ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επένδυση 220 εκατ. ευρώ στην πράσινη ενέργεια

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου» προχωράει σε μια μεγάλη επένδυση στις ΑΠΕ που θα απεξαρτήσει την τοπική κοινωνία από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Εγκρίθηκαν και οι 33 άδειες παραγωγής των 10 Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει δρομολογήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου», συνολικής ισχύος 168MW από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επένδυση συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ότι σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίες για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 126 MW για τα οποία έχουν ιδρυθεί 7 Ενεργειακές Κοινότητες. Πρόκειται για μια επένδυση 93 εκατ. ευρώ με ετήσιο όφελος για την τοπική κοινωνία 14 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς «η έγκριση των αδειών παραγωγής για το σύνολο των ενεργειακών έργων που έχει δρομολογήσει η Ένωση Αγρινίου και οι δέκα Ενεργειακές Κοινότητες που έχει συγκροτήσει, με τη συμμετοχή 1750 οικογενειών από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, συνιστά ίσως την πιο αισιόδοξη είδηση στην μακροχρόνια ιστορία του Συνεταιρισμού. Και τούτο διότι η συνολική επένδυση είναι τόσο μεγάλη, που δύσκολα θα εντοπίσει κανείς ιστορικό προηγούμενο, όσο κι αν ψάξει. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ, με ετήσιο όφελος για την τοπική κοινωνία 45 εκατ. ευρώ».

Το όλο εγχείρημα του Α.Σ υπηρετεί τριπλή στόχευση: την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στον τομέα των ΑΠΕ, ο Α.Σ. Ένωση Αγρινίου υπήρξε πρωτοπόρος, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Terna Energeiaki, APE, Ananeosimes Piges, Evoia, Evia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έτοιμη να διευρύνει το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ

Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο έχοντας υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26, ενώ προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών.
Evaggelos Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Γιατί αγοράζει μονάδα αλουμινίου, τι σχεδιάζει για το γάλλιο

Ο όμιλος «βλέπει» έκρηξη ζήτησης αλουμινίου λόγω ηλεκτροκίνησης και ψηφιακής βιομηχανίας. Αποκτά στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης με γάλλιο. Εξετάζονται όλα τα σενάρια για τη διεθνοποίηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Marathon VC επενδύει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της SMPnet

Η εταιρεία παρέχει ήδη την πλατφόρμα της σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, την Iberdrola, και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αρκετούς οργανισμούς ενέργειας ανά τον κόσμο.