ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELVALHALCOR
Πηγή: ELVALHALCOR

Ρεκόρ πωλήσεων από την ElvalHalcor, αποδίδουν οι μεγάλες επενδύσεις

Η ElvalHalcor ανακοίνωσε τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της, με τον κύκλο εργασιών στο αλουμίνιο να εκτοξεύεται κατά 37,4% και στον χαλκό κατά 46,5%. Πλήρης η αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας, τονίζουν στελέχη της εταιρείας.

Στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών εξελίξεων βρέθηκε χθες ο όμιλος Viohalco, με τη μητρική να ενισχύεται σε ποσοστό 6,11%, την ElvalHalcor +5,76% και τη Cenergy Holdings +3,40%. Κύκλοι του ομίλου αποδίδουν αυτή την «αφύπνιση» των μετοχών στα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνει αυτές τις ημέρες ο όμιλος. Χθες η ElvalHalcor ανακοίνωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών, ευνοούμενη από το ράλι του αλουμινίου, σήμερα σειρά παίρνει η μητρική Viohalco, ενώ αύριο Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Cenergy Holdings.

Σ’ ό,τι αφορά την ElvalHalcor, που χθες ανακοίνωσε τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της με τον κύκλο εργασιών στο αλουμίνιο να εκτοξεύεται κατά 37,4% στα 1,340 δισ. ευρώ και στον χαλκό κατά 46,5% στα 1,542,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, αυτές οι επιδόσεις ήταν απόρροια των μεγάλων επενδύσεων, της άριστης τοποθέτησης σε μια αγορά με τεράστιο momentum, αλλά και της πλήρους αξιοποίησης του capacity του ομίλου. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα ιστορικά υψηλά των 2,883 δισ. εκατ. ευρώ έναντι 2,028,6 δισ. ευρώ το 2020 (+42,1%).

Όπως σημειώνουν στο BD, οι ιστορικά μεγάλες πωλήσεις ήρθαν μέσα από τη σχεδόν πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς στους 350.000 τόνους της Elval προστέθηκαν και οι 9.000 τόνοι της Etem οπότε φέτος το capacity έφτασε στους 360.000 τόνους. Με κάποιες προσθήκες που έγιναν, η δυναμικότητα ανέβηκε στα τέλη του 2021 στους 375.000 τόνους, ενώ όπως σημειώνει στέλεχος του ομίλου, στα μέσα του 2022 με την προσθήκη του ψυχρού ελάστρου, θα προστεθούν άλλοι 150.000 τόνοι.

Στόχος είναι μέσα στο 2023 η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στα Οινόφυτα να φτάσει τους 520 χιλ. τόνους.

Συνάμα, κοντά στα τέλη του 2022 θα προστεθεί και η γραμμή βαφής που δεν αυξάνει την παραγωγή αλλά αναβαθμίζει το τελικό προϊόν και το δίνει έτοιμο για εταιρείες αναψυκτικών, ποτών, τροφίμων κ.λπ. σε εντελώς διαφορετικές τιμές από τις τιμές χοντρικής. Άλλωστε, ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται στα Οινόφυτα. Πρόκειται δηλαδή για μια πελατοκεντρική φιλοσοφία που αναβαθμίζει το τελικό προϊόν της ElvalHalcor αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους.

Πως αντιμετωπίζεται το ενεργειακό κόστος

Αναφορικά με το μεγάλο θέμα της ενέργειας, κύκλοι του ομίλου ElvalHalcor είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι «το εξαιρετικό momentum πωλήσεων που έχουμε χτίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, οπότε οι συνθήκες μας επιτρέπουν είτε να απορροφήσουμε κάποιες αυξήσεις όπου κρίνουμε απαραίτητο, είτε να αυξήσουμε τις τιμές».

Το θετικό είναι, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλο, ότι «το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας ή μόνο της Elval, αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αντιμετωπίζει σύσσωμη η διεθνής βιομηχανία. Άρα, έχουμε την ευελιξία να αυξήσουμε τις τιμές χωρίς να πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ενώ η ζήτηση για όλα τα προϊόντα μας είναι τεράστια, τόσο στο αλουμίνιο, όσο και στο χαλκό».  

Ο όμιλος έχει επενδύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στα mega trends που είναι το αλουμίνιο και ο χαλκός, τα οποία αποτελούν τα πλέον «πράσινα» μέταλλα παγκοσμίως και τα μόνα που είναι σχεδόν 100% ανακυκλώσιμα, κάτι που τα καθιστά κορυφαία στην αλυσίδα της ζήτησης. «Όλοι αυτοί οι λόγοι μας οδηγούν στο να αισιοδοξούμε και για το 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η ElvalHalcor συνεχίζει να κάνει επενδύσεις που τη φέρνουν ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις παγκόσμια στο χώρο της», σημειώνουν στελέχη του ομίλου.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης το 2022 ήρθε λόγω της ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου και των υποδομών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου.

Επενδύσεις και εκτόπισμα

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας, που καθιστά την Elval παγκόσμιο «παίκτη» στον κλάδο της έλασης αλουμινίου. Η επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ και καθιστά το εργοστάσιο της Elval το πλέον σύγχρονο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο. 

Μέσω όλων αυτών των επενδύσεων, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος αναβαθμίζεται τα μέγιστα και πλέον αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα. Το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Elval διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες, με την ElvalHalcor να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελώντας το 4% των ελληνικών εξαγωγών.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια, με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.

Παγκόσμια υπάρχει στροφή από το πλαστικό προς το αλουμίνιο. Και αυτό γιατί το αλουμίνιο ανακυκλώνεται 100%, ενώ το πλαστικό όχι σ’ αυτό το ποσοστό και με λιγότερη «απόδοση» ποιότητας σταδιακά. Έτσι, όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, μόνο το 1% του πλαστικού να αντικατασταθεί παγκόσμια, θα απαιτηθεί μια νέα Elvalhalcor με παραγωγή 300 χιλ τόνων αλουμινίου, κάτι που δίνει ξεκάθαρα τα περιθώρια ανάπτυξης και το momentum που υπάρχει.

Κλάδος αλουμινίου

Το 2021 ο κλάδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ κατόρθωσε σταδιακά να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου (Tandem) στην παραγωγή. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 56,2 εκατ. ευρώ έναντι 26,6 εκατ. ευρώ, τη χρήση του 2020, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 108,3 εκατ. ευρώ στο 2021 έναντι 86,6 εκατ. ευρώ για το 2020.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, μετά τη λειτουργία του Tandem, έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση του, με τις νέες επενδύσεις να ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 99,5 εκατ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της Εταιρείας στα Οινόφυτα.

Κλάδος χαλκού

Ο κλάδος χαλκού παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 7,9% για τη χρήση του 2021, όμως οι ιδιαίτερα ενισχυμένες τιμές στις διεθνείς αγορές, εκτόξευσαν τον κύκλο εργασιών στα 1,542,7 δισ. ευρώ (+46,5%). Τα κέρδη πριν από φόρους έφτασαν τα 76,2 εκατ. ευρώ, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ της χρήσης 2020, επηρεασμένα και από το θετικό αποτέλεσμα μετάλλου αλλά και τη θετική επίδραση αποτίμησης των μετοχών της Cenergy Holdings, ενώ το a-EBITDA βελτιώθηκε και ανήλθε στα 58,5 εκατ. ευρώ στο 2021 έναντι 49,2 εκαατ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση. Αναφορικά με τις επενδύσεις, το 2021, διατέθηκαν περί τα 15,2 εκατ. ευρώ, με το ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ να κατευθύνεται στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στα Οινόφυτα, ενώ επενδύσεις 6,4 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τη θυγατρική Sofia Med.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ElvalHalcor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Ισχυρή ώθηση στις επενδύσεις με νέο δάνειο 75 εκατ. ευρώ

Δεκαετές δάνειο 75 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μετά τα 250 εκατ. που άντλησε ο όμιλος με έκδοση επταετούς ομολόγου. Ουσιαστική αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας στο αλουμίνιο.
elvalhalcor-alouminio-elval
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία ο όμιλος Viohalco για το placement της ElvalHalcor

Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Viohalco στην ElvalHalcor θα επιτρέψει τη συμμετοχή της στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Άντεξε στην πανδημία και «ποντάρει» στην ανάκαμψη

Περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειες τζίρου το 2020 η ElvalHalcor και προσβλέπει τώρα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλου ατού η επένδυση στην πλέον σύγχρονη μονάδα προϊόντων έλασης αλουμινίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανθεκτική η Elvalhalcor στη νέα κρίση, σε ιστορικό υψηλό ο τζίρος

Οι πράσινες επενδύσεις των προηγούμενων ετών εκτινάσσουν τζίρους - κερδοφορία. Ισχυρή ζήτηση για ανακυκλούμενα υλικά συσκευασίας. Αυξάνονται οι ανάγκες για αλουμίνιο - χαλκό στις μπαταρίες και τα μοτέρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Elvalhalcor: Ιστορικό ρεκόρ τζίρου το α΄τρίμηνο, έφτασε τα 923 εκατ. ευρώ

Ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων και των υψηλών τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα ιστορικά υψηλά, με την εταιρεία να διατηρεί την ανοδική δυναμική που έχει διαμορφωθεί από την περασμένη χρονιά.