ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Θετική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον λιγνίτη

Όπως τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της επρόκειτο για μία αναμενόμενη απόφαση, ενώ προσθέτει ότι δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της μεγέθη.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη εκφράζει η ΔΕΗ σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα έχει σημαντιή επίπτωση στα οικονομικά της μεγέθη. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Η ανακοίνωση δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται βεβαίως η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά (i) τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και (ii) τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της».

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε πλέον νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου να μπορούν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Tα διορθωτικά αυτά μέτρα θα λήξουν το 2023 όταν σταματήσει και η τελευταία λιγνιτική μονάδα το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας στην αρχή της χρονιάς Ελλάδας – ΕΕ και μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 18 μηνών για την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικά καθοριζόμενου μηχανισμού διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Η πώληση των τριμηνιαίων προθεσμιακών προϊόντων από τη ΔΕΗ θα γίνεται μέσω της αγοράς παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx) ή του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX), με τη ΔΕΗ να έχει το «πάνω χέρι» στην επιλογή του φορέα διαπραγμάτευσης. Στα επόμενα βήματα είναι η νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει ο μηχανισμός να δουλεύει φαίνεται πώς είναι έτοιμη ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφαρμογή myΔΕΗ οθόνη κινητού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Από ζημιές 1,7 δισ. το 2019 σε κέρδη 400 εκατ. το 2024

Η ΔΕΗ, με στροφή στις ΑΠΕ και επέκταση σε νέες αγορές, μείωσε ζημιές, αύξησε επενδύσεις και έσοδα, ενώ μηδενίζει ως το 2026 τη λιγνιτική παραγωγή. Οι εκπομπές CO2 πέφτουν σημαντικά, ενόσω η εταιρεία αναπτύσσεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ αποχαιρετά τον λιγνίτη το 2026 και επενδύει 10,1 δισ. έως το 2028

Το 2026 κλείνουν οι τελευταίες λιγνιτικές μονάδας και η Πτολεμαϊδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου. Επενδύσεις 10,1 δισ. σε ΑΠΕ, αποθήκευση, τηλεπικοινωνίες και τεχνητή νοημοσύνη, ενίσχυση παρουσίας στα Βαλκάνια μέχρι το 2028.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λιγνίτης... ξαναχτυπά: Αύξηση παραγωγής και με τα κέρδη αφορολόγητα

Τον Μάιο, ο λιγνίτης είχε «σβήσει» για 18 ημέρες από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Τώρα η συμμετοχή του εκτινάσσεται πάνω από το 10%, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει φόρο στα κέρδη από παραγωγή με λιγνίτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιθανή παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ εξετάζει η Κομισιόν

Η έρευνα της Επιτροπής αφορά την περίοδο 2013 - 2019, κατά την οποία η ΔΕΗ ήλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς και μονάδες αερίου και ΑΠΕ. Μεγάλες πιέσεις για τη μετοχή.