ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Διαδικτυακό εμπόριο
ΕΕ: Προτείνεται τέλος 2 ευρώ σε κάθε εισαγόμενο μικρό δέμα από την Κομισιόν

Η «έκρηξη» των ψηφιακών συναλλαγών: Θα φτάσουν τα 2 τρισ. δολ. το 2025

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των ψηφιακών συναλλαγών στην Ευρώπη με την Ιταλία και την Ισπανία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση των online πληρωμών.

«Προίκα» θα μας αφήσει η πανδημία τη στροφή στις ψηφιακές αγορές και πληρωμές, που εν μέσω των lockdown κέρδισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών. H ανοδική πορεία των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη θα συνεχιστεί έως το 2025 και αναμένεται να προσεγγίσουν 2 τρισ. δολάρια.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2021 η αξία των online αγορών θα σημειώσει αύξηση 28,3% στα 1,17 τρισ. δολάρια και μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τα 1,95 τρισ. δολάρια. Όπως σημειώνει άρθρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, ειδικά για τις ψηφιακές συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων προβλέπεται αύξηση της αξίας που μπορεί να φτάσει έως και το 130% έως το 2025.

Έρευνα του Finaria.it με στοιχεία του Statista, σημειώνει ωστόσο ότι μέσα στο 2020 υπήρξε μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη που έφτασε στο 4% με την αξία να διαμορφώνεται το 2020 στα 918 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές πρόκειται για μία παροδική αλλαγή που ήταν συνδεδεμένη και με τη γενικότερη πτώση του τζίρου λόγω της πανδημίας.

Πρωτοπόρος στις ψηφιακές πληρωμές στην Ευρώπη είναι η Μεγάλη Βρετανία με άνοδο 40% από την αρχή της πανδημίας και συνολικές αγορές 271,4 δισ. δολ.. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται η αξία των συναλλαγών να καταγράψει έκρηξη 60% αγγίζοντας τα 439 δισ. δολ.

Ακολουθεί η Γερμανία με αξία online αγορών 178,2 δισ. δολάρια το 2021 και 274,8 δις δολάρια το 2025. Στην τρίτη θέση η Γαλλία που θα δει φέτος αύξηση 26,7% των ψηφιακών συναλλαγών αγγίζοντας τα 127,1 δισ. δολ. και έως το 2025 θα φθάνει τα 225 δισ. δολ.

Την μεγαλύτερη άνοδο ωστόσο την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να έχουν η Ιταλία και η Ισπανία με άνοδο 32,7% και 32,3% στα 66,7 δισ. δολ. και 65,8 δισ. δολ. αντίστοιχα. Το 2025, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ιταλία θα φτάσουν τα 123 δισ. δολ και στην Ισπανία στα 105 δισ. δολ., αυξημένες κατά 60% συγκριτικά με σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τρένο σε γέφυρα στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 6,3% το 2025 στις εμπορικές αμαξοστοιχίες στο πέρασμα Αλανσάκου

Το Πέρασμα Αλατάου στη Σιντζιάνγκ κατέγραψε ρεκόρ το 2025, με τη διαχείριση 8.165 εμπορικών τρένων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με το 2024, ενισχύοντας τον ρόλο του στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Tisza του Μάγιαρ αυξάνει τη διαφορά από το Fidesz του Όρμπαν

Το κόμμα Tisza αυξάνει το προβάδισμά του έναντι του Fidesz του Όρμπαν ενόψει των εκλογών του Απριλίου, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Ο Όρμπαν, μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης, αντιμετωπίζει σκληρό αντίπαλο.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καζακστάν ζητά βοήθεια ΗΠΑ-ΕΕ για μεταφορά πετρελαίου μετά επιθέσεις

Το Καζακστάν ζητά βοήθεια από ΗΠΑ και Ευρώπη για την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου, μετά από επιθέσεις drones σε δεξαμενόπλοια και τερματικό σταθμό στη Μαύρη Θάλασσα που διαχειρίζεται μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Γροιλανδία ανήκει στους κατοίκους της, η ΕΕ είναι δίπλα σας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η Γροιλανδία μπορεί να στηρίζεται στην ΕΕ, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της Γροιλανδίας έχουν την πλήρη στήριξη και σεβασμό της ΕΕ, λίγο πριν από συνάντηση με Δανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
ubs
ΔΙΕΘΝΗ

UBS: Ισχυρό ξεκίνημα για ελληνικές τράπεζες το 2026, top pick η Πειραιώς

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, μετά το ισχυρό ράλι, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τον κλάδο στις επιλεγμένες μετοχές.