ΓΔ: 944.95 -1.18% Τζίρος: 24.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:47:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sunantiseis
Φωτο: Υπουργείο Ανάπτυξης

Ο ιταλικός κολοσσός Fincantieri μπαίνει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο αντιπρόεδρος του ιταλικού ναυπηγικού και αμυντικού ομίλου εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον του στους υπουργούς Ανάπτυξης και Άμυνας. Αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης από την ONEX στο δικαστήριο.

Επίσημη είναι πλέον η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ιταλικό κολοσσό της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας, Fincantieri για συμμετοχή στο εγχείρημα διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υλοποιεί η ONEX.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, συνάντηση με τον Πρόεδρο και CEO της ONEX, κ. Πάνο Ξενοκώστα και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου να συμμετάσχει στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX, είχαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. H ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει αυτή την πρόταση και χαιρετίζει αυτό το εγχείρημα. Η Ελλάδα για να έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία χρειάζεται και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε σταθερά με τα Ναυπηγεία της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ώστε να φτιάξουμε επιτέλους ξανά μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα για την οποία όλοι οι Έλληνες θα είμαστε πολύ υπερήφανοι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της πατρίδας μας. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ προσωπικά στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων, προσπαθώντας να βρούμε την κατάλληλη λύση έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ανάπτυξη που αρμόζει στην ιστορική αυτή βιομηχανία. Μέσω της συνεργασίας της Fincantieri με την ΟΝΕΧ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γυρίζουν σελίδα και θα βρεθούν σύντομα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης καθότι ο μεγάλος αυτός όμιλος εγγυάται τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία τους».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo επεσήμανε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα στην ελληνο-ιταλική επιχειρηματική συνεργασία. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία από τις καλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως».

Ο Πρόεδρος & CEO της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινά σήμερα μια πολύ μεγάλη συνεργασία. Έχουν τεθεί πλέον όλα τα θεμέλια ώστε να μπορέσει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας να οδηγήσει σε ναυπηγικό κόμβο ηγέτη για την περιοχή. Μαζί με τον κόσμο μας είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε».

Συνάντηση με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Παπανάσης, παρουσία του προέδρου & CEO της ONEX, κ. Πάνου Ξενοκώστα, είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίκος Παπανικολάου εκ μέρους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δήλωσε:

  • «Εκ μέρους των 600 εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση καθώς και τον κ. Πάνο Ξενοκώστα της ONEX για την επιμονή τους όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να νιώθουμε υπερήφανοι ως εργαζόμενοι για την επόμενη ημέρα που έρχεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σας ευχαριστούμε όλους».

Η Fincantieri και οι κορβέτες του Ναυτικού

Η ιταλική εταιρεία Fincantieri, που έχει έδρα την Τεργέστη συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και θα εισφέρει κεφάλαια για το εγχείρημα διάσωσης των ναυπηγείων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αμυντικό κομμάτι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο ζήτημα απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, το θέμα έχει αφήσει ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει ακόμα τίποτα με τους Γάλλους.

Ο όμιλος, μετά την εξαγορά της Vard το 2013, διπλασιάστηκε σε μέγεθος και σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Fincantieri κατασκευάζει εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη. Έχει αναλάβει το πρόγραμμα φρεγατών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και το υλοποιεί στα ναυπηγεία της στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το σχέδιο εξυγίανσης, της ONEX, το οποίο και έχει την έγκριση και των εργαζομένων των ναυπηγείων, έχει για μεγάλο σύμμαχο την την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ενώ βασίζεται ουσιαστικά στο σχέδιο που εφαρμόστηκε για την εξαγορά του Ναυπηγείου του Νεωρίου Σύρου.

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Ξενοκώστας είχε δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές εμφανίζονται θετικοί στο σχέδιο εξυγίανσης και με την είσοδο του ιταλικού ομίλου Fincantieri.

Η τελευταία εξέλιξη μειώνει και την αβεβαιότητα που επήλθε πρόσφατα με τη συμφωνία προμήθειας των γαλλικών φρεγατών στις οποίες υπολόγιζε η ΟΝΕΧ. Η βιωσιμότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέχρι και πριν λίγο καιρό, όπως διατείνονταν πολλοί, με πρώτο τον Α. Γεωργιάδη, είχε συνδεθεί  άρρηκτα με την ανάληψη του προγράμματος φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αυτά βαρύνονται από υπέρογκα χρέη 430 εκ. ευρώ από την προηγούμενη διαχείριση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ΟNEX το 51% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση

Οι μέτοχοι των ναυπηγείων Ελευσίνας συμφώνησαν σήμερα για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην ΟNEX ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με αμερικανικά κεφάλαια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δήμας: Η επένδυση της Tikun αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης πενταετούς διάρκειας για καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με όραμα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης.