ΓΔ: 856.84 0.66% Τζίρος: 25.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:53:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην Αθήνα την Πέμπτη το αφεντικό της JP Morgan, σήμερα οι υπογραφές για τη Viva

O Τζέιμι Ντάιμον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συναντήσεις και με επιχειρηματίες. Με αποτίμηση 1,5 δισ. για την ελληνική εταιρεία, ο κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος αποκτά στρατηγική συμμετοχή.

Στην Αθήνα θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα θα «πέσουν» οι υπογραφές για το deal της  απόκτησης στρατηγικής συμμετοχής της Viva Wallet

Τελικά ο κορυφαίος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην εγχώρια εταιρία καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, επέμενε στην διατήρηση του ελέγχου αλλά και της διοίκησης της Viva Wallet. Μάλιστα φαίνεται ότι υπήρξε αντίδραση μετόχων μειοψηφίας τον περασμένο Δεκέμβριο που παραλίγο να οδηγήσει σε αδιέξοδο τη συμφωνία. 

Το deal για τη Viva Wallet άρχισε να συζητείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο έως τώρα από ελληνική startup, καθώς η αξία της Viva αποτιμήθηκε περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ. H JP Morgan σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβάλει ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 47% των μετοχών, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ειναι και μικρότερο το ποσοστό με τους μετόχους μειοψηφίας να διατηρούν κάποια συμμετοχή. 

Σημειώνεται ότι το 47% της Viva Wallet, βρίσκεται στον έλεγχο τριών funds: το Hedosophia που κατέχει το 24%, την οικογένεια Μ. Λάτση που μετέχει με 13% και το fund Deca που μετέχει με 10%. Οι ιδρυτές, βασικοί μέτοχοι και διοικούντες, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας θα ελέγχουν το 53%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρό δέλεαρ για την αμερικανική τράπεζα αποτέλεσαν δύο στοιχεία:

  • Η τεχνολογική υπεροχή της Viva έχοντας αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα πληρωμών παρέχοντας υπηρεσίες σε 23 χώρες στην Ευρώπη και υποστηρίζοντας πληρωμές σε 10 νομίσματα,
  • Η κατοχή τραπεζικής άδειας στην Ελλάδα, καθώς η Viva είχε αποκτήσει την Praxia Bank που διέθετε τραπεζική άδεια με ισχύ για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική κίνηση η οποία αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, κάτι που υπογράμμισε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας στο twitter ότι: «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων».

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan στην Ελλάδα είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και δεν συνδέεται άμεσα με το deal με τη Viva Wallet, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και στόχο ήταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο

Η επίσκεψη του Τζέιμι Ντάιμον στην Ελλάδα συνδέεται με την απόφαση της αμερικανικής τράπεζας να ενισχύει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά έχοντας ανοίξει γραφείο στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Εκτός της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ντάιμον θα συναντηθεί επίσης με εφοπλιστές και μεγάλους επιχειρηματίες.

Η παρουσία της JP Morgan στην Ελλάδα συνδέεται και με το Brexit, καθώς μεγάλες τράπεζες και επενδυτικές τράπεζες εγκατέλειψαν τη Μ. Βρετανία, μετακομίζοντας σε χώρες της ευρωζώνης αλλά και με την στρατηγική απόφαση της αμερικανικής τράπεζας για την σταδιακή ενίσχυση της παρουσίας της στην Ευρώπη. Η εξαγορά της Viva αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την εγχώρια οικονομία ενισχύοντας το momentum που έχει δημιουργηθεί τόσο για τις δυνατότητες ανάπτυξης που εμφανίζει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια όσο και για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις. 

Όπως είχε αναφέρει το Bloomberg, η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της JP Morgan Chase να ενισχύσει το μπουκέτο της με περισσότερους "financial disruptors", δηλαδή εταιρείες που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες στο χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στο deal έπαιξε και το γεγονός ότι η Viva Wallet διαθέτει τραπεζική άδεια για τις χώρες της Ευρώπης.

Η Viva Wallet

Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud ενώ πλέον απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε δέκα νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του payment gateway σε online καταστήματα.

Το 2020 η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένει τριπλασιασμό μεγεθών με κύκλο εργασιών περί τα 130 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το momentum των εργασιών της, ενώ θα είναι απόρροια της ωρίμανσης της παρουσίας της σε πολλές από τις χώρες που έχει παρουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ραντεβού του Τζ. Ντάιμον στην Αθήνα: Επαφές με Μυτιληναίο, Καραβία, Ψάλτη, Μεγάλου

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Ευ. Μυτιληναίο, τον Φ. Καραβία, τον Β. Ψάλτη και τον Χρ. Μεγάλου είχε ο επικεφαλής της JP Morgan μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη. Τι είπε για την οικονομία, την επενδυτική βαθμίδα, την ενέργεια και τις ψηφιακές πλατφόρμες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χ. Καρώνης στο BD: Το deal Viva - JP Morgan και το όραμα για την Ευρώπη

Ο ιδρυτής της Viva μιλάει για τη συμφωνία που φέρνει 100 εκατ. δολ. στην ομάδα των 200 στελεχών της εταιρείας και τη στήριξη από την οικογένεια Λάτση και το fund Hedosophia. Αφήνει αιχμές για την Deca του Δ. Δασκαλόπουλου. Η αποτίμηση των 2 δισ. δολ. και το σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος «εκτροχιασμού» του Σχεδίου Ηρακλής, αναταράξεις και στην αγορά ακινήτων

Η αποχή των συμβολαιογράφων τον Ιούνιο απειλεί με ανατροπή τα business plan ανάκτησης «κόκκινων» δανείων. Πάνω από 150 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να εισπράξουν οι servicers από καθυστερήσεις στη σύνταξη πίνακα κατάταξης.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διπλασιασμός εσόδων, μέρισμα και δημιουργία neobank

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου για το νέο business plan, τη δημιουργία νέας ψηφιακής τράπεζας, τη διανομή μερίσματος, την οικονομία και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία.