ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το τραπεζικό κατάστημα του μέλλοντος έφθασε και στην Ελλάδα

Μηχανήματα που ενημερώνουν αυτόματα τα βιβλιάρια, μονάδες που καταμετρούν κέρματα και τα καταθέτουν απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνομιλία με τραπεζικούς υπαλλήλους μέσω οθόνης που βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των νέων τραπεζικών καταστημάτων.

Μηχανήματα που ενημερώνουν αυτόματα τα βιβλιάρια, μονάδες που καταμετρούν κέρματα και τα καταθέτουν απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνομιλία με τραπεζικούς υπαλλήλους μέσω οθόνης που βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, πληρωμές όλων των λογαριασμών εκτός των ταμείων, συμβουλές για διαχείριση των οικονομικών και πολλά ακόμη.

Δεν αναφερόμαστε στο τραπεζικό κατάστημα του μέλλοντος αλλά στο κατάστημα του σήμερα! Όπως αναφέρει στο «BD» επιτελικό τραπεζικό στέλεχος, οι ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι μόλις έχουν αφήσει πίσω τους μιας δεκαετή κρίση πρωτοφανούς μεγέθους που έπληξε την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται ήδη σε ικανοποιητικό στάδιο ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά ακόμη και σε επίπεδο καταστημάτων, με όλα που προαναφέρθηκαν να έχουν ήδη εμφανιστεί σε τραπεζικά καταστήματα. Οι συνολικές επενδύσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν το ένα δις ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων έχει ήδη επενδυθεί.

Ήδη ο μεγαλύτερος αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων έχει αλλάξει όψη, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ταμείων με τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα να είναι πλέον εμφανή και εντός των καταστημάτων όπως αυτόματα μηχανήματα πληρωμών μεγάλου αριθμού οφειλών, οθόνες για πραγματοποίηση διαδικτυακών πληρωμών, νέας γενιάς ΑΤΜ, mobile banking κλπ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη στο «BD»  οι καταναλωτές ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί στα νέα δεδομένα και αισιοδοξούν ότι σύντομα θα περιοριστούν περαιτέρω και οι ουρές στα τραπεζικά καταστήματα.

Στόχος των τραπεζών είναι με την ολοκλήρωση της μετάπτωση σε ψηφιακό περιβάλλον όλα τα εναλλακτικά τραπεζικά ψηφιακά δίκτυα να είναι διασυνδεμένα μεταξύ. Γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μπορεί να ξεκινά μια συναλλαγή από ένα δίκτυο (πχ το κατάστημα) και να την ολοκληρώνει σε ένα άλλο (στο e banking), καθώς η όλη διαδικασία θα είναι πλέον ηλεκτρονικά καταγεγραμμένη.

Με την μετακίνηση των πληρωμών στα ψηφιακά δίκτυα, όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό για πιο παραγωγικές εργασίες, με έμφαση τον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τομέας όπου θα εστιασθεί η μάχη του ανταγωνισμού στο άμεσο μέλλον. Όποια τράπεζα έχει το πιο εκπαιδευμένο και εξυπηρετικό ανθρώπινο δυναμικό θα κερδίσει μερίδια αγοράς και τελικά θα πρωταγωνιστήσει αναφέρει χαρακτηριστικά διοικητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τράπεζες κλείνουν τα ταμεία, καταργούν τα βιβλιάρια

Σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατείας μετασχηματίζονται τα καταστήματα των τραπεζών, τερματίζοντας την κυριαρχία των παραδοσιακών ταμείων από τα οποία η πελατεία των τραπεζών πραγματοποιούσε τις περισσότερες συναλλαγές: καταθέσεις, αναλήψεις, μεταφορές, ενημερώσεις βιβλιαρίων, πληρωμές λογαριασμών κ.α.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης αρχίζει την επόμενη εβδομάδα

Στόχος του προγράμματος είναι εθελούσια αποχώρηση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Τι θα προσφέρει η τράπεζα στους εργαζομένους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Χανίων: Ισχυρή αύξηση κερδών το 2022, «αγκάθι» τα «κόκκινα» δάνεια

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων βελτίωσε σημαντικά τα βασικά μεγέθη της για τη χρήση του 2022 πετυχαίνοντας κέρδη ρεκόρ ύψους 8,4 εκατ. ευρώ. Στο 46,94% τα NPEs, στόχος η μειωσή τους στο 16% μέχρι το τέλος του 2025.