ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Υποβαθμίζει την Intralot η Fitch μετά την απώλεια της Μάλτας

Η βαθμολογία διαμορφώνεται σε «CCC» από «CCC+» καθώς δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο για την λοταρία της Μάλτας και παύουν να λαμβάνονται υπόψιν τα έσοδα από την αμερικανική θυγατρική.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Intralot από «CCC+» σε «CCC» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με αντίστοιχη υποβάθμιση και των τίτλων λήξεως του 2024 που έχει εκδώσει η εταιρεία επικαλούμενος την απώλεια της αγοράς της Μάλτας και το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση χρέους η μητρική εταιρεία δεν έχει πλήρη πρόσβαση στα έσοδα της αμερικανικής θυγατρικής.

Η υποβάθμιση των προοπτικών αξιολόγησης της Intralot που έπαψαν πλέον να είναι θετικές σημαίνει ότι ο οίκος δεν προτίθεται πλέον να αναβαθμίσει την βαθμολογία της Intralot στο προσεχές διάστημα. Εξηγώντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποβάθμιση η Fitch σημειώνει ότι δεν θα ανανεωθεί η άδεια της κατά 73% ελεγχόμενης θυγατρικής στη Μάλτα για την λειτουργία της Εθνικής λοταρίας της Μάλτας. Η θυγατρική της Intralot δεν συμμετείχε στην διεκδίκηση για την ανανέωση της άδειας για 10 ακόμη έτη όπως σημειώνει η Fitcvh.

Οι δραστηριότητες στη Μάλτα δημιουργούσαν ένα σημαντικό τμήμα της κερδοφορίας εκτός ΗΠΑ και έτσι ο οίκος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη της Intralot εκτός ΗΠΑ από το 2023 και μετά. Επιπλέον αυτή η μείωση των λειτουργικών κερδών αυξάνει τον βαθμό μόχλευσης του ισολογισμού της Intralot σημαντικά πριν από την λήξη των τίτλων του 2024 με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης.

Εκτός από την έξοδο από την Μάλτα, η Fitch λαμβάνει υπόψιν στη νέα αξιολόγηση το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία θα έχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση στις ταμειακές ροές της αμερικανικής θυγατρικής η οποία έχει περιοριστεί μέχρι το 2025 σύμφωνα με τους όρους της πρόσφατης αναδιάρθρωσης χρέους. Με αυτό το δεδομένο η Fitch αξιολογεί πλέον την Intralot χωρίς να περιλαμβάνει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι οι αμερικανικές δραστηριότητες έχουν περιορισμένη επίδραση στην αξιολόγηση της εταιρείας αν και αναγνωρίζεται ότι ο όμιλος έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά.

Η αμερικανική θυγατρική Intralot Inc βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την μητρική εταιρεία καθώς η βαθμολόγια της βρίσκεται στην κατηγορία «Β» καθώς έχει μεγαλύτερο μέγεθος και ότι αναφορά στην λειτουργική κερδοφορία και καλύτερους πιστωτικούς δείκτες με την προσαρμοσμένη μόχλευση να υπολογίζεται σε 5,5 έως 6,5 φορές.

Οι μη εξασφαλισμένοι κάτοχοι τίτλων της Intralot στο επίπεδο της μητρικής δεν έχουν ευθεία πρόσβαση στα οικονομικά μεγέθη των αμερικανικών δραστηριοτήτων. όπως εκτιμά ο οίκος η προσαρμοσμένη μόχλευση της Intralot θα παραμείνει υψηλή μέχρι το 2024 όποτε και λήγουν οι τίτλοι της φτάνοντας το 2023 στο υψηλότερο σημείο που υπολογίζεται σε 16 φορές. Έτσι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν υψηλοί υποστηρίζοντας την παρούσα βαθμολογία της στο «CCC». Αναγνωρίζεται πάντως ότι η Intralot έχει την δυνατότητα να μειώσει την μόχλευση του ισολογισμού της προχωρώντας στην πώληση επιπλέον ποσοστού 14% της αμερικανικής θυγατρικής.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένα κατά 82,5% τα EBITDA για την Intralot στο εννεάμηνο

Στα 302,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Intralot σημειώνοντας αύξηση 24,4% με τα παιχνίδια λοταρίας να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά. Αύξηση 26,3% του κύκλου εργασιών στις ΗΠΑ με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 63,5%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 80% της Intralot do Brazil

Η SAGA είναι ο μοναδικός έτερος μέτοχος της “Intralοt do Brasil” συμμετέχοντας με το υπόλοιπο 20%. Η Intralοt θα συνεχίσει να παρέχει τεχνολογία τυχερών παιχνιδιών στην “Intralοt do Brasil” μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένα τα έσοδα και τα κέρδη προ φόρων της Intralot το α΄ τρίμηνο

Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2021 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. «Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε στρατηγικές αγορές με υψηλότερα περιθώρια» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.