ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους από την ΕΕ η εξαγορά της Εθν. Ασφαλιστικής

Η Κομισιόν διερεύνησε αν η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας και κατέληξε στην έγκριση του deal χωρίς όρους.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το επενδυτικό fund CVC Capital Partners, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άναψε το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί χωρίς όρους, αφού εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στον ανταγωνισμό στην αγορά ασφαλειών και υγείας.

Η Επιτροπή διερεύνησε κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της HHG νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική.

Η Εθνική Ασφαλιστική παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης ζωής και ζημιών, υπηρεσίες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και αντασφάλισης στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Η CVC και οι θυγατρικές της διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια και πλατφόρμες.  Η CVC ελέγχει διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Hellenic Healthcare Group («HHG»), ο οποίος παρέχει ιδιωτικές υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η πράξη εξετάστηκε δυνάμει της κανονικής διαδικασίας ελέγχου των συγκεντρώσεων, δηλαδή χωρίς να γίνει έρευνα σε βάθος, όπως προβλέπεται για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, στο δημόσιο μητρώο υποθέσεων, με αριθμό υπόθεσης M.10301. 

Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές του μήνα η DG Comp είχε στείλει νέα ερωτηματολόγια σε εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες υγείας αναφορικά με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το Υγεία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στον ανταγωνισμό ζητώντας απαντήσεις, καθώς είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι η παρουσία του CVC και στις δυο πλευρές της αγοράς δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού.

Η συμφωνία για την εξαγορά του 90,1% της εταιρίας από το CVC προβλέπει τίμημα 234 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετο ποσό 220 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε βάθος 5ετίας και μόνο υπό την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις από εργαζομένους για τις απολύσεις στην Εθνική Ασφαλιστική

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα σημειώνει πως με τη χρήση συμβάσεων εικονικής εργολαβίας η εταιρεία απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους εδώ και 15 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Αλλαγές στο τμήμα πωλήσεων και μάρκετινγκ

Ολοκληρώθηκε ο οργανωτικός μετασχηματισμός της γενικής διεύθυνσης Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της εταιρείας που είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο. Ποιοι είναι οι επικεφαλής των νέων ομάδων που δημιουργήθηκαν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Ρόμπερτ Γκούτσι αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική

Ο κ. Γκούτσι που θα αντικαταστήσει τον κ. Σταύρο Κωνσταντά την 1η Ιανουαρίου 2023 ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της Uniqa Insurance Group για την Τσεχία και τη Σλοβακία ενώ κατείχε ανώτατους ρόλους στην AXA.