ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
swlinourgeia-korinthou
Φώτο: Σωληνουργεία Κορίνθου

Cenergy: Πώς θα προσβάλει την απόφαση για νέους δασμούς στις ΗΠΑ

Η αιφνίδια απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για πρόσθετους δασμούς έχει ληφθεί χωρίς να υπολογιστεί η μείωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ από το 2020 και μετά.

Με έφεση στο Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αλλά και ασφαλιστικά μέτρα θα απαντήσει η Cenergy Holdings στην αιφνιδιαστική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, που ανέβασε το ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ στο 41,04%.

Πρόκειται για μια εκτός προγράμματος απόφαση, που μολονότι δεν καθορίζει τα μεγέθη της Cenergy Holdings και της θυγατρικής, Σωληνουργεία Κορίνθου προκαλεί αναταραχή. Η πρόσθετη επιβάρυνση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας του ομίλου Στασινόπουλου από την αναδρομική εφαρμογή του ποσοστού δασμού αντιντάμπινγκ εκτιμάται στο ποσό των 14 εκατ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της ελληνικής εταιρείας θεωρούν ότι το θέμα προκύπτει από το… πουθενά και στην ουσία δεν υφίσταται αιτιολογικό γι’ αυτή την απόφαση των αμερικανικών αρχών, η οποία ήρθε μετά από πρωτοβουλία και lobbying των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής σωλήνων, με στόχο να περιφρουρήσουν τη δική τους παραγωγή.

Η εκτίμηση των στελεχών της Cenergy Holdings είναι ότι για την απόφαση που καθόρισε ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% λήφθηκαν υπόψη μόνο τα στοιχεία που υπήρχαν στην Αμερική. Λόγω του Covid-19, την τελευταία διετία δεν είχε γίνει νεότερος έλεγχος, οπότε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση με στοιχεία του 2019, ενώ οι τωρινές εξαγωγές των συγκεκριμένων σωλήνων από τη Σωλ. Κορίνθου στις ΗΠΑ, είναι μικρότερες πλέον.

Με αυτή τη νομική επιχειρηματολογία και την εξέταση των νεότερων στοιχείων για τις εξαγωγές της εταιρείας στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η προσφυγή στο δικαστήριο το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη μείωση ή και την εξάλειψη των πρόσθετων δασμών.

Όπως σημειώνουν, πλέον η αμερικανική αγορά δεν αποτελεί σημαντική αγορά για τη Σωλ. Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, η οποία έχει ανοιχτεί σε πολλές άλλες χώρες με «όχημα» την εξειδίκευσή της για τα έργα που υποστηρίζουν το παγκόσμιο green deal, όπως οι σωλήνες για «πράσινο» υδρογόνο κ.α.

Πλέον, Σωλ. Κορίνθου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους και πιο προηγμένους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, με παγκόσμιο δίκτυο και πωλήσεις σε περισσότερες από 40 χώρες. Αποτελεί εγκεκριμένο προμηθευτή πρώτης επιλογής των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως και πρώτο προμηθευτή κοίλων δοκών του κατασκευαστικού κλάδου, με εξαγωγές που αγγίζουν το 94% του κύκλου εργασιών.

Αναφορικά με το deal με τον δανέζικο κολοσσό Ørsted για την από κοινού δημιουργία εργοστασίου καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση της συμφωνίας προχωρά κανονικά και αυτή την περίοδο «ζυγίζονται» τα τεχνικά θέματα. Όμως, δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά ποια μορφή θα έχει η συνεργασία των δύο πλευρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Cenergy Holdings έγινε διεθνής ηγέτης στα έργα για το green deal

Η υπεροχή των θυγατρικών εταιρειών Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου σε καλώδια και σωλήνες υψηλών προδιαγραφών φέρνει συνεχώς μεγάλες συμβάσεις και έχει εκτινάξει πάνω από 900 εκατ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αμερικανικό όνειρο» για τον Όμιλο Τιτάν: Από τις ΗΠΑ το 57% των εσόδων

Πως η απόβαση στην Αμερική εκτόξευσε τον Όμιλο που έχει αναδειχθεί πλέον ως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία με 11 εργοστάσια τσιμέντου εκτός συνόρων. Οι προσδοκίες για το «πακέτο Μπάιντεν» και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aνάθεση σύμβασης στη Σωληνουργεία Κορίνθου στη Μοζαμβίκη από την SASOL

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Cenergy Holdings η σύμβαση αφορά 76 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη με τις σωλήνες υψηλής συχνότητας συγκόλλησης να παραδίδονται εντός του τρέχοντος έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβαση ΔΕΣΦΑ - Σωληνουργεία Κορίνθου για τον αγωγό «Δυτική Μακεδονία»

Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hellenic Cables: Ολοκλήρωσε την κατασκευή καλωδίων για την Dominion Energy

Σκοπός του έργου είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.