ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Fourlis: Σημαντική βελτίωση μεγεθών το 2021, μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή

Ο όμιλος πέρασε σε κέρδη προ φόρων ύψους 23,1 εκατ ευρώ την περσινή χρήση, έναντι ζημίων ύψους 11 εκατ ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 11,5 εκατ ευρώ.

Βελτιωμένα μεγέθη παρά τις προκλήσεις της πανδημίας παρουσίασε ο όμιλος Φουρλή το 2021, αυξάνοντας πωλήσεις και κέρδη τόσο σε ό,τι αφορά την λιανική επίπλου όσο και αθλητικών ειδών. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διευρύνθηκε σε 439,8 εκατ ευρώ το 2021 από 370,6 εκατ ευρώ το 2020, με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 29,4% στο ίδιο διάστημα, συνεισφέροντας 77,8 εκατ ευρώ. Ο όμιλος πέρασε σε κέρδη προ φόρων ύψους 23,1 εκατ ευρώ την περσινή χρήση, έναντι ζημίων ύψους 11 εκατ ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 11,5 εκατ ευρώ και τα κέρδη EBITDA βελτιώθηκαν σε 38,1 εκατ ευρώ, από 20,4 εκατ ευρώ το 2020. Το προτεινόμενο μέρισμα στους μετόχους διαμορφώνεται σε 0,11 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2022. 

Πιο συγκεκριμένα, η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (αλυσίδα ΙΚΕΑ) αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 12,2% το 2021, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα 273,4 εκατ ευρώ, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να ενισχύονται κατά 11,8% και στις υπόλοιπες χώρες κατά 12,6%. Η αλυσίδα είχε κέρδη προ φόρων ύψους 12,1 εκατ ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 25,9 εκατ ευρώ, από 22,7 εκατ ευρώ το προηγούμενο έτος. Τρία νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, μεσαίου μεγέθους προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία, προστιθέμενα στα 6 μεσαία και 5 μεγάλα καταστήματα που ήδη ελέγχει η αλυσίδα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία). 

Βελτιωμένες πωλήσεις κατά 31,7% είχε επίσης η δραστηριότητα της λιανικής αθλητικών ειδών του ομίλου την χρονιά που πέρασε, αγγίζοντας τα 166,6 εκατ ευρώ, και βελτιώνοντας το αποτέλεσμα EBITDA σε κέρδη ύψους 13,8 εκατ ευρώ, από ζημίες ύψους 0,6 εκατ ευρώ το 2020. Οι αλυσίδες Intersport και Athlete’s Foot είχαν επίσης κέρδη προ φόρων ύψους 1,5 εκατ ευρώ, ενώ οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 31,7% στην Ελλάδα και κατά 30,4% στις υπόλοιπες αγορές (Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο). Μέσα στην χρονιά που πέρασε, ο όμιλος ξεκίνησε την λειτουργία του αυτοματοποιημένου κέντρου logistics της Intersport, ενώ σε εξέλιξη παραμένει η αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων. 

Ο όμιλος αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος ενέργειας που έχει προκύψει στον απόηχο της πανδημίας και εντείνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, προς το παρόν αυτό συνιστά ένα μικρό μέρος του λειτουργικού κόστους του ομίλου, αγγίζοντας μόλις το 4,7% των λειτουργικών εξόδων του πέρσι). Αυτό επιτυγχάνεται εν πολλοίς γιατί η μητρική ΙΚΕΑ International δεσμεύεται να απορροφήσει σημαντικό μέρος της επιπλέον επιβάρυνσης, περιορίζοντας έτσι σε μονοψήφιο ποσοστό τυχόν αυξήσεις στα προϊόντα της. Προβληματικό ωστόσο παραμένει το θέμα των ελλείψεων σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων, εξαιτίας των προβλημάτων της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, το οποίο προσδοκάται να επιλυθεί μέσα στο τρέχον έτος. 

Ο όμιλος προετοιμάζει την είσοδο στο ΧΑ της θυγατρικής ΑΕΕΑΠ Trade Estates, με υπάρχοντα ακίνητα αξίας 270 εκατ ευρώ και πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 250 εκατ ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος Φουρλή οργανώνει την νέα δραστηριότητά του στον χώρο της ευεξίας, προωθώντας την λειτουργία αρχικά του e-shop της αλυσίδας Holland & Barrett και μέσα στο φθινόπωρο τα εγκαίνια 3-4 καταστημάτων της αλυσίδας στην Ελλάδα. Συνολικά ο όμιλος προγραμματίζει την λειτουργία 40 σημείων της αλυσίδας στην χώρα μας, 60 στην Ρουμανία και 20 στην Βουλγαρία, σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, με απώτερο σκοπό την προσθήκη περί των 10 σημείων σε ετήσια βάση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, ο τζίρος του ομίλου Φουρλή εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 500 εκατ ευρώ φέτος, με το 20% των εσόδων να προέρχεται από το ψηφιακό κανάλι. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Έσοδα πάνω από 500 εκατ. το 2022, άλμα ηλεκτρονικών πωλήσεων

Θεαματική η ανάπτυξη του ψηφιακού καναλιού πωλήσεων από τον όμιλο: από 19 εκατ. το 2020, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 80 εκατ. Η συνεργασία με τη Holland & Barrett και ο προβληματισμός για την Τουρκία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Το νέο εγχείρημα στο λιανεμπόριο και η επιστροφή σε ανάπτυξη

Σε ανάπτυξη εμπορικής παρουσίας με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στοχεύει ο όμιλος. Μέσα στο 2022 η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο. Δυναμική επέκταση των αλυσίδων τον επόμενο χρόνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Νέες επενδύσεις και πωλήσεις σε προ κρίσης επίπεδα για Ιούλιο - Αύγουστο

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο με νέα καταστήματα σε Ελλάδα - Βουλγαρία. Αναμένεται εξομάλυνση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις. Τι είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Fourlis, τι δείχνει ο τζίρος 5μήνου

Στο 120% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του 5μήνου. Αυξημένες οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο λόγω εποχικότητας των ειδών και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς κερδίζει η Φουρλής το στοίχημα των ηλεκτρονικών πωλήσεων

Με ατού την εμπιστοσύνη που έχουν καταναλωτές στο δίκτυο καταστημάτων, ο όμιλος Φουρλή κινείται προς το διπλασιασμό των πωλήσεων από το ηλεκτρονικό κανάλι, με καλές επιδόσεις από IKEA και Intersport.