ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εθν. Ασφαλιστική: Νέα ερωτήματα από Κομισιόν, νευρικότητα για το deal

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει πράσινο φως για την εξαγορά ή θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Ερωτηματικά για το τίμημα. Ανάκτηση κεφαλαίων σε χρόνο ρεκόρ πετυχαίνει το CVC μέσω υψηλών μερισμάτων.

Αυξανόμενη νευρικότητα σε CVC και Εθνική Τράπεζα προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας των δυο πλευρών για την εξαγορά του 90,1% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund εξαιτίας της υπό εξέλιξη έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς η DG Comp περί τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να γνωστοποιήσει στις δυο πλευρές αν θα προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας ή θα απαιτήσει ενέργειες και μέτρα (όπως πώληση νοσοκομειακών μονάδων ή καθορισμό τιμολογίων), που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το business case καθιστώντας μη ελκυστικό το deal για το CVC. Η τελική απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η DG Comp έστειλε νέα ερωτηματολόγια σε εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες υγείας αναφορικά με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το Υγεία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στον ανταγωνισμό και τα οποία έπρεπε να απαντηθούν μέχρι την περασμένη Τρίτη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία ή αν συνιστούν κλιμάκωση των ελέγχων.

Πάντως, πηγές κοντά στην Εθνική Τράπεζα αναφέρουν στο Business Daily ότι η υπόθεση βρίσκεται στην τελική ευθεία, ότι τα θέματα που είχε θέσει η DG Comp έχουν απαντηθεί και πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος Μαρτίου, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η υπόθεση είναι πιο σύνθετη δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία κατέχει την πρώτη θέση της αγοράς σε συμβόλαια υγείας, και του ότι το CVC ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες με πρώτο πρώτο το Υγεία καθώς επίσης το Μetropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ κ.α.

Εκφράζεται ανησυχία ότι η παρουσία του CVC και στις δυο πλευρές της αγοράς δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού. Παράλληλα εικάζεται ότι το CVC υποτίμησε την πολυπλοκότητα της εξαγοράς της Εθν. Ασφαλιστικής και την αντίδραση ανταγωνιστών, καθώς η επέμβαση της Κομισιόν φαίνεται ότι ήρθε μετά από καταγγελίες εταιρειών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του CVC ζήτησαν τη συνδρομή της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, κάτι όμως που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ανταγωνισμού, πάντως, πηγές της αγοράς δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες, θεωρώντας ότι το CVC θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τον πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, ώστε να απαντηθούν οι σχετικές ανησυχίες. Η στρατηγική του CVC, σημειώνουν, δεν είναι να αποκομίσει οφέλη από την εκμετάλλευση των τιμών, αλλά η ανάδειξη υπεραξιών από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας. 

Ήδη, πάντως, η μεγάλη καθυστέρηση, η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021 με στόχο η συναλλαγή να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, δημιουργεί πίεση σε CVC και Εθνική Τράπεζα για διαφορετικούς λόγους. Για το CVC η καθυστέρηση ενέχει ένα σοβαρό κόστος ευκαιρίας και έχει επίπτωση στο επιχειρηματικό πλάνο πάνω στο οποίο βασίστηκε η εξαγορά.

Μεγαλύτερη, ίσως, είναι η πίεση στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που προσπαθεί χρόνια να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το 2012.

Πρόσθετη πίεση για τη διοίκηση δημιουργεί το προηγούμενο ναυάγιο της πώλησης της Εθν. Ασφαλιστικής στο σχήμα Calamos - Exin Partners, υπόθεση που όπως λέγεται οδήγησε στην «καρατόμηση» της διοίκησης Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Τα ερωτήματα για το τίμημα και το CVC

Την ίδια ώρα, πολλές αιτιάσεις προκαλεί το business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο προβλέπει για την 3ετία 2022 – 2024 τη διανομή μερίσματος ύψους 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν για τη χρήση του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την εξαγορά του 90,1% της εταιρίας από το CVC προβλέπει τίμημα 234 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετο ποσό 220 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε βάθος 5ετίας και μόνο υπό την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Με λίγα λόγια το CVC θα εισπράξει αμέσως, ως μέρισμα, το 65% των μετρητών που θα καταβάλει για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ σύμφωνα με το business plan η εταιρεία θα διανείμει στους μετόχους της 80 εκατ. το 2023 και 75 εκατ. το 2024. Δηλαδή, το CVC θα καταβάλει στην χειρότερη περίπτωση (εφόσον εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας και καταβληθούν τα επιπλέον 220 εκατ. ευρώ) 454 εκατ. ευρώ και θα εισπράξει μέσω μερισμάτων 350 εκατ. ευρώ, ενώ αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρόσθετο τίμημα τότε το CVC όχι μόνο θα λάβει το σύνολο των μετρητών που κατέβαλε για την απόκτηση της Εθν. Ασφαλιστικής αλλά και επιπλέον μετρητά 116 εκατ. ευρώ! 

Πηγές της ΕΤΕ αναφέρουν ότι το business plan είναι ενδεικτικό, ωστόσο, αυτό έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και φαίνεται ότι από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας η εταιρία μπορεί να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διανομές μερίσματος.

Με λίγα λόγια το τίμημα της συναλλαγής, για το οποίο η διοίκηση της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την UBS Europe SE ότι είναι εύλογο και δίκαιο, παραπέμπει σε συναλλαγή που πραγματοποιείται υπό συνθήκες ακραίας πίεσης με τη διαφορά ότι η χώρα και η τράπεζα δεν βρίσκονται πλέον υπό ακραία πίεση όπως συνέβαινε το 2012 ή το 2015.

Η μόνη πίεση που υπάρχει είναι η πίεση των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, που στην πράξη υποχρεώνουν την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει όσο - όσο μια θυγατρική της προκειμένου να εκπληρωθεί η σχετική δέσμευση.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει την εγχώρια τράπεζα ότι αν δεν προχωρήσει στην πώληση μέχρι 31.12.21 τότε θα ξεκινούσε επίσημη έρευνα για την επιστροφή της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει η τράπεζα το 2012. Παράλληλα οι ευρωπαϊκές αρχές απέρριψαν την πρόταση της ΕΤΕ για τη μείωση του ποσοστού της στην Εθν. Ασφαλιστική μέσω της διάθεσης μετοχών της σε επενδυτές με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διοίκηση της ΕΤΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν γραφειοκρατικό παραλογισμό καθώς ένα τμήμα της DG Comp, αυτό που παρακολουθεί τις τράπεζες και τη λήψη κρατικής βοήθειας, πιέζει για την πάση θυσία πώληση της θυγατρικής προκειμένου να μην γίνει ανάκτηση της κρατικής βοήθειας και όταν η ΕΤΕ προχωρά στην πώληση, έρχεται ένα άλλο τμήμα της DG Comp, αυτό που παρακολουθεί τον ανταγωνισμό, και δημιουργεί εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αιτιάσεις διατυπώνονται και για το CVC. Στο fund πιστώνεται ότι είναι από τα πρώτα που πίστεψαν στην ανάκαμψη της Ελλάδας επενδύοντας συστηματικά στη χώρα μας από το 2017, αποκτώντας εκτός των νοσοκομειακών μονάδων που αναφέρθηκαν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως Vivartia, Δωδώνη, Skroutz, e-travel, D Marinas Hellas και πιο πρόσφατα το 10% των μετοχών της ΔΕΗ.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα διατυπώνεται κριτική για επιθετικές τακτικές και ανορθόδοξες πρακτικές. Μεγάλη αίσθηση στην αγορά έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της MIG, Θανάσης Πανανικολάου, ενώ είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την πώληση της Vivartia και του Υγεία στο CVC, αμέσως μετά την πώληση της Vivartia μεταπήδησε ως στέλεχος στο CVC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους από την ΕΕ η εξαγορά της Εθν. Ασφαλιστικής

Η Κομισιόν διερεύνησε αν η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας και κατέληξε στην έγκριση του deal χωρίς όρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δομή της συμφωνίας της Εθνικής με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 505 εκατ. ευρώ, αλλά η Εθνική θα πάρει άμεσα για το 90,01% των μετοχών το ποσό των 209,5 εκατ. ευρώ. Στις 21 Απριλίου η γενική συνέλευση για την έγκριση του deal.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σήμερα οι ανακοινώσεις

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το CVC. Δόθηκε έγκριση από το ΤΧΣ, προβληματισμός για το τίμημα.