ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Στήνει» τεχνολογικό hub στην Πάτρα η Entersoft μαζί με το Πανεπιστήμιο

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τεχνολογικός κόμβος που θα «παντρεύει» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη θεωρητική κατάρτιση με την άμεση εφαρμογή στην πράξη της αγοράς, δημιουργώντας τα αυριανά στελέχη της αγοράς.

Την ίδρυση τεχνολογικού hub σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πατρών που στοχεύει να λειτουργήσει ως φυτώριο αλλά και εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων πληροφορικής, μηχανικών υπολογιστών, προγραμματιστών και τεχνολόγων ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε συνάντηση με δημοσιογράφους η διοίκηση της Entersoft. 

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τεχνολογικός κόμβος που θα «παντρεύει» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη θεωρητική κατάρτιση με την άμεση εφαρμογή στην πράξη της αγοράς, δημιουργώντας τα αυριανά στελέχη της αγοράς. Όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης αυτός ο τεχνολογικός κόμβος θα δημιουργήσει 60 επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ για κάθε έτος λειτουργίας θα απαιτούνται κεφάλαια 2 έως 3 εκατ. ευρώ. 

Όπως είπε ο κ. Κοτζαμανίδης, το πανεπιστήμιο της Πάτρας επιλέχθηκε γιατί είναι μεγάλο, έχει εύκολη πρόσβαση με την Αθήνα, ενώ οι περισσότεροι φοιτητές του προέρχονται από την Αττική, οπότε άνετα μπορούν να καλλιεργήσουν στενότερες σχέσεις με την εταιρεία εν ευθέτω χρόνω. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε τους αυριανούς επιστήμονες» επισήμανε ο κ. Κοτζαμανίδης. 

Το νέο project ξεκινά με την έναρξη του νέου χρόνου και σύμφωνα με τον CEO της Entersfot «την επόμενη 5ετία στόχος είναι το 20% έως 25% των προσλήψεών μας να γίνεται από το “φυτώριο” της Πάτρας. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμανίδη, το κυριότερο πρόβλημα που έχουν πλέον όλες οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας – σε Ελλάδα και το εξωτερικό – είναι η ανεύρεση και η σωστή αφομοίωση κατάλληλων και καταρτισμένων στελεχών, που να μπορούν να «κουμπώσουν» με την εκάστοτε κουλτούρα της εταιρείας. Τόνισε ότι ο κλάδος της πληροφορικής βλέπει πλέον οργανική ανάπτυξη 20% και 25% κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε, και αυτό δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για επιστήμονες του χώρου. 

Οι πυλώνες ανάπτυξης της Entersoft 

Αναλύοντας το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας από εδώ και πέρα, ο κ. Κοτζαμανίδης τόνισε ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι η οργανική ανάπτυξη, ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη μέσω νέων προϊόντων και δικών της προγραμμάτων και ο τρίτος είναι μέσω εξαγορών. 

Σημείωσε ότι τα περιθώρια για οργανική ανάπτυξη πλέον είναι τεράστια στην ελληνική αγορά, καθώς η ψηφιοποίηση ουσιαστικά έχει περάσει μόλις στο 15% των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της υπερδεκαετούς κρίσης έμειναν πίσω όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οπότε τώρα «τρέχουν» να καλύψουν το έδαφος, έχοντας και την ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Χρωστούν τεχνολογική εξέλιξη οι ελληνικές εταιρείες λόγω της 10ετούς καθίζησης» τόνισε ο κ. Κοτζαμανίδης δίνοντας το στίγμα της τεράστιας αγοράς που υπάρχει στο χώρο της πληροφορικής. 

Ο επικεφαλής της εισηγμένης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει και νέα εξαγορά η Entersoft μετά τις 7-8 που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι δεδομένου ότι η εταιρεία είναι χωρίς δανεισμό, άνετα μπορεί να βρει από τις τράπεζες χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και 10 εκατ. καθαρό ταμείο, οπότε υπάρχει ένας «κουμπαράς» 20 εκατ. ευρώ για εξαγορές. 

«Φωτογράφησε» ως πιθανή νέα εξαγορά στη χώρα της Ρουμανίας που η Entersoft έχει ήδη παρουσία και 25 επιστήμονες πληροφορικής εκεί και στοχεύει να αυξήσει το αποτύπωμά της, καθώς και η ρουμανική αγορά – η οποία προσιδιάζει με την ελληνική – έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, η Entersoft το 2016 απασχολούσε 190 άτομα, ενώ στο τέλος του 2021 θα ξεπεράσει τα 370, δηλαδή διπλασίασε το δυναμικό της. Το πλάνο της προβλέπει ότι σε ορίζοντα 5ετίας θα υπερ-διπλασιάσει εκ νέου το προσωπικό της. Για την κάλυψη των αναγκών, σε μια περίοδο που καταγράφεται έλλειμμα στην ελληνική αγορά εξειδικευμένου δυναμικού στο ΙΤ, αξιοποιεί κάθε πηγή άντλησης στελεχών με παράλληλο re-skilling αποφοίτων από παρεμφερείς κλάδους Θετικών & Οικονομικών επιστημών.

Οι εξαγορές της Entersoft 

Την τελευταία 12ετία, η Entersoft έχει προχωρήσει σε πολλαπλές εξαγορές που μεγάλωσαν το αποτύπωμά της, καθιστώντας τη μια από τις νέες ισχυρές δυνάμεις του κλάδου πληροφορικής. Το 2009 εξαγόρασε τη Retail Link η οποία είναι leader στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης και παροχής Supply Chain Management λύσεων, έχοντας συμβάσεις με εταιρείες όπως Κρι Κρι, ΜΕΒΓΑΛ, Avis, Κουρτάκης, Printec, Boeringer, Mars, Μπάρμπα Στάθης, Numil κ.α. 

Τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους απέκτησε την εταιρεία Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Κλάδος που πλέον ο όμιλος Entersoft έχει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 προχώρησε στην εξαγορά της Wedia. 

Μια 19χρονη starup που ξεκίνησε από τέσσερα άτομα 

Η Entersoft ξεκίνησε από ένα γραφείο με τέσσερα άτομα το 2002 με στόχο να παρέχει λογισμικό για επιχειρήσεις και μέσα σ' αυτά τα περίπου 19 χρόνια έχει εξελιχτεί σ' έναν μεγάλο όμιλο που απασχολεί – όπως προαναφέρθηκε - 370 εξειδικευμένα στελέχη και επιστήμονες πληροφορικής, διαθέτει τρεις θυγατρικές σε τρεις χώρες και περισσότερους από 3.500 πελάτες σε 21 χώρες. 

Πρόκειται για μια καινοτόμο εταιρεία της πληροφορικής, με εξειδίκευση στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Πρωταγωνιστεί στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού προσφέροντας ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας σε όλα τα προϊόντα της, έχοντας ηγετική θέση στην Ελλάδα στο χώρο των επιχειρήσεων. 

Βεβαίως, δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές και βασικούς μετόχους της Computer Logic, μιας εκ των πλέον εξειδικευμένων εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα, οπότε είχε καλή «μαγιά» στα θέματα λογισμικού. Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, το Μάιο του 2008 εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., ενώ το Μάρτιο του 2020, με τον ερχομό της πανδημίας στην Ελλάδα, μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και έκτοτε έχει λαμπρή πορεία, τόσο επιχειρηματικά, όσο και χρηματιστηριακά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι με πρόσφατη απόφαση της επιτροπής δεικτών του Χ.Α., η μετοχή αναβαθμίζεται και θα εισαχθεί στο δείκτη Mid Cap, που περιέχει τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου. Η μετάβαση θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. 

Η μετοχή έχει κάνει ράλι +99% το 2021 και είναι από τις πλέον κερδοφόρες του χρηματιστηρίου φέτος, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 156 εκατ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφορική: Deals, εξαγορές και μεγάλες συμφωνίες εν αναμονή καταιγισμού έργων

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλειας διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για νέες εξαγορές η Entersoft, «αγκάθι» η αγορά της Ρουμανίας

Ισχυρό ατού της εταιρείας πληροφορικής το μεγάλο μερίδιό της στα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ενώ ποντάρει σε νέα προϊόντα. Χαμηλότερες από τις αρχικές προσδοκίες οι επιδόσεις της θυγατρικής στη Ρουμανία.