ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Θετική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον λιγνίτη

Όπως τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της επρόκειτο για μία αναμενόμενη απόφαση, ενώ προσθέτει ότι δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της μεγέθη.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη εκφράζει η ΔΕΗ σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα έχει σημαντιή επίπτωση στα οικονομικά της μεγέθη. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Η ανακοίνωση δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται βεβαίως η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά (i) τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και (ii) τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της».

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε πλέον νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου να μπορούν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Tα διορθωτικά αυτά μέτρα θα λήξουν το 2023 όταν σταματήσει και η τελευταία λιγνιτική μονάδα το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας στην αρχή της χρονιάς Ελλάδας – ΕΕ και μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών για την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικά καθοριζόμενου μηχανισμού διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Η πώληση των τριμηνιαίων προθεσμιακών προϊόντων από τη ΔΕΗ θα γίνεται μέσω της αγοράς παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx) ή του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX), με τη ΔΕΗ να έχει το «πάνω χέρι» στην επιλογή του φορέα διαπραγμάτευσης. Στα επόμενα βήματα είναι η νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει ο μηχανισμός να δουλεύει φαίνεται πώς είναι έτοιμη ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερταμείο - ΤΑΙΠΕΔ: Εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ

Με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
DEDDHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Spear WTE Investments προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κράτησε τα κέρδη της η ΔΕΗ το α' 6μηνο, παρά τις πιέσεις στην αγορά

Αυξημένα τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, καθώς τα κέρδη της παραγωγής κάλυψαν τις απώλειες από την εμπορία. Μειώθηκε κατά 388 εκατ. το χρέος. «Ανθεκτικές οι επιδόσεις της ΔΕΗ», τονίζει ο Γ. Στάσσης.
ΔΕΔΔΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αυστραλιανή Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από πλευράς τιμήματος, ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες το τίμημα.