ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Attica bank, trapeza attikis
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Attica Bank: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Στο 62,9% το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ, στο 9,9% η Ellington, το ΤΜΕΔΕ ελέγχει το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%. Στο 2% η διασπορά των μετοχών στο ΧΑ.

Την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 240 εκατ. ανακοίνωσε η Attica Bank. Παράλληλα, επετεύχθη ένας εκ των βασικών επιχειρηματικών στόχων της τράπεζας, που ήταν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διοίκηση της Attica Bank ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 240 εκατ. ευρώ και παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή της, για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών της. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας των μετόχων, κατέστη εφικτή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα.

Η μετοχική σύνθεση της τράπεζας μετά την αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: το ΤΧΣ ελέγχει το 62,9%, η Ellington που εισήλθε στην τράπεζα ως στρατηγικός επενδυτής ελέγχει το 9,9%, το ΤΜΕΔΕ 14,7%, ο ΕΦΚΑ 10,3% ενώ η ελεύθερη διασπορά της μετοχής στο ΧΑ διαμορφώνεται στο 2%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανέρχεται πλέον, μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, σε pro forma επίπεδο και με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2021, σε περίπου 11%, σημαντικά άνω των ελαχίστων ορίων που ισχύουν σήμερα.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ακολούθησε και η κατανομή των αδιάθετων μετοχών που προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή, κατόπιν ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. 

Επίσης, μέσω της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και σε υλοποίηση της συμφωνίας των μετόχων, επετεύχθη ένας εκ των βασικών επιχειρηματικών στόχων της Attica Bank, που ήταν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την στρατηγική της τράπεζας και τις δυνατότητες της να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Το έτος 2022 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank, καθώς στο πλάνο ενεργειών περιλαμβάνεται η ένταξη των ομολόγων (senior notes) των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «HΡΑΚΛΗΣ 2», όπως άλλωστε προβλέπουν και οι βασικοί όροι της συμφωνίας των μετόχων. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού και απελευθερώνονται εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν για την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας και τη σημαντική αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των μετόχων ΤΜΕΔΕ, Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ, θωρακίζει κεφαλαιακά την τράπεζα κατά την διάρκεια υλοποίησης αυτών των ενεργειών.
 
Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων αλλά και η αυξημένη ρευστότητα της τράπεζας, αποτελούν τα εχέγγυα της δυναμικής πιστωτικής επέκτασης της Attica Bank στα προσεχή έτη και την επανατοποθέτησή της στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από αύριο η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των νέων μετοχών της Attica Bank

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.200.000.000 νέων μετοχών αξίας 0,20 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.