ΓΔ: 1438.33 1.26% Τζίρος: 79.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΦΑΓΕ

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Κυριάκος Φιλίππου εκ των ιδρυτών της ΦΑΓΕ

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της δημοσιοποίησε το γεγονός, ενώ τονίζει ότι ο εκλιπών ήταν «ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου».

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο, ο  Κυριάκος Φιλίππου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του κ. Γιάννη Φιλίππου, δημιούργησαν τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. 

Η εταιρεία σε μία λιτή ανακοίνωση δημοσιοποίησε τον θάνατό του και τονίζει ότι «Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ήταν ο πρώτος επίσης, που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του '80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, το προϊόν αιχμής της ΦΑΓΕ, το Total.

Σημειώνεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου 1926, η οικογένεια Φιλίππου άνοιξε ένα μικρό γαλακτοκομείο στα Πατήσια και το γιαούρτι της ξεκίνησε να γίνεται γνωστό. Το 1954 δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο μαζικής παραγωγής γιαουρτιού στην Αττική. Το 1964 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού στο Γαλάτσι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη δημοτικότητά της, η ΦΑΓΕ ξεκίνησε την εμπορία των προϊόντων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2001, η τεράστια δημοτικότητά της, ακόμη και εκτός Ελλάδος, οδήγησε στην δραστηριοποίησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει την έδρα της στο Τζονστάουν της Νέας Υόρκης. Το γιαούρτι παρουσιάστηκε αργότερα στο περιοδικό Saveur.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζεται σε πολλά περιοδικά και βιβλία που προωθούν την υγιεινή διατροφή. Τον Οκτώβριο του 2012, η ​​εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Οι λόγοι για τη μετακίνηση περιλαμβάνουν ευνοϊκότερους φορολογικούς όρους, καλύτερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και μειωμένη έκθεση στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.

Το 1974 κατασκευάστηκε το σημερινό εργοστάσιο ΦΑΓΕ. Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Total, εισήχθη και έγινε τεράστια επιτυχία.

Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Παράγει, συσκευάζει και προμηθεύει στους καταναλωτές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μια ευρεία ποικιλία τυριών, όπως: Γραβιέρα, Τρικαλινό, Τρικαλινό Light, Γκούντα, Ένταμ, Πλάγια, Regato και Flair.

Το 1993 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος, εισάγοντας το FAGE Fresh Milk σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία δημιούργησε νέα εργοστάσια αποκλειστικά για φρέσκο ​​παστεριωμένο γάλα, μια νέα γραμμή παστερίωσης, ομογενοποίησης, νέων μηχανημάτων και συσκευασίας. Επιπλέον, μετά από μια σημαντική επένδυση σε έρευνα και μηχανήματα, η Φάγε παρουσίασε ένα νέο καινοτόμο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Υψηλό Παστεριωμένο Γάλα, το οποίο δημιούργησε μια νέα κατηγορία γάλακτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ομοπονδία Καταναλωτών καλεί τους πολίτες σε μποικοτάζ των γαλακτοκομικών

Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες και ζητά από τους πολίτες να μην αγοράσουν γαλακτοκομικά προϊόντα μεταξύ 13 και 20 Φεβρουαρίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεφώσεις, ασθενείς βροχές και αυξημένες συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης

Λασποβροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά. Νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Άνοδος της θερμοκρασίας.