ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΦΑΓΕ

ΦΑΓΕ: Χαλάει το αμερικάνικο όνειρο του greek yogurt

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σε κλοιό ισχυρής πίεσης οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ International, που έφερε πρώτη στις ΗΠΑ το greek yogurt. Σημαντική μείωση της καθαρής κερδοφορίας στο 9μηνο.

Ρωγμές ανοίγουν στο «αμερικάνικο όνειρο» της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ International, αφού οι επιδόσεις της εταιρείας που «άνοιξε» την κατηγορία του greek yogurt βαίνουν μειούμενες, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 8% στην κατηγορία του greek yogurt και greek style yogurt την περίοδο 2019-2025.

Η πτωτική εικόνα που εμφανίζουν τα μεγέθη της γαλακτοβιομηχανίας στο φετινό εννεάμηνο διατηρεί την τάση που καταγράφεται από την αρχή της φετινής χρονιάς, με το ποσοστά της απώλειας εσόδων και κερδών να γίνεται διψήφια.

Ειδικότερα, στο φετινό εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα της ΦΑΓΕ International καταγράφουν υποχώρηση 11,6% και διαμορφώνονται στα 384,2 εκατ. δολ (349,53 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες).

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η μείωση του τζίρου προκύπτει από την υποχώρηση των πωλήσεων και στις τέσσερις «βασικές» αγορές του χαρτοφυλακίου του ομίλου: κατά 13,3% στις ΗΠΑ, κατά 15,6% στην Ελλάδα, κατά 6,8% στην Βρετανία ενώ οριακή είναι η υποχώρηση στην ιταλική αγορά κατά 0,7%. 

Η αρνητική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα της ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας αποδίδεται από την εταιρεία στην υποχώρηση του όγκου πωλήσεων, η οποία κυμαίνεται στο 4,3%, στην μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης κατά 4,7%, καθώς και στην αρνητική επίδραση της ενδυνάμωσης του δολαρίου έναντι  της βρετανικής στερλίνας και του ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στις πωληθείσες ποσότητες, η ΦΑΓΕ δέχεται ισχυρότατες πιέσεις επί αμερικανικού εδάφους, όπου στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται υποχώρηση όγκου πωλήσεων κατά 9,8%, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 8,8% που σημειώθηκε στην Ιταλία, κατά 5,2% στην Βρετανία και κατά 0,2% στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύουν το 15,1% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 15,8% που ήταν η συμμετοχή τους στο τζίρο το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Μείωση κερδών 33,3%%

Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κερδοφορία, τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν στο φετινό εννεάμηνο σε 148,9 εκατ. δολ (135,4 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 22,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η κάμψη των μεικτών κερδών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών παραγωγού γάλακτος που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ κατά 15,1% και κατά 30,5% στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις .

Μεγαλύτερη απώλεια, ωστόσο, καταγράφεται στα καθαρά κέρδη, τα οποία εμφανίζουν πτώση 33,3% και διαμορφώνονται σε 23,4 εκατ. δολ (21,28 εκατ. ευρώ) έναντι 35,1 εκατ. δολ (31,92 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. 

Σε ό,τι αφορά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 14,7 εκατ. δολ στο εννέαμηνο του 2019, τα 2,2 εκατ. δολάρια αφορούσαν δαπάνες (κυρίως συντήρηση) για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, 2,9 εκατ. δολάρια αφορούσαν στη νέα μονάδα παραγωγής που επιδιώκεται να δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο (για την πορεία υλοποίησης της οποίας  η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση) και 9,6 εκατ. δολάρια για τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.  

Υπενθυμίζεται ότι η έδρα της ΦΑΓΕ έχει μεταφερθεί από το 2012 στο Λουξεμβούργο και πλέον έχει τη μορφή εταιρείας συμμετοχών. Ο όμιλος διατηρεί θυγατρικές στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Η θυγατρική εμπορική στην Ιταλία συγχωνεύθηκε και απορροφήθηκε από τον όμιλο και η αντίστοιχη θυγατρική στη Γερμανία ρευστοποιήθηκε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μικρό γαλακτοπωλείο της Ελλάδας που κατέκτησε τη διεθνή αγορά

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα μικρό γαλακτοπωλείο στη ΦΑΓΕ, την ελληνική βιομηχανία που εξάγει το 85% των πωλήσεών της και διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε δέκα χώρες.