ΓΔ: 919.77 -2.41% Τζίρος: 49.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μερίδιο 10% - 20% στη ΔΕΠΑ Υποδομών αποκτά ο Όμιλος Κοπελούζου

Εταίρος της Italgas στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα είναι η εταιρεία Φαέθων Ενεργειακή ΕΠΕ, που ελέγχεται μετοχικά από τον Δημήτριο και την Κυριακή Κοπελούζου.

Στον τομέα διαχείρισης δικτύων διανομής φυσικού αερίου εισέρχεται ο Όμιλος Κοπελούζου, καθώς έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για απόκτηση μεριδίου στην ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον ιταλικό όμιλο. 

Εταίρος της Italgas στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα είναι η εταιρεία Φαέθων Ενεργειακή ΕΠΕ, που ελέγχεται μετοχικά από τον Δημήτριο και την Κυριακή Κοπελούζου, ενώ παρά το ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ακριβές ποσοστό, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα κυμανθεί από 10% έως και 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η Italgas ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό παραχώρησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τίμημα 733 εκατ. ευρώ, ενώ το SPA ανάμεσα στην ιταλική εταιρεία και τους υφιστάμενους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ 65%, ΕΛΠΕ 35%) θα υπογραφεί αύριο, Παρασκευή. 

Το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, ώστε οι μετοχές ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ να περιέλθουν στην Italgas, εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα έχει ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιέρχεται και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική «φόρμουλα» στην οποία είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, την επίσης ιταλική Eni Gas e Luce. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Italgas, την περίοδο 2022-2030 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, το μήκος των δικτύων διανομής θα αυξηθούν στα 11.500 χλμ. το 2030, από τα 6.875 χλμ. στο τέλος του 2022. Επίσης, τα σημεία παράδοσης θα ξεπεράσουν τα 1.050 το 2030, από 509 το 2020.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas αντί 733 εκατ. ευρώ

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Italgas, την περίοδο 2022-2030 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επικυρώθηκε η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό σχήμα της Gastrade

Η κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στοχεύει σε πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή επάρκεια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διασφαλίζει ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην αγορά με στόχο να επιτευχθεί συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.