ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο των 500 εκατ.

Στόχος της τράπεζας είναι το επιτόκιο να φθάσει έως το 2,5%, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι θα σημειωθεί σημαντική ζήτηση, μετά και την αναβάθμιση των ομολόγων Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τον οίκο Fitch.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Eurobank, με την ελληνική τράπεζα να επιθυμεί να συγκεντρώσει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι το επιτόκιο να φθάσει έως το 2,5%. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η ζήτηση θα είναι ισχυρή, κάτι το οποίο σημειώθηκε και στην προηγούμενη έκδοση των Απριλιο, όπου υπήρξε υπερκάλυψη 2,6 φορές, ενώ προβλέπουν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί από 2,2% έως και 2,3%. 

Η ελληνική τράπεζα έχει δώσει εντολή στις Barclays, Citi, Commerzbank, Credit Suisse and J.P. Morgan προκειμένου να «τρέξουν» την έκδοση ως  join Lead Managers. Παράλληλα χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες και αφορά τα senior preferred ομόλογα των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς. 

Ο οίκος στην ανάλυσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανακτήσεις για τους πιστωτές που έχουν ομόλογα υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω των μειωμένων κινδύνων αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού τους, μετά την ανάκαμψη του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και την πρόοδο που έγινε στα αντίστοιχα σχέδια για τη μείωση των κινδύνων τους, περιλαμβανομένης της πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE)».

«Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση των ελάχιστων υποχρεώσεων των τραπεζών για ίδια κεφάλαια και του επιλέξιμου παθητικού τους (MPEL) θα στηρίξει τη δημιουργία υψηλότερου μαξιλαριού χρέους σε περίπτωση εξυγίανσης και θα αυξήσει την προστασία που θα παρεχόταν στους πιστωτές ομολόγων SP σε ένα σενάριο αθέτησης πληρωμών», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είχε προχωρήσει και τον Απρίλιο στην έκδοση ανάλογου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτεται 2,6 φορές και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125%. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που υπήρξαν, για το εν λόγω ομόλογο υπήρξε ζήτηση εκτός από Ελλάδα εκδηλώθηκε από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Κύπρο) και από ΗΠΑ και Hong Kong. Και επίσης από όλες τις κατηγορίες επενδυτών (τράπεζες, πολύ μεγάλη ζήτηση από asset managers private bank φυσικά funds και corporate).

Την πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα, στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση του μεγεθών α' εξαμήνου και ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Φ. Καραβίας. Ο κ. Καραβίας είχε υπογραμμίσει ότι η Eurobank θα προχωρήσει σε μία νέα έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει αντίστοιχες εκδόσεις το 2022 και το 2023.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στο 1,25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο

Η ισχυρή συμμετοχή που υπήρξε, είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να υπερκαλύψει 2,5 φορές την προσφορά με την προσφερόμενη απόδοση να πέφτει σε 7,125%. Στο 71% του βιβλίου έφτασε η συμμετοχή από ξένους επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αύξησε στο 15,8% τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank αύξησε το ποσοστό της κατά 3,2% έναντι 16,74 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, έχει συμφωνήσει να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Διπλάσια ευρώ επιστροφή στις καθημερινές αγορές των νοικοκυριών

Το πρόγραμμα επεκτείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου 2023 για αγορές που πραγματοποιούν οι πελάτες της Τράπεζας μέσω πιστωτικών καρτών στο δίκτυο των 68 super markets που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Επιβράβευσης €πιστροφή σε όλη την Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βασιλείου (Eurobank): Επενδύσεις 32 δισ. στην Ελλάδα την επόμενη τριετία

Συντελείται μία αλλαγή, με οδηγό τις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που συμβάλλουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, τόνισε ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας.