ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στην εθελουσία της Alpha Bank

Σχεδόν 600 εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση για αποχώρηση από την τράπεζα, έναντι αρχικής εκτίμησης για 350 - 400. Η Alpha γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα με προσωπικό κάτω από 6.000 άτομα.

Με συμμετοχή που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank, καθώς υποβλήθηκαν σχεδόν 600 αιτήσεις αποχώρησης έναντι αρχικής εκτίμησης για 350 - 400 αιτήσεις.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που επιβεβαιώνει την ορθή δομή και στόχευσή του, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, που ανακοινώθηκε τον Μάιο και έχει τελικό στόχο να αξιοποιήσει η τράπεζα τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank θα γίνει η πρώτη ελληνική, συστημική τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που θα απασχολεί λιγότερους από 6.000 εργαζόμενους στο δίκτυο και τις κεντρικές υπηρεσίες της -στο τέλος του 2020, η τράπεζα είχε δυναμικό 6.316 εργαζόμενων. Παράλληλα, διευκολύνεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης στα στελέχη της νεότερης γενιάς.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα εκτιμάται θα επιτευχθεί η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού τουλάχιστον σε ποσοστό 20% στις διευθυντικές θέσεις, ώστε να προωθηθούν στην πρώτη γραμμή στελέχη της νεότερης γενιάς. Εξάλλου, η πλειονότητα των εργαζόμενων που αποχωρούν έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θα το θεμελιώσουν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Μέχρι τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα συνεχίσουν να καλύπτονται από το πρόγραμμα νοσοκομειακής κάλυψης της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση που είχε γίνει από την τράπεζα για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής δομής της τράπεζας, η επιτάχυνση του μετασχηματισμού και η καλύτερη ανταπόκρισή της στη νέα δυναμική που διαμορφώνει στο πεδίο των συναλλαγών και της τεχνολογίας η μετά-Covid εποχή. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε, κατά κύριο λόγο, στο προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών της τράπεζας, και ειδικά στις εργασίες back office, και δευτερευόντως στο δίκτυο.

Με το πρόγραμμα προσφέρθηκαν δύο βασικές επιλογές: άμεση αποχώρηση ή 3ετής άδεια μετ' αποδοχών (sabbatical), κατά τη διάρκεια της οποίας ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση παροχής εργασίας προς την τράπεζα. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης για την άμεση αποχώρηση ήταν 150.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται και φθάνει ως τους 60 καθαρούς μισθούς για τους εργαζόμενους άνω των 56 ετών που εργάζονται σε συγκεκριμένες κεντρικές διευθύνσεις και κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Ως προς την επιλογή του 3ετούς sabbatical, το πλαφόν αποζημίωσης ήταν 200.000 ευρώ, με τον εργαζόμενο να λαμβάνει καθ' όλη τη διάρκεια του sabbatical το 50% του μισθού του. Επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο της οριστικής αποχώρησης, ο εργαζόμενος λαμβάνει το πρώτο έτος το 80% της αποζημίωσης, το δεύτερο έτος το 60% και το τρίτο, και τελευταίο, έτος του προγράμματος το 45% της αποζημίωσης.
 
Όπως είχε τονίσει η διοίκηση της τράπεζας, το πρόγραμμα δεν επικεντρώνεται στην επίτευξη ποσοτικών στόχων, αλλά στη διαμόρφωση της αναγκαίας δυναμικής που θα επιτρέψει στην τράπεζα να βελτιώσει περαιτέρω την κινητικότητα στις κεντρικές της υπηρεσίες, να αναδείξει και επιβραβεύσει ταλαντούχα στελέχη νεότερης γενιάς και, τελικά, να ανταποκριθεί με ευελιξία και ταχύτητα στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών της.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούν λύση οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία

Να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της ζητούν από το Μαξίμου οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματίζει την κυβέρνηση η έξοδος της Alpha Bank από την Αλβανία

Επαφές από το ΥΠΕΞ και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη με τη διοίκηση της τράπεζας. Αντιδρούν και επιχειρήσεις με παρουσία στη γειτονική χώρα. Πώς εξηγούν την απόφαση τα στελέχη της Alpha.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.