ΓΔ: 907.35 0.36% Τζίρος: 14.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΕΔΔΗΕ
Φώτο: ΔΕΔΔΗΕ

Στην αυστραλιανή Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από πλευράς τιμήματος, ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες το τίμημα.

Ολοκληρώθηκε μετά από οκτώ μήνες η διαδικασία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με αντίτιμο ύψους 2,1 δισ. ευρώ και αγοραστή την εταιρεία Spear WTE Investments, η οποία ανήκει στην Macquarie Infrastructure & Real Assets Group, με έδρα την Αυστραλία. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στη χώρα μας, ενώ με το ποσό το οποίο θα εισπράξει η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του δανεισμού της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης η προσφορά ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 0,8 δισ. ευρώ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. 

Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε, εξ αρχής, συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους, καθώς είχαν καταθέσει προσφορά εννέα επενδυτές και τελικώς κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές τέσσερις εξ αυτών, με τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαιά τους να φθάνουν στο ένα δισ. ευρώ. 

Η «ένωση» του ΔΕΔΔΗΕ με μία μεγάλη εταιρεία όπως η Spear WTE Investments αναμένεται ότι θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Με χρηματιστηριακή ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε από τη ΔΕΗ η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ και η απόφαση να ανακηρυχθεί πλειοψηφών προσφέρων η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την πρώτη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου παρουσίασε η ΔΕΗ

Η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου ΔΕΗ παρουσιάζει δείκτες και μετρήσιμα στοιχεία για τις επιδόσεις των εταιρειών του Ομίλου, βάσει της σημαντικότητας των επιδράσεων που αυτά έχουν στην ευρύτερη οικονομία.
Deddhe
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει η εταιρική ταυτότητα του ΔΕΔΔΗΕ με νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Η εταιρεία εισέρχεται σε νέα εποχή με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό με ταυτόχρονη αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
DEDDHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Spear WTE Investments προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ.