ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων «Omega»

Η τιτλοποίηση περιλαμβάνει NPLs 1,285 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η τράπεζα θα κρατήσει το σύνολο των senior notes, ενώ το 95% των mezzanine και junior notes θα πωληθούν σε funds.

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής «Omega», η οποία αφορά Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αξίας 1,285 δισ. ευρώ, γνωστοποίησε η Attica Bank, με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση. 

Σε αυτήν η τράπεζα, μεταξύ άλλων τονίζει, ότι θα διακρατίσει το σύνολο του ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 630 εκατ. ευρώ, ενώ το 95% των ομολόγων mezzanine (70 εκατ. ευρώ) και κατώτερης εξοφλητικής σειράς (585 εκατ. ευρώ) θα πωληθούν σε ειδικά funds. 

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία («Attica Bank») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έχει έρθει σε νομικά δεσμευτική συμφωνία αναφορικά με τη συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με την ονομασία “Omega” λογιστικής αξίας 1,285 δισ. ευρώ και τη συνεπακόλουθη έκδοση των παρακάτω τίτλων: 

  • Σειρά A Omega ομόλογο υψηλής εξοφλητικής σειράς ποσού 630 εκατ. ευρώ (senior note) 
  • Σειρά B Omega ομόλογο ενδιάμεσης εξοφλητικής σειράς ποσού 70 εκατ. ευρώ (mezzanine note) 
  • Σειρά J Omega ομόλογο κατώτερης εξοφλητικής σειράς ποσού 585 εκατ. ευρώ (junior note) 

Με την ολοκλήρωση της ως άνω συναλλαγής, η Attica Bank διακρατεί το σύνολο του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής σειράς (Σειράς Α), ενώ το 95% του ομολόγου ενδιάμεσης εξοφλητικής σειράς (Σειράς Β) και το 95% του ομολόγου κατώτερης εξοφλητικής σειράς (Σειράς J) θα πωληθούν σε funds που θα υποδειχθούν από την εταιρεία Ellington Solutions, διακεκριμένη εταιρεία συνεργαζόμενη με επενδυτές με εμπειρία στην απόκτηση δανειακών χαρτοφυλακίων και χρεογράφων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία (asset-backed securities). 

Η συναλλαγή τιτλοποίησης “Omega” σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προηγούμενης συναλλαγής τιτλοποίησης με την ονομασία “Artemis”, αφού το υπολοιπόμενο χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της συναλλαγής τιτλοποίησης “Artemis” (985 εκατ. ευρώ) μαζί με ένα επιπρόσθετο ποσό 330 εκατ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δανείων “Omega”.

Η Attica Bank, μετά την έγκριση της συναλλαγής από την αρμόδια εποπτική αρχή, θα προβεί σε αποαναγνώριση του χαρτοφυλακίου δανείων “Omega”, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της. Συνολικά και μετά τον τελευταίο έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) που διενεργήθηκε στην Τράπεζα (2015), η Attica Bank έχει προβεί σε τιτλοποιήσεις συνολικής αξίας προ προβλέψεων 3 δισ. ευρώ ολοκληρώνοντας έτσι την «εξυγίανση» του ισολογισμού της από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Ειδικότερα και με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των συναλλαγών τιτλοποίησης “Astir 1” και “Astir 2”, η Attica Bank υλοποιεί το στρατηγικό της στόχο για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπρόσθετα, με την ολοκλήρωση της ως άνω συναλλαγής, η Attica Bank θα προχωρήσει στην απόκτηση της ελάχιστα απαιτούμενης πιστοληπτικής αξιολόγησης στο ομόλογο Σειράς Α, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής σειράς τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων δανείων, «Ηρακλής 2».

Η εισαγωγή του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής σειράς της συναλλαγής “Omega” στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Διοίκησης της Attica Bank για την αύξηση της κεφαλαιακής της επάρκειας σε αποδεκτά επίπεδα, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη του δανειακού της χαρτοφυλακίου και την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της. 

Η εταιρεία StormHarbour Securities LLP λειτούργησε ως Arranger και Κύριος Ανάδοχος στη συναλλαγή “Omega”, ενώ η εταιρεία Orrick Herrington& Sutcliffe LLP λειτούργησε ως νομικός σύμβουλος Αγγλικού Δικαίου και η Σαρδελάς Πέτσα Νομική Εταιρεία ως νομικός σύμβουλος Ελληνικού Δικαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα στελέχη στη διοικητική ομάδα της Attica Bank

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η κα Βασιλική (Βάλερυ) Σκούμπα αναλαμβάνει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών και ο κ. Γιώργος Κουρούμαλος εκείνη του Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων.
Eleni_Vrettoy
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Άναψε «πράσινο φως» για την κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ.

Τον πέμπτο πόλο του τραπεζικού συστήματος θέλει να αποτελέσει η Attica Bank. Σταδιακά θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της τράπεζας Ε. Βρεττού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ζημιές στο εννεάμηνο η Attica Bank, επιταχύνεται το σχέδιο εξυγίανσης

Η τράπεζα παρουσίασε λειτουργική ζημία 34,2 εκατ. πετυχαίνοντας όμως βελτίωση εσόδων απο προμήθειες και μείωση δαπανών. Ελ. Βρεττού: «Με συστηματική δουλειά και επαγγελματισμό θέτουμε τις βάσεις μετασχηματισμού της τράπεζας».