ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αναίρεση αθώωσης για τα δάνεια ζητά ο Άρειος Πάγος

Η υπόθεση θα εισαχθεί στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί τελικά εάν θα αναιρέσει την εφετειακή απόφαση κατά το σκέλος που αφορά την απιστία και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στην εφετειακή απόφαση, με την οποία έκλεισε στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αναλυτικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, άσκησε αναίρεση στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το σκεπτικό ότι ήταν εμπρόθεσμη και νομότυπη η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (κατά την διάρκεια διεξαγωγής της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτείται για τα φερόμενα ως παθόντα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πλέον διώκεται μόνο κατ' έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα).

Κατόπιν αυτού, η υπόθεση θα εισαχθεί στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί τελικά εάν θα αναιρέσει την εφετειακή απόφαση κατά το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020. Τότε, η προεδρεύουσα είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η δήλωση ήταν εμπρόθεσμη, ενώ οι δύο σύνεδροι είχαν ταχθεί υπέρ της άποψης ότι δεν ήταν. Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απαλλάχθηκαν από τα δύο κακουργήματα.

Στην συνέχεια, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του εφετείου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να του διαβιβαστεί η απόφαση μόλις καθαρογραφεί, έτσι ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι ορθό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή παλαιών μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Μετά από 7 χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή περίπου 2.800 μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος κατά της μεταβίβασής του στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

The Banker: Τράπεζα της χρονιάς για την Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα

Το περιοδικό The Banker παρέχει, εδώ και 95 χρόνια, πληροφόρηση σχετικά με τις διεθνείς τραπεζικές αγορές και τις κεφαλαιαγορές και θεωρείται θεσμός στον τραπεζικό κλάδο για την αξιολόγηση των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1926.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ισχυρή κερδοφορία 300 εκατ. και γρήγορη ανάπτυξη εργασιών

Χωρίς να υπολογίζεται η εφάπαξ επιβάρυνση από την τιτλοποίηση Galaxy, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 297 εκατ. ευρώ. Απρόσκοπτα υλοποιείται το σχέδιο μετασχηματισμού. Νέα δάνεια 3,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο, πάνω από 40 δισ. οι καταθέσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων 750 εκατ. από τη Eurobank για τον τουρισμό

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κ. Βασιλείου, μαζί με το προηγούμενο πρόγραμμα που ενεργοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ.