ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΜΕΒΓΑΛ

Επενδύει 9 εκατ. η Μεβγάλ σε γάλα - φέτα, μεγάλη αύξηση των εξαγωγών

Επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας της η βορειοελλαδική βιομηχανία με επένδυση που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Διεύρυνση παρουσίας στο εξωτερικό και αύξηση εξαγωγών κατά 17% το 2021.

Το γάλα και η φέτα παίρνουν τη σκυτάλη στον στίβο των επενδύσεων της Μεβγάλ, η οποία την περασμένη πενταετία ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο 10,4 εκατ. ευρώ δίνοντας έμφαση στον τομέα του γιαουρτιού, ενώ για τα έτη 2021-2025 έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί σε πρώτο χρόνο η υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου μιας επένδυσης που αφορά στον τομέα δραστηριοτήτων του γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων.

Η έγκριση δόθηκε πριν από μερικές μέρες και προβλέπει επένδυση η οποία αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας για την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 9 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή τη φάση ήδη έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανακατασκευή του τυροκομείου το οποίο εκτιμάται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέραν της παραγωγικότητας, η φιλοσοφία των επενδύσεων της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας αποβλέπει και σε κινήσεις που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια η Μεβγάλ έχει διευρύνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, καθώς η Κίνα, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Γεωργία προστέθηκαν πιο πρόσφατα  στη λίστα των χωρών όπου εξάγει τα προϊόντα της.

Μάλιστα, το 2021 η εξαγωγική δραστηριότητα της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας έπιασε νέο ρεκόρ επιδόσεων καθώς, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, οι εξαγωγές έκλεισαν με αύξηση κοντά στο 17%, αγγίζοντας περίπου τα 46 εκατ. ευρώ ενώ και το 2020 οι εξαγωγές της είχαν ήδη αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με το 2019.

Το 2021 υπήρξε για την Μεβγάλ μια σημαντική χρονιά και σε επίπεδο εσωτερικών αλλαγών, μετά την αποχώρηση της Δέλτα και του CVC Capital από το μετοχικό της κεφάλαιο, καθώς πούλησε το 43,2% που κατείχε έναντι συνολικού τιμήματος 25,86 εκατ. ευρώ στη Μαίρη Χατζάκου και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής, η Μαίρη Χατζάκου κατέχει πλέον το 64,8% της γαλακτοβιομηχανίας , ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 23,6%, ενώ ποσοστό 13,6% ανήκει και στην αδελφή της κυρίας Χατζάκου.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς κατάφερε η Όλυμπος να πουλάει περισσότερο εκτός των συνόρων

Στο 54% του κύκλου εργασιών του ομίλου έχουν ανέλθει οι εξαγωγές και η εκτός Ελλάδας παραγωγή. Παρουσία με θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Γερμανία και Κύπρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αμερικανικό όνειρο της ΜΕΒΓΑΛ και γιατί δεν φοβάται την ΑΓΝΟ

Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη ΜΕΒΓΑΛ έχουν γίνει οι ΗΠΑ, με κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών βιολογικής φέτας, που επιτρέπουν στη διοίκηση να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιστροφή της ΑΓΝΟ το φθινόπωρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι Κρι: «Βουτιά» των καθαρών κερδών που διαμορφώθηκαν στα 3,18 εκατ.

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών στα 171,88 εκατ. ευρώ, η απόφαση της εταιρείας να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του λειτουργικού κόστους, επηρέασε σημαντικά την κερδοφορία της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε όμιλο τροφίμων μετασχηματίζεται η ΔΕΛΤΑ, είσοδος σε νέες κατηγορίες

Σε νέα εποχή εισέρχεται η γαλακτοβιομηχανία που προχωράει σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή. Σταδιακά η συμμετοχή του γάλακτος θα μειώνεται ενώ θα αυξάνονται τα νέα προϊόντα.