ΓΔ: 1406.39 -2.23% Τζίρος: 90.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-Attica-Group

Υπεγράφη MoU ανάμεσα σε Ναυπηγεία Ελευσίνας και Attica Group ύψους 1 δισ.

Tο μνημόνιο συνεργασίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και αφορά το πλαίσιο συνεργασίας 10 ετών για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group

Νέα σελίδα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας «ανοίγει» σήμερα μετά τις υπογραφές που έβαλε μαζί με την Attica Group σε μνημόνιο συνεργασίας για το ναυπηγικό πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Attica που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ σε διάστημα δεκαετίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου.

Το μνημόνιο υπέγραψαν στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος και CEO της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας και ο πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας.

Πιο συγκεκριμένα, το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και αφορά το πλαίσιο συνεργασίας 10 ετών για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group, καθώς και των θυγατρικών της που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο όμιλος ONEX στις εγκαταστάσεις του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου.

Όπως έχει γράψει το Businessdaily, ήδη το πρώτο πλοίο του ομίλου της Attica μπήκε στις δεξαμενές των Ναυπηγείων Ελευσίνας για επισκευή.

Σημειώνεται πως οι εργασίες αναβάθμισης των πλοίων θα αφορούν και την τοποθέτηση μηχανών διπλού καυσίμου, scrubbers, ειδικές βαφές, και άλλες εφαρμογές της πράσινης ναυπηγικής τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σχεδιασμός του «πρασινίσματος» του στόλου της Attica σχεδιάζεται εδώ και πολλούς μήνες πολύ προσεκτικά σε συνεργασία με την Lloyd’s Register. Περιλαμβάνει αφενός τις εργασίες αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου αφετέρου κι ένα σχέδιο για ναυπήγηση και νέων πλοίων στα επόμενα χρόνια. 

Για μια «ημέρα δικαίωσης για εμάς και του εργαζομένους των ναυπηγείων» έκανε λόγο ο κ. Ξενοκώστας τονίζοντας πως θα έρθουν και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες. «Δουλεύουμε σκληρά για να είναι μια από τις πολλές ημέρες δικαίωσης που θα έρθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τις εργασίες που ήδη έχουν γίνει, ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ σημείωσε πως ήδη έχει δημιουργηθεί ένα καλό όνομα στη διεθνή αγορά. «Φέρνουμε τα πλοία, τα παραδίδουμε στην ώρα τους και με ανταγωνιστικές τιμές. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου έχουν γίνει συνώνυμο της έγκαιρης παράδοσης», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, σημείωσε πως ο όμιλος αποφάσισε να συμμετάσχει στον «αγώνα για την αναβίωση» της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας. «Έχουμε το καθήκον να δώσουμε ότι μπορούμε στην ελληνική οικονομία. Σκοπός μας είναι να έχουμε μια συμφωνία win-win για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Μάγειρας σημειώνοντας παράλληλα πως απαιτείται η δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων για την ακτοπλοΐα που θα αξιοποιεί και κοινοτικά κονδύλια, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τον σκοπό αυτό. Ο χρόνος πιέζει», τόνισε.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ. Στυλιανίδης, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

sunantiseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ιταλικός κολοσσός Fincantieri μπαίνει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο αντιπρόεδρος του ιταλικού ναυπηγικού και αμυντικού ομίλου εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον του στους υπουργούς Ανάπτυξης και Άμυνας. Αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης από την ONEX στο δικαστήριο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ΟNEX το 51% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση

Οι μέτοχοι των ναυπηγείων Ελευσίνας συμφώνησαν σήμερα για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην ΟNEX ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με αμερικανικά κεφάλαια.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ONEX: Υπέγραψε συμφωνία για τη ναυπήγηση 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκατ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Π. Ξενοκώστας είπε ότι στόχος είναι η ναυπήγηση 30 σκαφών ρυμούλκησης, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 να έχουν παραδοθεί έως τέλος του 2026.