ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shuterstock

Κίνδυνος για... μαϊμούδες σε αγορές μέσω social media

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ένας στους τρεις καταναλωτές αγόρασαν εν αγνοία τους προϊόντα - μαϊμού μέσω κοινωνικών δικτύων. Το 90% των ερωτηθέντων σε έρευνα της MarkMonitor εκφράζει κάποια ανησυχία με αυτές τις αγορές.

Την ολοένα και εντεινόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων καταναλωτών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αγορών μέσω διαδικτύου, και ειδικότερα μέσω των κοινωνικών δικτύων, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας MarkMonitor.

Όπως προκύπτει, περί το 90% των ερωτηθέντων εκφράζει κάποια ανησυχία σχετικά με τις αγορές μέσω των κοινωνικών δικτύων στις οποίες οι κολοσσοί του Διαδικτύου επενδύουν δυναμικά τους τελευταίους μήνες. Παρά ταύτα, το ένα τρίτο αυτών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτές τις πλατφόρμες ώστε να κάνει αγορές, αποδεικνύοντας ότι το mobile shopping ήρθε για να μείνει.

Ειδικότερα, το 59% των ερωτηθέντων ανέφερε την ασφάλεια των συναλλαγών ως σημαντικότερη ανησυχία, ενώ η ποιότητα των αγαθών/υπηρεσιών απασχολεί το 56% και το ενδεχόμενο κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων το 55% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, για την αυθεντικότητα των διατιθέμενων αγαθών δείχνει να προβληματίζεται το 47% των καταναλωτών, ποσοστό που φαίνεται να συσχετίζεται με το γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις «τολμηρούς» αγοραστές μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης αποκτώντας εν αγνοία του ένα προϊόν «μαϊμού»...

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες αγαθών που δείχνουν να προτιμούν όσοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να κάνουν αγορές, τα ρούχα, τα είδη σπιτιού και οι ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, ενώ στον αντίποδα, τα κοσμήματα, τα πακέτα διακοπών και τα είδη που αφορούν την υγεία αποτελούν τις κατηγορίες αγαθών/υπηρεσιών που οι καταναλωτές αποφεύγουν.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας της MarkMonitor συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές προσδοκούν από τις ίδιες τις εταιρείες να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες που θα καταστήσουν τις συναλλαγές στα κοινωνικά δίκτυα ασφαλή. Ωστόσο, το 63% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις μέχρι στιγμής σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους των ίδιων των εταιρειών αλλά και των δικτύων που διαφημίζονται ως το μέλλον του retail.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.603 καταναλωτών από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία. Είναι δε εξαιρετικά επίκαιρη, δεδομένου ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η Facebook λανσάρισε στην αμερικανική αγορά μία νέα μέθοδο πληρωμών, το Facebook Pay, προς χρήση στις τέσσερις πλατφόρμες που ελέγχει (Facebook, Instagram, Messenger και Whatsapp), αποσκοπώντας να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν συναλλαγές –αγορές, αλλά και πωλήσεις- χωρίς να αφήνουν τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία περνούν ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου τους

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Tisza του Μάγιαρ αυξάνει τη διαφορά από το Fidesz του Όρμπαν

Το κόμμα Tisza αυξάνει το προβάδισμά του έναντι του Fidesz του Όρμπαν ενόψει των εκλογών του Απριλίου, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Ο Όρμπαν, μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης, αντιμετωπίζει σκληρό αντίπαλο.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καζακστάν ζητά βοήθεια ΗΠΑ-ΕΕ για μεταφορά πετρελαίου μετά επιθέσεις

Το Καζακστάν ζητά βοήθεια από ΗΠΑ και Ευρώπη για την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου, μετά από επιθέσεις drones σε δεξαμενόπλοια και τερματικό σταθμό στη Μαύρη Θάλασσα που διαχειρίζεται μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Γροιλανδία ανήκει στους κατοίκους της, η ΕΕ είναι δίπλα σας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η Γροιλανδία μπορεί να στηρίζεται στην ΕΕ, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της Γροιλανδίας έχουν την πλήρη στήριξη και σεβασμό της ΕΕ, λίγο πριν από συνάντηση με Δανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
ubs
ΔΙΕΘΝΗ

UBS: Ισχυρό ξεκίνημα για ελληνικές τράπεζες το 2026, top pick η Πειραιώς

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, μετά το ισχυρό ράλι, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τον κλάδο στις επιλεγμένες μετοχές.
Συναυλία Release Athens
ΔΙΕΘΝΗ

BTS: Παγκόσμια περιοδεία με 79 συναυλίες σε 34 πόλεις το 2006-07

Οι BTS ανακοίνωσαν παγκόσμια περιοδεία για το 2026-2027, με 79 συναυλίες σε 34 πόλεις και 5 ηπείρους. Ξεκινούν από Γκόγιανγκ, συνεχίζουν σε Τόκιο και Βόρεια Αμερική, και επιστρέφουν στη Νότια Κορέα τον Ιούνιο.