ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Alpha Bank: Στόχος για το Ταμείο Ανάκαμψης η ορθή αξιοποίηση των κεφαλαίων

Τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία, μέσα από την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σκιαγράφησαν τα στελέχη της Alpha Bank στο συνέδριο Fin Forum 2022.

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την επόμενη ημέρα της Τραπεζικής, έναντι των τεχνολογικών και άλλων προκλήσεων, σκιαγράφησαν τα στελέχη της Alpha Bank στο συνέδριο Fin Forum 2022 που πραγματοποιείται σήμερα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τίτλο «Transformation, M&A's and new business opportunities».

«Οι τράπεζες πρέπει να εστιάσουμε στην παράδοσή μας, στην "καρδιά" της δραστηριότητάς μας που δεν είναι άλλη από την πίστη, την αμφίδρομη δηλαδή εμπιστοσύνη από την τράπεζα προς τον πελάτη και από τον πελάτη προς την τράπεζα» τόνισε ο Στ. Μυτιληναίος, Γενικός Διευθυντής - Chief Operating Officer εξηγώντας ότι οι προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο δεν περιορίζονται μόνο στις νέες τεχνολογίες και τα fintechs.

Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι για τις οποίες ο χρηματοπιστωτικός κλάδος πρέπει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας, όπως είναι η ασφάλεια πληροφοριών (privacy) και η προστασία των δεδομένων (data protection), η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG καθώς και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην εικόνα που διαμορφώνει η κοινή γνώμη για τις τράπεζες και στην εμπιστοσύνη που οικοδομείται μεταξύ των δύο μερών. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Παρά την πολυετή κρίση και την πολεμική κατά των τραπεζών, οι πελάτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα τραπεζικά ιδρύματα για τα πλέον σοβαρά θέματά τους - είτε αποτελούν επιλογές ζωής είτε ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων».

Σε ερώτημα της συντονίστριας του πάνελ, δημοσιογράφου Μαρίας Νικόλτσιου, για τις τεχνολογίες που θα καθορίσουν το μέλλον του banking, ο Chief Operating Officer της Alpha Bank υπογράμμισε ότι το λεγόμενο unbundling που συχνά υιοθετείται από τις εταιρείες fintech για τον καθορισμό μίας πιο «επιθετικής» στρατηγικής, δεν είναι συμβατό με την ουσία και την «καρδιά» της τραπεζικής, που είναι η εμπιστοσύνη.

«Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα στο banking, παραμένοντας παράλληλα ξεκάθαροι στην παροχή του Customer Value Proposition. Σκοπός δεν είναι να μετατρέψουμε τις τράπεζες σε 'κατασκευαστές προϊόντων', σκοπός μας είναι η υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών και η αξιοποίησή τους στην προσπάθειά μας να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε συνεχώς την εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Στόχος μας όχι απλώς η απορρόφηση αλλά η αξιοποίηση των κεφαλαίων

Στις προϋποθέσεις της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στους τομείς που στην Ελλάδα θα προσελκύσουν την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Ευ. Καλαμάκης Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής, παρομοιάζοντας χαρακτηριστικά το πρόγραμμα με «μαραθώνιο», δεδομένης της διάρκειάς του έως τον Αύγουστο του 2026.

Μιλώντας για τη διαχείριση του προγράμματος σημείωσε ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά:

«Η εμπειρία μας στην διαπραγμάτευση για την Επιχειρησιακή Συμφωνία ήταν πολύ θετική και οι χρόνοι ανταπόκρισης πολύ γρήγοροι, ενώ υπήρξε ευελιξία των διαχειριστών του προγράμματος για αλλαγές και παρεμβάσεις με σκοπό την μεγιστοποίηση της χρήσης του και της διάθεσης των πόρων», ενώ αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται με τη βοήθεια έμπειρων συμβούλων σε συνεργασία με τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια διαφανής και απρόσκοπτη διαδικασία με προκαθορισμένους χρόνους ανταπόκρισης. «Το σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι τα χρήματα θα προκαταβληθούν στις τράπεζες και θα είναι άμεσα διαθέσιμα προς τους φορείς των επιλέξιμων επενδύσεων», συμπλήρωσε ο κ. Καλαμάκης για να υπογραμμίσει ότι αφενός υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για την επιλεξιμότητα, και αφετέρου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάσουν λεπτομερή και εμπεριστατωμένα επενδυτικά σχέδια και να είναι διατεθειμένες να αναλάβουν επιπλέον υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πιστοδοτική διαδικασία έχει αποδοθεί στις τράπεζες που μέσω του προγράμματος «θα έχουν την ευκαιρία να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την πιστωτική ανάπτυξη και τη γρήγορη αξιοποίηση των κεφαλαίων, αλλά και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους». «Κυρίως όμως, στόχος των τραπεζών είναι να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια σε έργα που θα δώσουν αξία στην οικονομία, όχι απλώς αυτά να απορροφηθούν», τόνισε συμπληρωματικά.

Σε ερώτημα του συντονιστή του πάνελ, δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη, αναφορικά με τους τομείς που είναι ελκυστικότεροι για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, ο Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank σημείωσε ότι στον τομέα της πράσινης μετάβασης οι επενδύσεις θα στοχεύσουν στον μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας στις βιομηχανίες ώστε αυτές να αναπτυχθούν και να λειτουργούν με βιώσιμο τρόπο.

Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, με την έμφαση να πρέπει να δοθεί στις υποδομές και στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα αιτήματος που έχει λάβει η Alpha Bank για χρηματοδότηση από μέρους ξένης εταιρείας στον τομέα των data analytics, το οποίο σχολίασε ως μία περίπτωση «αναγνώρισης του χαμηλού κόστους των δανείων που δίνουμε μέσω του ΤΑΑ, αλλά και της ταχύτητας και της ευκρίνειας με την οποία το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στην Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό κλάδο

Η μελέτη παρουσιάζει τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία του κλάδου των κατασκευών, περιγράφει τις κύριες, παγκόσμιες τάσεις που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να διαμορφώσουν το τοπίο ανάπτυξης του κλάδου.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα εποχή στην Alpha Αστικά Ακίνητα, προχωρά ο μετασχηματισμός

Δημιουργείται μια νέα εταιρεία η οποία θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων, εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία για την εγχώρια αγορά ακινήτων.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σημειώνουν για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Alpha Bank δέκα οίκοι

Οι αναλυτές κάνουν ειδική μνεία στο ύψος των νέων εκταμιεύσεων και την καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας που παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.
Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2022, επιστροφή σε κερδοφορία

Νέες εκταμιεύσεις 2,4 δισ. στο α' τρίμηνο, βελτίωση ποιότητας κερδών, μονοψήφιος δείκτης NPEs στο β' τρίμηνο, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και στόχος η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.