ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «έκρηξη» των ψηφιακών συναλλαγών: Θα φτάσουν τα 2 τρισ. δολ. το 2025

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των ψηφιακών συναλλαγών στην Ευρώπη με την Ιταλία και την Ισπανία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση των online πληρωμών.

«Προίκα» θα μας αφήσει η πανδημία τη στροφή στις ψηφιακές αγορές και πληρωμές, που εν μέσω των lockdown κέρδισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών. H ανοδική πορεία των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη θα συνεχιστεί έως το 2025 και αναμένεται να προσεγγίσουν 2 τρισ. δολάρια.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2021 η αξία των online αγορών θα σημειώσει αύξηση 28,3% στα 1,17 τρισ. δολάρια και μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τα 1,95 τρισ. δολάρια. Όπως σημειώνει άρθρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, ειδικά για τις ψηφιακές συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων προβλέπεται αύξηση της αξίας που μπορεί να φτάσει έως και το 130% έως το 2025.

Έρευνα του Finaria.it με στοιχεία του Statista, σημειώνει ωστόσο ότι μέσα στο 2020 υπήρξε μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη που έφτασε στο 4% με την αξία να διαμορφώνεται το 2020 στα 918 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές πρόκειται για μία παροδική αλλαγή που ήταν συνδεδεμένη και με τη γενικότερη πτώση του τζίρου λόγω της πανδημίας.

Πρωτοπόρος στις ψηφιακές πληρωμές στην Ευρώπη είναι η Μεγάλη Βρετανία με άνοδο 40% από την αρχή της πανδημίας και συνολικές αγορές 271,4 δισ. δολ.. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται η αξία των συναλλαγών να καταγράψει έκρηξη 60% αγγίζοντας τα 439 δισ. δολ.

Ακολουθεί η Γερμανία με αξία online αγορών 178,2 δισ. δολάρια το 2021 και 274,8 δις δολάρια το 2025. Στην τρίτη θέση η Γαλλία που θα δει φέτος αύξηση 26,7% των ψηφιακών συναλλαγών αγγίζοντας τα 127,1 δισ. δολ. και έως το 2025 θα φθάνει τα 225 δισ. δολ.

Την μεγαλύτερη άνοδο ωστόσο την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να έχουν η Ιταλία και η Ισπανία με άνοδο 32,7% και 32,3% στα 66,7 δισ. δολ. και 65,8 δισ. δολ. αντίστοιχα. Το 2025, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ιταλία θα φτάσουν τα 123 δισ. δολ και στην Ισπανία στα 105 δισ. δολ., αυξημένες κατά 60% συγκριτικά με σήμερα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thanos-mavros-EY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που ψωνίζουν οι Έλληνες καταναλωτές

Η μεγαλύτερη, ίσως, αλλαγή που πυροδότησε η εμπειρία του τελευταίου, περίπου, έτους, είναι η απομάκρυνση των καταναλωτών από τα φυσικά καταστήματα και η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι πτήσεις τουριστών από την Ευρώπη στο νησί της Κέρκυρας

Τριπλασιάστηκαν σχεδόν οι πτήσεις με τουρίστες από την Ευρώπη για το όμορφο νησί της Κέρκυρας έναντι του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως κρατά ψηλά τα σκήπτρα του τουρισμού στην Ελλάδα.
online emporio, plastiko xrima, ilektronikes plirwmes, kartes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταλύτης για τις ψηφιακές πληρωμές η πανδημία: Ποιες οι αλλαγές

Οι ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα σε φυσικά καταστήματα φτάνουν το 93% είτε με τη χρήση κάρτας, είτε με τη χρήση συσκευής που έχει μετατραπεί σε μέσο πληρωμής, όπως το κινητό και το έξυπνο ρολόι (smartwatch).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικότητα επέδειξε η αγορά του βιβλίου απέναντι στην πανδημία

Στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις eBooks. Στην Ελ­λά­δα, με το άνοιγ­μα των βι­βλιο­πω­λεί­ων τον Δε­κέμ­βριο του 2020, ση­μειώ­θη­κε αύ­ξη­ση των πωλήσεων, η χρονιά όμως έκλεισε με ση­μα­ντι­κή πτώ­ση.