ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σταθερός βηματισμός σε αβέβαιο περιβάλλον

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μικρή αύξηση των πωλήσεων του ομίλου, παρά τα σημάδια κάμψης σε ώριμες και αναδυόμενες αγορές, την έξαρση του προστατευτισμού και την πτώση στις διεθνείς τιμές των μετάλλων.

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε το 2019 για τον όμιλο ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, όπως αποδεικνύουν και τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, όμως η διοίκηση διατηρεί επιφυλακτική στάση για τη συνέχεια λόγω των διεθνών εξελίξεων. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα και μάλιστα το πρώτο εξάμηνο πραγματοποίησε συνολικές εκροές για επενδύσεις ύψους 50,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η διοίκηση επισημαίνει ότι η πορεία του ομίλου και της εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο θα εξαρτηθεί σημαντικά από την συνέχιση της πορείας των διεθνών αγορών, ενώ οι προσδοκίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.  Όπως λέει χαρακτηριστικά, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων με την ανάπτυξη και τη ζήτηση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να μετριάζεται, ενώ η κλιμάκωση του προστατευτισμού στις ΗΠΑ και στην Κίνα επιδρά ανασταλτικά στη βιομηχανική ανάπτυξη.

Αναφορικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διοίκηση δεν δείχνει να ανησυχεί καθώς δεν βλέπει την θέση της να εξασθενεί από το αποτέλεσμα του Brexit. Οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της στον τομέα του χαλκού λειτουργούν εντός της Ευρωζώνης και θα αντιδράσουν στις διακυμάνσεις του συναλλάγματος. Οι δε εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν το περίπου το 6% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο η μέχρι στιγμής ανάλυση των δεδομένων της αγοράς δείχνει να επηρεάζει θετικά τις πωλήσεις προς την Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ γίνονται σε εταιρίες με μακροχρόνιους εμπορικούς δεσμούς και παρουσία στις τοπικές αγορές και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους σχετιζόμενους με το μακροοικονομικό περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση αναφέρει ότι εκτιμά διαρκώς τις επιμέρους παραμέτρους και τις πιθανές επιπτώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της εταιρείας και του ομίλου.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρατηρήθηκαν σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας με μειωμένους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στις αγορές της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και με τα σημάδια κάμψης να είναι έντονα σε αναδυόμενες αγορές.

Μειωμένες οι τιμές

Οι τιμές των μετάλλων για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με τη μέση τιμή του αλουμινίου να κυμαίνεται σε 1.617 ευρώ ανά τόνο, έναντι 1.826 ευρώ ανά τόνο, ήτοι χαμηλότερη κατά 11,4%, τη μέση τιμή του χαλκού να αγγίζει τα 5.455 ευρώ ανά τόνο, κατά 4,5% χαμηλότερα έναντι των 5.715 ευρώ ανά τόνο για το εξάμηνο του 2018, και τη μέση τιμή του ψευδαργύρου να σημειώνει πτώση 10,4% με μέση τιμή τα 2.418 ευρώ ανά τόνο έναντι 2.698 ευρώ ανά τόνο.

Σε επίπεδο όγκων, οι πωλήσεις των προϊόντων αλουμινίου ανήλθαν σε 159 χιλιάδες έναντι 153 χιλιάδων τόνων στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 3,9%, και οι πωλήσεις των προϊόντων χαλκού ανήλθαν συνολικά σε 90 χιλιάδες τόνους έναντι 87 χιλιάδων τόνων στην περυσινή εξαμηνιαία περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 3,4%.

Έτσι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 1.081 εκατ. ευρώ έναντι 1.053,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6% οδηγούμενος από την προαναφερθείσα αύξηση των όγκων πωλήσεων τόσο στον κλάδο των προϊόντων αλουμινίου όσο και στον κλάδο των προϊόντων χαλκού.

Τέλος, το επενδυτικό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο από τις συνολικές επενδύσεις 42,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μητρική, ακολουθούμενη από 4,1 εκατ. ευρώ στη θυγατρική Sofia Med στην Βουλγαρία, 2,8 εκατ. ευρώ για την θυγατρική Συμετάλ και περίπου 900 χιλ. ευρώ στις λοιπές θυγατρικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ικανοποίηση βιομηχάνων για την επιλογή του Μ. Σχοινά στη νέα Κομισιόν

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά απέστειλε ο προέδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιλογή του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Προχωράει σε κοινό ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ

To κοινό ομολογιακό δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και την “NBG BANK MALTA LIMITED”, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα είναι διάρκειας τριών ετών εξοφλητέο στην λήξη του.