ΓΔ: 1451.07 1.11% Τζίρος: 84.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελληνοϊσπανικός γίγαντας 450 εκατ. στις ιχθυοκαλλιέργειες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στην επιχειρηματική ομπρέλα της ισπανικής Andromeda περνούν Νηρέας και Σελόντα. Φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις τις τουρκικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, προχωρώντας σε επενδύσεις και επανατοποθέτηση προϊόντων.

Η ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής του mega deal στις ιχθυοκαλλιέργειες, με τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα στο Όμιλο Ανδρομέδα, συναλλαγή που περιλαμβάνει τη συμμετοχή της AMERRA Capital Management LLC (σημερινού ιδιοκτήτη του Ομίλου Andromeda Seafood) ως μετόχου της ενοποιημένης επιχείρησης μαζί με την Επενδυτική Εταιρεία Mubadala, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σελίδας για τον εγχώριο κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών.

Χθες, μετά το πέρας των γενικών συνελεύσεων των δύο εξαγορασθεισών εταιρειών, ανακοινώθηκε επίσημα η ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Συγκεκριμένα, οι χθεσινές γενικές συνελεύσεις των Σελόντα και Νηρεύς προχώρησαν στην έγκριση έκδοσης ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 421,5 εκατ. ευρώ καθώς και στην εκλογή νέων διοικητικών συμβουλίων.

Τα νέα ομολογιακά δάνεια αφορούν στην ουσία στην ανάληψη του δανεισμού των εταιρειών από το νέο ιδιοκτήτη, όμιλο Ανδρομέδα, και η έγκρισή τους επισφράγισε τη μεταβίβαση των μετοχών που κατείχαν οι τράπεζες στο νέο σχήμα, ήτοι του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα.

Οι τρεις εταιρείες παραμένουν ξεχωριστές νομικές οντότητες και αποτελούν θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Andromeda Seafood, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην ενεργοποίηση των μηχανισμών που θα οδηγήσουν στην τριπλή συγχώνευση των Ανδρομέδα- Σελόντα και Νηρεύς, εγχείρημα το οποίο, όπως έχει ήδη αναφέρει το busisnessdaily.gr, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί, με τους αρχικούς υπολογισμούς να δίνουν ένα περιθώριο δώδεκα μηνών.

Η εποπτεία και η κεντρική διοίκηση της εξέλιξης της συγχώνευσης θα ασκείται από τη Ισπανία όπου βρίσκονται τα κεντρικά του ομίλου Andromeda, ενώ εκφρασμένη πρόθεση των βασικών μετόχων είναι από την πρώτη μέρα που οι εταιρείες Νηρέας και Σελόντα περάσουν στο έλεγχό τους να ξεκινήσει η χρηματοδότηση επενδύσεων.

Και αυτό γιατί η επιδίωξη του νέου επενδυτή αφορά στη δημιουργία ενός ιδιαιτέρως ισχυρού νέου σχήματος, το οποίο θα επαναφέρει την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια στη πρώτη θέση της αγοράς, εκθρονίζοντας την τουρκική παραγωγή. Το πλάνο προβλέπει σημαντικές επενδύσεις για επανατοποθέτηση και ανάπτυξη προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αναβάθμιση του εξοπλισμού και εν γένει ενίσχυση των εταιριών. Τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για το εγχείρημα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα υψηλά, ωστόσο φαίνεται ότι μπορούν να καλυφθούν χωρίς πρόσβαση σε νέο δανεισμό.

Σε μετοχικό επίπεδο, το επόμενο στάδιο αφορά στην υποβολή Δημοσίων Προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας, εξέλιξη η οποία ωστόσο τοποθετείτε από την νέα χρονιά και βέβαια θα σηματοδοτήσει και την έξοδο των δύο εταιρειών Νηρέα και Σελόντα από το ελληνικό ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα «βλέπει» στη συνένωση του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδα έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια, που θα διαθέτει παραγωγική δυναμική 50-70.000 τόνων, θα εμφανίζει έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί περί τους 2.600 εργαζόμενους.

Από τον κίνδυνο κραχ στο οικονομικό νοικοκύρεμα

Το δίχτυ της ιστορίας των δύο ισχυρών παιχτών της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας Νηρεύς και Σελόντα ξεδιπλώνεται μέσα από το πέρασμα 39 ετών. Στις τέσσερις σχεδόν δεκαετίες οι δύο ελληνικές εταιρείες ενδυναμώνονται σημαντικά καταγράφοντας συνεχώς αυξανόμενη πορεία στις διεθνείς αγορές, η οποία αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ο οποίος έχει αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι η πιο ανεπτυγμένη Μεσογειακή χώρα σε ότι αφορά τις υδατοκαλλιέργειες».

Ωστόσο, οι εταιρείες χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους, κυρίως με τραπεζικό δανεισμό ενώ η ταμειακή τους ρευστότητα κινείται σε οριακά επίπεδα, ιδιαίτερα από το 2009 και μετά. Η είσοδος της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης συνδέεται μοιραία με μια «πέτρινη» περίοδο για τρεις ισχυρές εταιρείες του κλάδου («Σελόντα», «Nηρέας», «Δίας») οι οποίες βρέθηκαν με συνολικά χρέη άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Το επαπειλούμενο «κραχ» στις ιχθυοκαλλιέργειες σε συνδυασμό με την ανάγκη των τραπεζών να προχωρήσουν στο εξορθολογισμό των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους θέτει σε τροχιά εφαρμογής την επιτακτική πλέον αναδιάρθρωση στο κλάδο. Το 2014, γίνονται μακρές συζητήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων διάσωσης και το 2015 οι τράπεζες καθίσταντο βασικοί μέτοχοι των εταιρειών Σελόντα και Νηρέας.

Τον Απρίλιο του 2015 γίνεται ο γάμος μεταξύ των Σελόντα – Δίας, ενώ τον Ιούλιο του 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνουν εντολή να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των ποσοστών που κατέχουν στις δύο εταιρείες, ο βασικός κορμός της οποίας ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2018. Προτιμητέος επενδυτής αναδεικνύεται το fund Amerra Capital Management που συμπράττει με τη Mumbala και από χθες αποτελουν το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο εταιρειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η εξαγορά Νηρέα, Σελόντα από την Andromeda Seafood

«Πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εξαγορά των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας και Σελόντα από την Andromeda Seafood. «Στόχος μας να ορίσουμε νέα πρότυπα απόδοσης στην ιχθυοκαλλιέργεια«, τόνισε ο Thor Talseth.