ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lamda Development, Elliniko
Πηγή: Lamda Development

Φεβρουάριο αρχίζουν τα έργα στο Ελληνικό για μια έξυπνη, πράσινη πόλη

Ήδη προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες, μέχρι τέλος του έτους η επιλογή κατασκευαστικών εταιρειών για το κύριο μέρος των έργων. Τα χαρακτηριστικά της νέας πόλης, οι παρεμβάσεις της επόμενης περιόδου και τα έργα υποδομών 500 εκατ. ευρώ.

Τη διαβεβαίωση ότι τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν οι πολυαναμενόμενες εργασίες για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές εργασίες, έδωσε η διοίκηση της Lamda Development, παρουσιάζοντας το master plan της ανάπλασης και τα σημαντικότερα έργα της περιόδου έως το 2025, μέσω των οποίων, όπως τονίσθηκε, θα δημιουργηθεί μια έξυπνη, πράσινη πόλη, προσβάσιμη σε όλους και με κυριαρχία του πρασίνου σε ποσοστό 70%.

Για την επίσπευση της έναρξης των εργασιών, η διοίκηση της Lamda προχώρησε στις απαραίτητες μελέτες πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της έκτασης από το Δημόσιο, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή κατασκευαστικών εταιρειών, με την προοπτική να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Επίσης, πολλά πρόδρομα έργα ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τελική φάση, όπως η κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, ο προληπτικός έλεγχος για νάρκες από ειδικούς του στρατού, οι μετρήσεις θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δημιουργία ζώνης προστασία για τα τρία διατηρητέα υπόστεγα με αποκατάσταση του υποστέγου γ’, η ανάδειξη του υδατόπυργου, τα έργα στα ρέματα Τραχώνων και Ευρυάλης, ο καθαρισμός της παραλίας του Αγίου Κοσμά και τα έργα για την προστασία της πανίδας.

Lamda Development, Elliniko

 

Τα σημαντικότερα έργα της επόμενης περιόδου είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

 • Δημιουργία δικτύου διαδρομών πάνω από 50 χλμ. για πεζούς και ποδηλάτες.
 • Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στον Άγιο Κοσμά με κατασκευή πεζογέφυρας υψηλής αισθητικής.
 • Έργα για διαχείριση φυσικών φαινομένων (αντιπλημμυρική προστασία, διαχείριση βρόχινου νερού κ.α.).
 • Έργα για τον φωτισμό των δρόμων και την εποπτεία των περιβαλλοντικών συνθηκών.
 • Διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου με παραλία ανοικτή για όλους.
 • Αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά για υποδέχεται μεγαλύτερα σκάφη.
 • Διαμόρφωση φιλικής και προσβάσιμης πόλης σε ΑΜΕΑ με δημιουργία το 2023 ειδικού κέντρου.
 • Σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων μέσω διαδρομής 12 χλμ.
 • Οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, με κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.
 • Διαμόρφωση του πάρκου σε έκταση πάνω από 2 εκατ. τ.μ.

Στην επόμενη παρουσίαση, η διοίκηση της Lamda θα αναφερθεί στην κατασκευή του μεγάλου εμπορικού κέντρου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Οδ. Αθανασίου: «Δημιουργείται μια σύγχρονη πράσινη πόλη»

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου,

 • «Το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι. Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ  σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή».

Ο Δημήτρης Ζωντανός, Chief Planning & Construction Officer, ανέφερε:

 • «Το Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής, η υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές ώστε το Ελληνικό να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, όπου και αν βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, είναι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας».  

Έργα υποδομών άνω των 500 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας σύγχρονης πόλης που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες, η Lamda Development σχεδιάζει, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου μία σειρά από έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών. 

Lamda Development, Elliniko

 

Πράσινοι χώροι – Υποδομές για αθλητισμό, πολιτισμό  

Η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι προτεραιότητα στον συνολικό σχεδιασμό του έργου. Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%. 

Η πιο πράσινη ανάπτυξη του έργου είναι το Πάρκο του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιοποικιλότητα της περιοχής και, μέσα από προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση.    

Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής. 

Lamda Development, Elliniko

 

Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου σε παγκόσμιο προορισμό 

Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού έχει ως στόχο να αναδείξει τη μοναδική φυσική ομορφιά, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, για όλο τον χρόνο.

Το Ελληνικό ξεκίνησε: Ο προγραμματισμός των έργων 

Τα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές διεθνώς, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους: 

 • Έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower.   
 • Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

To video της παρουσίασης: 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 10.800 «χρυσές» κατοικίες της επένδυσης στο Ελληνικό

Θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό 10.800 κατοικίες με μέση επιφάνεια 110 τ.μ. και τιμή πώλησης έως 4.000 ευρώ/τ.μ. Από αυτές θα προέλθει το 58% της αξίας που θα δημιουργήσει η εμβληματική επένδυση στη συνολική διάρκεια αξιοποίησης του ακινήτου.
Hellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτάχυνση στο Ελληνικό από την Lamda με διπλάσια επένδυση

Διπλάσιες επενδύσεις στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, κατά την πρώτη πενταετία. Η Lamda θα έχει κερδοφορία από το έργο από τον τέταρτο χρόνο. Τι είπε στους μετόχους ο Οδυσσέας Αθανασίου, στη γενική συνέλευση για την έγκριση αύξησης κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό ανέγερση το πρώτο κτήριο στο Ελληνικό, ποια είναι τα επόμενα βήματα

Η Lamda Development αρχίζει την κατασκευή του πρώτου κτηρίου της επένδυσης στο Ελληνικό που θα είναι αφιερωμένο σε σωματεία ΑμεΑ. Διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προχωρούν τα έργα υποδομών.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

The Ellinikon – Δείτε την παρουσίαση του πρώτου κτιρίου που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό

Ανοίγει ο βηματισμός της Lamda για το Ελληνικό με την εταιρεία να παρουσιάζει το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί και είναι ένα πρότυπο κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Intrakat και Bouygues η ανάθεση για τον ουρανοξύστη Marina Tower

Ήδη οι πωλήσεις όλων των κατοικιών του πύργου των 45 ορόφων, 200 μέτρων ύψους και 200 διαμερισμάτων έχουν προσυμφωνηθεί εκτός των τελευταίων τριών ορόφων και των δύο Penthouse που στρατηγικά άφησε η Lamda Development τελευταίες.
Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

LAMDA: Καμία αλλαγή στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο Ελληνικό

Η πρόσφαση τροποποίηση της ΚΥΑ Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τις περιοχές προς πολεοδόμηση αποσκοπεί σε μετατροπή της περιοχής σε ελεύθερη από αυτοκίνητα και σε αύξηση των χώρων πρασίνου, τονίζει η LAMDA.