ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Το «αμερικανικό όνειρο» της Intralot: Οι προσδοκίες για τον Nasdaq

Με εισαγωγή των μετοχών στην αμερικανική αγορά ή και με νέες συνεργασίες θα αξιοποιηθεί η συμμετοχή στην Intralot Inc. για να ενισχυθεί η οικονομική θέση του ομίλου με «ξεκλείδωμα» υπεραξιών. Το προφίλ της αμερικανικής θυγατρικής.

Τις προσδοκίες για θεαματική βελτίωση της οικονομικής θέσης της Intralot με καταλύτη την αμερικανική θυγατρική, Intralot Inc. τροφοδότησαν εκ νέου χθες τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της εταιρείας, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου, τονίζοντας ότι η θυγατρική, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του υπέρογκου χρέους, θα αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο προσεχές μέλλον, είτε με εισαγωγή της στην αγορά του Nasdaq ή και μέσω νέων συνεργασιών επί αμερικανικού εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Intralot, μετά τη συμφωνία με τους ομολογιούχους για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, που απομάκρυνε τον κίνδυνο μιας οικονομικής κατάρρευσης, είναι στο 11μηνο του 2021 η κορυφαία σε απόδοση στο ΧΑ, καταγράφοντας κέρδη που πλησιάζουν το 410% και έχουν οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο επίπεδο των 120 εκατ. ευρώ. Η άνοδος της μετοχής τροφοδοτείται, το τελευταίο διάστημα, από την προσδοκία ότι η αμερικανική θυγατρική, που εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη και οι μετοχές της έγιναν το «νόμισμα» πληρωμής των ομολογιούχων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους, θα «ξεκλειδώσει» μεγάλες, κρυμμένες υπεραξίες του ισολογισμού, επιτρέποντας τη δραστική βελτίωση της οικονομικής θέσης.

Σε σχετική ερώτηση αναλυτή, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τα στελέχη της Intralot, με επικεφαλής τον αναπληρωτή CEO, Χρυσόστομο Σφάτο, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι ο σχεδιασμός για την Intralot Inc. εστιάζεται σε μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο, δηλαδή σε listing στην αγορά του Nasdaq, ή και σε συνεργασίες στην αμερικανική αγορά. Ανέφεραν, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάτι νέο για να ειπωθεί στην παρούσα φάση για τα σχέδια αυτά, σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί στο προηγούμενο conference call.

Το 2022 φαίνεται ότι θα αποτελέσει το έτος - κλειδί για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εισαγωγή της Intalot Inc. στο Nasdaq, με αναλυτές να σημειώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτό το γεγονός θα οδηγούσε σε μια θεαματική αλλαγή του ενοποιημένου ισολογισμού της Intralot, καθώς η αμερικανική θυγατρική εκτιμάται ότι θα έχει αποτίμηση για την εισαγωγή της πολλαπλάσια της αποτίμησης που έχει σήμερα στο ΧΑ η Intralot, όπου εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης, λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της.

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών του ευρύτερου κλάδου δραστηριοποίησης της Intralot στην αγορά του Nasdaq δίνουν, ίσως, μια εικόνα από το μέλλον της αμερικανικής θυγατρικής της Intralot. Η Scientific Games διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 6,1 δισ. δολ. και με σχέση τιμής/κερδών στις 34 φορές, ενώ η επίσης μεγάλη εταιρεία International Game Technology έχει αξία 5,2 δισ. δολ., με το P/E στις 24 φορές. Ακόμη και η μικρή και σχετικά νέα στον κλάδο, εδρεύουσα στο Ισραήλ, NeoGames, παρά τη μεγάλη πτώση της μετοχής της το τελευταίο διάστημα, διαπραγματεύεται με αξία της τάξεως των 790 εκατ. δολ. και με το P/E στις 55 φορές.

Αυτές οι συγκρίσεις προδιαθέτουν τους επενδυτές για μια αποτίμηση της Intralot Inc. ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολ, ή ακόμη και άνω του 1 δισ. δολ., που θα προκαλούσε μια... εσωτερική «έκρηξη» υπεραξιών στον ισολογισμό της Intralot.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intralot Inc., στο πλαίσιο και των μεγάλων αλλαγών που γίνονται στην αμερικανική αγορά με τη νομιμοποίηση του αθλητικού στοιχηματισμού, έχει αναδειχθεί ως κύρια πηγή εσόδων και κερδοφορίας του ομίλου, ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις σε άλλοτε βασικές αγορές, όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως φαίνεται στον πίνακα, περισσότερα από τα μισά έσοδα του ομίλου στο 9μηνο (160,7 εκατ. ευρώ επί συνόλου 302,8 εκατ. ευρώ) προήλθαν από τις αμερικανικές δραστηριότητες.

intralot_geography

 

Την ίδια στιγμή, εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή των αμερικανικών δραστηριοτήτων στην κερδοφορία, καθώς τα μεικτά κέρδη από αυτή τη γεωγραφική περιοχή ανήλθαν στο 9μηνο στα 46,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 53,4% των συνολικών μεικτών κερδών, ύψους 86,5 εκατ. ευρώ.

intralot_profits_geography

 

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην Αμερική ήταν ισχυροί στο 9μηνο. Σε ό,τι αφορά τον τομέα Συμβάσεων Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Υποστήριξης (B2B/ B2G) του ομίλου Intralot, αναφέρθηκε αύξηση εσόδων κατά 21,5 εκατ. ευρώ ή +22,9% σε ετήσια βάση, που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων από τα παιχνίδια Λοταρίας, ενισχυμένη περαιτέρω από ένα μεγάλο τζάκποτ τον Ιανουάριο του 2021 και από τις υψηλότερες πωλήσεις εμπορευμάτων, παρά την αρνητική διακύμανση του Δολαρίου ΗΠΑ. Παράλληλα, τα έσοδα ενισχύθηκαν από την έναρξη του Αθλητικού Στοιχηματισμού στις ΗΠΑ, στη Μοντάνα και την Ουάσιγκτον – Περιφέρεια της Κολούμπια στα τέλη του 2020.

Η Intralot πέρασε από μεγάλες ζημιές σε κέρδη στο 9μηνο, χάρη στην καθοριστική συμβολή της Intralot Inc. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν κέρδη προ φόρων ύψους 48,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 56,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020, σε ενοποιημένη βάση. Αυτή η θεαματική αντιστροφή ήταν αποτέλεσμα της συναλλαγής που έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής βάσης, με την ανταλλαγή ομολόγων της Intralot με μετοχές της Intralot US Securities B.V., που εδρεύει στην Ολλανδία και κατέχει τις μετοχές της Intralot Inc. Αυτή η συναλλαγή ήταν και μια πρώτη ένδειξη της αξίας της αμερικανικής θυγατρικής, καθώς έγινε με αποτίμηση που επέτρεψε στον όμιλο να εγγράψει στο 9μηνο κεφαλαιακό κέρδος από συμμετοχές και επενδύσεις ύψους 44,2 εκατ. ευρώ, χωρίς το οποίο δεν θα ήταν δυνατή η επιστροφή σε προ φόρων θετικό αποτέλεσμα.

intralot_kerdi

 

Η Intralot Inc. έχει καταγράψει μεγάλη επέκταση των δραστηριοτήτων της στην αγορά των ΗΠΑ, καλύπτοντας πληθυσμό 40 εκατομμυρίων, με συμμετοχή σε παιχνίδια λοταρίας σε 12 πολιτείες/περιφέρειες και αθλητικού στοιχηματισμού σε τρεις -ο τομέας αυτός βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, μετά την άρση των απαγορεύσεων. Στα παιχνίδια λοταρίας, το μερίδιο της Intralot Inc. στην αμερικανική αγορά φθάνει το 10%. Η εταιρεία απασχολεί 670 υπαλλήλους, ενώ ο τεχνολογικός της κόμβος βρίσκεται στην Ελλάδα.

intralot_US

 

Βελτιωμένα αποτελέσματα στο 9μηνο, μείωση χρέους

Τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου έδειξαν μεγάλη βελτίωση, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 302,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 24,4% σε ετήσια βάση. Τα παιχνίδια λοταρίας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών, αποτελώντας το 60,7% των εσόδων, με τον Αθλητικό Στοιχηματισμό να έπεται με συμβολή 17,5% στον κύκλο εργασιών του ομίλου για την εννεάμηνη περίοδο. Τα Συμβόλαια Τεχνολογίας αποτέλεσαν το 12,2% και τα VLTs το 9,1% των συνολικών εσόδων του ομίλου, ενώ οι Ιπποδρομίες /Κυνοδρομίες αποτέλεσαν το 0,5% των συνολικών εσόδων για το εννεάμηνο του 2021.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το εννεάμηνο παρουσίασε αύξηση κατά €59,4 εκατ. σε ετήσια βάση. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επίδοση ήταν η αύξηση των εσόδων από τη Λειτουργία Τυχερών Παιχνιδιών (B2C), με την αύξηση να προέρχεται από τα υψηλότερα έσοδα σε Μάλτα και Αργεντινή.

Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €82,6 εκατ. (+82,5% σε ετήσια βάση). Κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €103,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 56,7% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2020. Το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €44,5 εκατ. κέρδη, σε σύγκριση με ζημίες €60,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι δραστηριότητες της INTRALOT Inc. στις ΗΠΑ σημείωσαν πολύ ισχυρή ανάπτυξη σε ετήσια βάση, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 26,3% ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 63,5% στο εννεάμηνο του 2021.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου βελτιώθηκε σημαντικά. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA έπεσε από 6,9 σε 4,9x. Ο συνολικός δανεισμός παρουσιάζεται μειωμένος κατά €137,9 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 και κατά €159,6 εκατ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα εμπόδια στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» χρέους της Intralot

Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στην ανταλλαγή του ομολόγου του 2021 μέχρι να φθάσουν στο κρίσιμο όριο του 90% της έκδοσης. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή για δικαστικό συμβιβασμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένα κατά 82,5% τα EBITDA για την Intralot στο εννεάμηνο

Στα 302,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Intralot σημειώνοντας αύξηση 24,4% με τα παιχνίδια λοταρίας να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά. Αύξηση 26,3% του κύκλου εργασιών στις ΗΠΑ με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 63,5%.