ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:53 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με EVO Payments για κάρτες - POS η Εθνική Τράπεζα

Η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών για τη δημιουργία κοινής εταιρίας ήρθε στη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα του Business Daily την περασμένη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

Επιβεβαιώνει η Εθνική Τράπεζα το δημοσίευμα του Business Daily για την προοπτική στρατηγικής συμφωνίας της τράπεζας με την αμερικανική EVO Payments

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας: «Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει ότι εξετάζει σε προκαταρκτικό στάδιο το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα αποδοχής πιστωτικών καρτών (acquiring) με την εταιρεία EVO Payments, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει σχετική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Όπως είχε αναφέρει το Business Daily, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ Εθνικής και EVO Payments προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σε λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας κοινής εταιρίας, ενός joint venture, στην οποία θα μεταφερθεί ο τομέας συναλλαγών καρτών - POS της Εθνικής, με την αμερικανική εταιρία να αποκτά τον έλεγχο του joint venture και την ΕΤΕ να διατηρεί σημαντική, στρατηγική, μειοψηφική συμμετοχή. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό της ΕΤΕ κοντά στο 40%.

Με την κίνηση αυτή η Εθνική Τράπεζα αφενός θα εισπράξει άμεσα ένα αξιόλογο τίμημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η στρατηγική σύμπραξη με μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληρωμών δημιουργεί προσδοκίες για μελλοντικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι η EVO Payments, εισηγμένη στο δείκτη NASDAQ στη Νέα Υόρκη (NASDAQ: EVOP), ιδρύθηκε το 1989 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 50 χώρες. Μέσω των συστημάτων της πραγματοποιούνται συναλλαγές σε περισσότερα από 130 νομίσματα στον κόσμο με το ύψος των συναλλαγών ετησίως να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Απασχολεί 2.200 εργαζομένους σε 13 χώρες και διατηρεί γραφεία από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ. Συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη όπως Deutsche BankRaiffeisen BankPopularBank of Ireland, BNP Paribas κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αίτηση για ένταξη του Frontier II στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ETE με την ονομασία Frontier II, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στοίχημα η ενίσχυση της εξωστρέφειας: Πώς στηρίζει η Εθνική τους εξαγωγείς

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά διατηρείται η μεγάλη διαφορά από την Ευρώπη. Ποιες ευκαιρίες δίνει η στροφή της Ε.Ε. προς την αυτάρκεια. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρει η Εθνική.
Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Επιτακτική η συνεργασία των τραπεζών με εταιρείες fintech

Στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τα καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη, όπως η αγορά κατοικίας και επενδυτικά - αποταμιευτικά προϊόντα.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Με μονοψήφιο δείκτη P/E το 2021, αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη

Στόχος της τράπεζας η διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η διανομή μερίσματος, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς. Στα 833 εκατ. τα κέρδη μετά τους φόρους, με «ένεση» 404 εκατ. από τα κέρδη από ομόλογα.