ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Τι σηματοδοτεί για την Alpha Bank η πώληση μεγάλου πακέτου NPEs στην Κύπρο

Με την συναλλαγή ο δείκτης NPEs του ομίλου διαμορφώνεται στο 13% ενώ ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs εντός του δευτέρου τριμήνου της εφετινής χρονιάς.

Την μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με το σχετικό δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 13%, πέτυχε η Alpha Βank με την την ολοκλήρωση του Project Sky, της μεγαλύτερης πώλησης χαρτοφυλακίου NPEs που έχει ποτέ πραγματοποιήσει ελληνική τράπεζα στην Κύπρο, ενώ η σχετική συναλλαγή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Η συναλλαγή ανοίγει για το δρόμο για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Alpha Bank για την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs εντός του δευτέρου τριμήνου της εφετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληγές της τράπεζας στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης, η Alpha Bank κατόρθωσε να υλοποιήσει το Project Sky σε διάστημα μόλις 6 μηνών, εξασφαλίζοντας υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και τίμημα που υπερέβη τις αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας και των ανεξάρτητων εκτιμητών και, μάλιστα, παρά την πολυπλοκότητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του Project Sky αποτελείται από σύνθετα projects real estate με έκθεση, τόσο σε δανειολήπτες retail και wholesale, από όλους τους τύπους ανοιγμάτων wholesale, ΜμΕ, λιανικής τραπεζικής όσο και από ανακτηθέντα ακίνητα ύψους Ευρώ 200 εκατ. Κατά συνέπεια, πέραν της απομόχλευσης του stock των ΜΕΑ, η συναλλαγή επιτρέπει στην Τράπεζα να απαλλαγεί και από το μεγαλύτερο τμήμα των REOs στην κυπριακή αγορά.

Σε μονοψήφιο ποσοστό ο Όμιλος το α’ εξάμηνο του 2022

Με την ολοκλήρωση του Project Sky, εξυγιαίνεται πλήρως το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank Κύπρου καθώς η ακαθάριστη λογιστική αξία NPE & REO περιορίζεται σε λιγότερα από Ευρώ 80 εκατ., απελευθερώνοντας έτσι πόρους και επιτρέποντας στην Τράπεζα, με καθαρό ισολογισμό και περιορισμένο κόστος, να επικεντρωθεί εκ νέου στις βασικές της δραστηριότητες, στηρίζοντας την Πρόοδο της κυπριακής οικονομίας και επιστρέφοντας σε τροχιά μεγέθυνσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της και υψηλά ποσοστά κερδοφορίας.

Σε επίπεδο Ομίλου, η ολοκλήρωση του Project Sky σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των μεγάλων συναλλαγών εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, που υλοποιήθηκαν με υψηλές ταχύτητες τους τελευταίους 18 μήνες, διασφαλίζοντας τον περιορισμό των ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό εντός των προσεχών μηνών (Q2 2022), σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό Σχέδιο (Project Tomorrow) της Alpha Bank. Τα εκκρεμή προς πώληση χαρτοφυλάκια κυμαίνονται περί το Ευρώ 1 δισ., ενώ για το υπολειπόμενο stock ΜΕΑ, προβλέπεται οργανική αντιμετώπισή του.

Ένας νέος σημαντικός επενδυτής

Σύμφωνα με την τράπεζα παρά το γεγονός ότι, την ίδια περίοδο, στην Κύπρο υλοποιούνται δύο ακόμη συναλλαγές (Helix III και Starlight), η διαγωνιστική διαδικασία για το Sky ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και εξασφάλισε υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων επενδυτών, στους οποίους προτάθηκε μία ευέλικτη δομή συναλλαγών που επέτρεπε την υποβολή προσφοράς για οποιοδήποτε από τα δύο μέρη του χαρτοφυλακίου.

Η ποιότητα και το μέγεθος της Cerberus, του μεγαλύτερου επενδυτή NPL, Real Estate στην Ευρώπη, επιτρέπει στην Alpha Bank να οικοδομήσει στρατηγική σχέση με ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, ενώ, παράλληλα, δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου.

Η Cerberus εξέφρασε ενδιαφέρον να αξιοποιήσει σημαντικό αριθμό Εργαζομένων της Alpha Bank Κύπρου, επιτρέποντας έτσι τη συνέχεια της απασχόλησης και τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Sky. 

Παράλληλα η Alpha Bank έχει ήδη ενημερώσει την ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου) και αναμένει την έναρξη των διαβουλεύσεων, ώστε, μεταξύ της υπογραφής και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, να διασφαλίσει ότι τυχόν μεταγραφόμενοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν όχι μόνον το σύνολο των δικαιωμάτων τους αλλά και τη δυνατότητα επιστροφής στην Τράπεζα στο μέλλον.

Ο όμιλος Cerberus είναι ένας από τους πλέον εξειδικευμένους επενδυτές σε ακίνητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχοντας αποκτήσει περισσότερα από 300 μεμονωμένα χαρτοφυλάκια σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Ειδικά στην Ευρώπη, από το 2013 ο όμιλος ολοκλήρωσε συναλλαγές NPL και REO συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου Eυρώ 72 δισ. σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούν λύση οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία

Να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της ζητούν από το Μαξίμου οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματίζει την κυβέρνηση η έξοδος της Alpha Bank από την Αλβανία

Επαφές από το ΥΠΕΞ και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη με τη διοίκηση της τράπεζας. Αντιδρούν και επιχειρήσεις με παρουσία στη γειτονική χώρα. Πώς εξηγούν την απόφαση τα στελέχη της Alpha.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι τράπεζες στρέφουν πάλι το βλέμμα προς τον πελάτη

Ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών προαναγγέλλει ο CEO της Alpha Bank. Προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ως το τέλος του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα τιτλοποίηση και πωλήσεις δανείων προωθεί το 2021 η Alpha Bank

Η τιτλοποίηση Cosmos αφορά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.