ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΦΑΓΕ

ΦΑΓΕ: Τα πρώτα εμπόδια στην κατασκευή μεγάλης μονάδας στην Ολλανδία

Παρατηρήσεις και ερωτήματα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του εργοστασίου διατυπώνουν δημοτικές παρατάξεις. Θεωρείται διασφαλισμένη, πάντως, η αποδοχή της επένδυσης από την τοπική κοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι προχωρούν κανονικά, μέχρι στιγμής, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και έχουν εγκριθεί οι πρώτες απαραίτητες άδειες προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΦΑΓΕ στo βιομηχανικό πάρκο Riegmeer στο Hoogeveen της Ολλανδίας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο δρόμος για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης επένδυσης θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία.

Θέλοντας να μηδενίσει κάθε πιθανότητα στραβοπατήματος, έχοντας άλλωστε νωπό στη μνήμη της το ναυάγιο στο Λουξεμβούργο που είχε προηγηθεί, η διοίκηση της ΦΑΓΕ επέλεξε προσεκτικά τη συγκεκριμένη τοποθεσία, διασφαλίζοντας την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας για την σχεδιαζόμενη επένδυση.  

Ωστόσο, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται κάποιες φωνές, οι οποίες ζητούν η γαλακτοβιομηχανία να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πόσο βιώσιμο θα είναι, από περιβαλλοντική άποψη, το νέο εργοστάσιο γιαουρτιού.

«Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου εργοστασίου θα πρέπει να γίνονται πολλές μεταφορές με τη χρήση φορτηγών, κάτι που σημαίνει επιπλέον ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα, δεν βλέπουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά για το κλίμα, τη βιωσιμότητα ή το περιβάλλον με τα οποία συμμορφώνεται η ΦΑΓΕ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κατανάλωση εκατομμυρίων κυβικών πόσιμου νερού που απαιτούνται για την παραγωγική διαδικασία», τόνισαν στις παρατηρήσεις τους εκπρόσωποι των παρατάξεων SP και PvdD σε πρόσφατο συμβούλιο των δημοτικών αρχών, ενώ παράλληλα ρώτησαν αν θα πρέπει να παραχθεί επιπλέον ποσότητα γάλακτος και θέλησαν να μάθουν από που θα προέρχεται το γάλα, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, έχοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι το σχέδιό της δεν κινδυνεύει να ματαιωθεί, όπως έγινε στο Λουξεμβούργο, όπου υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις λόγω του μεγάλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνει μια τέτοιου μεγέθους παραγωγική μονάδα.

Η αυτοπεποίθηση της ΦΑΓΕ απορρέει εν μέρει και από το γεγονός ότι αν και το συγκεκριμένο βιομηχανικό πάρκο έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο δεν κατάφερε να «σταυρώσει» επένδυση μέχρις ότου βρέθηκε στο διάβα του η ΦΑΓΕ, η οποία θα κάνει το ποδαρικό. Μάλιστα, το 2016 είχε επιβληθεί πρόστιμο 11 εκατ. ευρώ για το γεγονός ότι δεν είχε ξεκινήσει να λειτουργεί, προκαλώντας σημαντικές απώλειες για τον δήμο.

Επομένως, η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Φάγε στο «παρθένο» βιομηχανικό πάρκο του Hoogeveen όχι μόνο έβαλε τέλος στην επενδυτική ανομβρία αλλά δημιουργεί και την προσδοκία ότι το παράδειγμα της ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να υποστηριχθεί η εγκατάσταση της ΦΑΓΕ, θα πρέπει να υλοποιηθούν και κάποια έργα υποδομών. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να κατασκευαστεί ένας αγωγός πίεσης για τη μεταφορά των λυμάτων στην μονάδα επεξεργασίας που υπάρχει στο Echten, που θα έχει μήκος 8 χιλιομέτρων και θα κοστίσει 11,8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συμβούλιο ύδρευσης θα δαπανήσει 9 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας, η ΦΑΓΕ θα συμβάλει με το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ ενώ οι δημοτικές αρχές θα δώσουν επιδότηση 570.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, το συμβούλιο ύδρευσης δρομολογούσε την επέκταση του συγκεκριμένου αγωγού προκειμένου να γίνεται καλύτερος καθαρισμός των λυμάτων και να αποτρέπεται η απόρριψή τους στο κανονικό σύστημα αποχέτευσης. Συνεπώς, η επένδυση των 9 εκατ. ευρώ ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη ενώ παράλληλα η ΦΑΓΕ θα καταβάλλει ετησίως το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για τέλη καθαρισμού των υδάτων.

Θυμίζουμε ότι με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου γιαουρτιού της ΦΑΓΕ θα δημιουργηθούν 200 με 250 θέσεις εργασίας ενώ αναμένεται να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύει 9 εκατ. η Μεβγάλ σε γάλα - φέτα, μεγάλη αύξηση των εξαγωγών

Επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας της η βορειοελλαδική βιομηχανία με επένδυση που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Διεύρυνση παρουσίας στο εξωτερικό και αύξηση εξαγωγών κατά 17% το 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς κατάφερε η Όλυμπος να πουλάει περισσότερο εκτός των συνόρων

Στο 54% του κύκλου εργασιών του ομίλου έχουν ανέλθει οι εξαγωγές και η εκτός Ελλάδας παραγωγή. Παρουσία με θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Γερμανία και Κύπρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μικρό γαλακτοπωλείο της Ελλάδας που κατέκτησε τη διεθνή αγορά

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα μικρό γαλακτοπωλείο στη ΦΑΓΕ, την ελληνική βιομηχανία που εξάγει το 85% των πωλήσεών της και διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε δέκα χώρες.