ΓΔ: 1027.25 0.43% Τζίρος: 103.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Egnatia.eu

Επιστολή σε ΓΕΚ Τέρνα - Mytilineos από την Επ. Ανταγωνισμού για την Εγνατία

Στην επιστολή ζητείται από τους δύο ομίλους να παράσχουν στοιχεία για το πώς προσδιορίστηκε το ύψος του τιμήματος που προσέφεραν στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προσφορών.

Επιστολή προς τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Mytilineos, που μετείχαν στα επιχειρηματικά σχήματα που διεκδίκησαν την Εγνατία Οδό. απέστειλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία για το θέμα της Εγνατίας. Στην επιστολή ζητείται από τους δυο ομίλους να παράσχουν στοιχεία για το πώς προσδιορίστηκε το ύψος του τιμήματος που προσέφεραν στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Project προσέφερε 1,496 δισ. ευρώ, ενώ η προσφορά της Mytilineos κατά πληροφορίες ήταν κατά περίπου 50% χαμηλότερη.

Με την επιστολή η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά περισσότερες πληροφορίες στο πλαίσιο έρευνας που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο για τις κατασκευαστικές εταιρείες και η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και ειδικότερα για το πώς οι εμπλεκόμενες εταιρίες καθόρισαν το ύψος του τιμήματος στο διαγωνισμό για την Εγνατία. Σημειώνεται ότι πληροφορίες και στοιχεία ζητούνται από τις εγχώριες εταιρίες που μετείχαν στο διαγωνισμό και όχι από τους ξένους ομίλους που μετείχαν στα κοινοπρακτικά σχήματα.

Πρόκειται για παρέμβαση που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα, ωστόσο πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι ανάλογες έρευνες είναι συνήθης πρακτική σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για την περίοδο 2005 - 2012 είχε διαπιστώσει την αθέμιτη συνεργασία και συνεννόηση του συνόλου σχεδόν των εγχώριων κατασκευαστικών εταιρειών με σκοπό την χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων και είχαν επιβληθεί πρόστιμα. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis να αναδεικνύονται ως προτιμητέοι επενδυτές για την Εγνατία Οδό από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προσφέροντας, μετά την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς, τίμημα ύψους 1,496 δισ. ευρώ ενώ η συνολική αξία της παραχώρησης διαμορφώνεται στα 2,766 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

iron-irwn-hrwn
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Ενέκρινε τον έλεγχο των ΗΡΩΝ Ι - ΗΡΩΝ ΙΙ από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας αυξάνει το αποτύπωμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για έναν σημαντικό ρόλο του Ομίλου στην μεταβαλλόμενη ελληνική αγορά ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΑD Holdings κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Η β' φάση του διαγωνισμού αφορούσε τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και διενεργήθηκε από τον Ειδικό Διαχειριστή. Και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είχε κερδίσει η ίδια κοινοπραξία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση της εξαγοράς της Watt and Wolt από Mytilineos

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συμφωνία αυτή δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.