ΓΔ: 1413.54 -0.88% Τζίρος: 86.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
waste management
Πηγή: Shutterstock

Χρυσάφι στα... σκουπίδια ψάχνουν οι κατασκευαστικές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επενδύσεις 2 - 5 δισ. ευρώ έρχονται στη διαχείριση απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα. Ετήσια απόδοση έως 20% για τις εταιρείες. Οι κινήσεις των ισχυρών «παικτών».

Ανοίγει πλέον ο άλλοτε κλειστός  χώρος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά και τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα ΣΔΙΤ που είχαν σχεδιαστεί προ 5ετίας. Η αποτυχία της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να δώσει βιώσιμες λύσεις στα θέματα των απορριμμάτων έφερε την Ελλάδα μπροστά σε νέα πρόστιμα από την Ε.Ε., αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης του «βρώμικου πλούτου».

 Όμιλοι, όπως η Ελλάκτωρ , η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου , η Ιντρακάτ, η ΑΒΑΞ είναι ήδη έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτό το «νέο Ελντοράντο», με έπαθλο τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επενδύσεις που θα κυμανθούν από 2 έως 5 δισ. ευρώ μπορούν να πραγματοποιηθούν, ανάλογα βέβαια με τις οικονομικές συνθήκες, σε ορίζοντα 5ετίας από σήμερα με στόχο να αποφέρουν σημαντικά κέρδη ανά περιοχή για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στα project αυτά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο θα μεγαλώνουν οι εργασίες στο waste management και διευρύνονται οι τζίροι, τόσο πιο πιθανή θα είναι η σύμπραξη ξένων επενδυτών (κατά βάση κατασκευαστικών ομίλων και ενεργειακών εταιρειών) με ελληνικές εταιρείες σε μεγάλες κοινοπραξίες.

Μεγάλες αποδόσεις

Σήμερα, οι θυγατρικές εταιρείες των κατασκευαστικών που διαχειρίζονται απορρίμματα συνεισφέρουν σε ποσοστό 10-15% στα ενοποιημένα αποτελέσματά τους. Εκτιμάται ότι εάν προχωρήσουν επιτυχώς οι επενδύσεις , η συνεισφορά των εταιρειών διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων στα συνολικά αποτελέσματα των ομίλων κατασκευών και ενέργειας θα ξεπεράσει το 30%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι διεθνώς από τις πλέον επικερδείς κατασκευαστικές δραστηριότητες και υποδομές, καθώς οι επενδύσεις έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE)  της τάξης του 15-20% μέσα σε λίγα χρόνια από την αποπεράτωση της επένδυσης.

To μεγαλύτερο κόστος για τις επενδύσεις αυτές είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι μεταφορές καθώς και ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των αποφάσεων από τις περιφέρειες.

Η πορεία των ΣΔΙΤ: Κλειδί η Αττική

Εξελίξεις αναμένονται σύντομα και στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, περιοχή όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων πανελλαδικά, 110.000 τόνοι, από το σύνολο των 329.000 τόνων.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πιο πολυπληθή Περιφέρεια της χώρας είναι από μόνο του ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολυδάπανο.

Το επόμενο διάστημα ισχυροί επιχειρηματικοί  όμιλοι από τους χώρους των κατασκευών και της ενέργειας θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού στα σχήματα αυτά.

Τα πρόσφατα σενάρια που εξετάζονται από το αρμόδιο υπουργείο περιλαμβάνουν τη δημιουργία πέντε μονάδων: στη Φυλή όπου και υπάρχει το εργοστάσιο, στο Γραμματικό, στο Σχιστό, στον κεντρικό τομέα και υπό εξέταση είναι η περιοχή του Ελαιώνα και μία στη νοτιοανατολική Αττική, η οποία θα εξυπηρετεί περί τους έξι δήμους.

Η Ήπειρος

Ένα από τα πρώτα  συγχρηματοδοτούμενο έργο αφορούσε την διαχείριση απορριμμάτων προωθείται στην  Ήπειρο. Ήδη έλαβε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η σχετική σύμβαση και το έργο εντάχθηκε στο  ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος του έργου ήταν  η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με στόχο  τη διαχείριση 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως από 18 δήμους και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο) για 27 έτη.

Οι Σέρρες

Η  κοινοπραξία «Intrakat - Archirodon - Envitec» αναδείχθηκε ανάδοχος του αντίστοιχου έργου ΣΔΙΤ στις Σέρρες. Η σύμβαση, συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ, έλαβε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και αφορά την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό, δυναμικότητας 63.000 τόνων ετησίως.

Η Δυτική Μακεδονία

Στην Δυτική Μακεδονία έχει ξεκινήσει ήδη η λειτουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο χαρακτηρίζεται «υποδειγματικό» στο είδος του.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 48 εκατ. ευρώ και ανάδοχος αναδείχτηκε κοινοπραξία των ομίλων «Ηλέκτωρ ΑΕ» και «Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ».

Το έργο, που κρίνεται πρωτοποριακό στο είδος του και αποτελεί οδηγό για τα υπόλοιπα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ), λοιπά έργα, όπως ζυγιστήρια, πλυντήριο, συνεργείο, αποθηκευτικοί χώροι κ.λπ., καθώς επίσης και ένα νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κοζάνη.

Η διαδικασία αφορά την παραλαβή Αστικών Στερεών Αποβλήτων από τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, η μεταφορά τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, από εκεί σε έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό σε τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις γίνονται Ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Υλικών, Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικού - Compost καθώς επίσης και Ταφή Υπολείμματος.

Η κοινοπραξία έχει αναπτύξει επίσης μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η μέγιστη δυναμικότητα της μονάδας φτάνει τους 120.000 τόνους ανά έτος.

Η εταιρεία διεξάγει συζητήσεις με την ΔΕΗ για χρήση του υλικού που θα προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων ως «μέσου αποκατάστασης» στα λιγνιτωρυχεία της στην περιοχή.

Η Πελοπόννησος

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου περιλαμβάνει την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με ανάδοχο την εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Το συγκεκριμένο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 66.000.000 ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση. Στο έργο προβλέπεται η κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 200.000 τόνων, 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Από  το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας δυναμικότητας 80.000 τόνων και προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία των εταιρειών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» (στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει εισέλθει η Eurobank) και «J&P ΑΒΑΞ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oikodomi, kataskeues
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπήτρος: Συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού για δυο θυγατρικές

Οι Συμφωνίες Εξυγίανσης προβλέπουν την αναδιάρθρωση του συνόλου σχεδόν του τραπεζικού δανεισμού των δύο θυγατρικών εταιρειών, με την αποπληρωμή μέρους του και τη διαγραφή του υπολοίπου, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Ισχυρές επιδόσεις στο α' εξάμηνο, στα 2,04 ευρώ τα κέρδη ανά μετοχή

Οριακή υποχώρηση για τον κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 2,482 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. έναντι 268 εκατ. τα αντίστοιχο διάστημα του 2023.