ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
Φώτο: Παγκρήτια Τράπεζα

Εθνικής εμβέλειας και με μεγάλες φιλοδοξίες η «νέα» Παγκρήτια Τράπεζα

Πώς θα προχωρήσει η απορρόφηση του δικτύου της HSBC και η συνένωση δυνάμεων με την Τράπεζα Χανίων. Στόχος η άντληση 100 εκατ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίου, ώστε τα συνολικά κεφάλαια να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της HSBC Ελλάδος στη «νέα» Παγκρήτια και η ενοποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων των δυο τραπεζών μετά την συμφωνία των δυο πλευρών που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαρτίου.

Πρόκειται για συμφωνία που δημιουργεί μεγάλη αξία στην Παγκρήτια: της δίνει άμεση πρόσβαση στην μεγάλη τεχνογνωσία της HSBC ειδικά στην επιχειρηματική πίστη, άμεση πρόσβαση σε τραπεζικές εργασίες (leasing και factoring, investment banking, treasury & financial markets) που μέχρι τώρα δεν είχε αναπτύξει σημαντική παρουσία, την ενισχύει με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και διευρύνει σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων.

Ήδη σχηματίζονται οι ομάδες εργασίες που θα αναλάβουν να τρέξουν το απαιτητικό αυτό porject με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων τον Ιανουάριο του 2023, αρκετά νωρίτερα από το επίσημο χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, «τα μέρη εκτιμούν ότι η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου 2023».

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συνένωση των δυνάμεων Παγκρήτιας – Τράπεζας Χανίων μετά από σχετική απόφαση των Δ.Σ. των δύο ιδρυμάτων. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με βάση την καθαρή θέση της κάθε τράπεζας, αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο τραπεζών και φυσικά τις Εποπτικές Αρχές.

Τράπεζα με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ

Όταν θα ολοκληρωθούν οι παραπάνω τρεις εταιρικές κινήσεις θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια νέα τράπεζα με συνολικό ενεργητικό ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα απασχολεί 1.000 εργαζόμενους με συνολικό δίκτυο 45 σημείων σε όλη την Ελλάδα. Τα κεφάλαια της «νέας» τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων που σχεδιάζουν τόσο η Παγκρήτια όσο και η Χανίων, θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας θα είναι τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Η «νέα», ουσιαστικά, τράπεζα θα αποκτήσει και νέα επωνυμία, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί, πριν τη συμφωνία με την HSBC, η έδρα της να μεταφερθεί στην Αθήνα, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον μετασχηματισμό της σε τράπεζα εθνικής εμβέλειας.

Η απόκτηση του δικτύου της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια αποτελεί ζωτικής σημασίας εξέλιξη μέσω της οποίας η ουσιαστικά τοπική τράπεζα αλλάζει επίπεδο και αναβαθμίζεται σε «κανονική» τράπεζα με μέγεθος και εκτόπισμα που της επιτρέπει να προσεγγίσει την αγορά με άλλο αέρα και ευρύτερες φιλοδοξίες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση της τράπεζας σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών (που όσο λειτουργούσε ως συνεταιριστική δεν μπορούσε να παρέχει): εργασίες leasing και factoring, investment banking, treasury & financial markets κ.α., διευρύνοντας σημαντικά τις πηγές εσόδων.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού της Παγκρήτιας και εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης των σχετικών εργασιών. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά και το Ταμείο Ανάκαψης καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν από τις επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν μέσω του ταμείου θα διαχυθούν στο σύνολο της οικονομίας δημιουργώντας μεγάλες ευκαιρίας και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα η Παγκρήτια προχωρά με γρήγορα βήματα στην εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, με στόχο τη μείωση των NPEs στα επόμενα έτη, μέσω τιτλοποίησεων και μέσω αποτελεσματικότερης διαχείρισης σε συνεργασία με εξειδικευμένους διαχειριστές (servisers). Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές του 2021 η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία διαχείρισης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs), με την Quant του ομίλου Qualco.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων και η «ακτινογραφία» των servicers

Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ξενοδόχος που κατατρόπωσε το γκουβέρνο με τη «χρυσή» αποζημίωση των 673 εκατ.

Πώς το Δημόσιο απέρριψε ως ασύμφορο συμβιβασμό ύψους 85 εκατ. και βρέθηκε να οφείλει στον όμιλο Μαντωνανάκη το 8πλάσιο ποσό. Η εμπλοκή των τραπεζών και το μπαράζ των δικαστικών αποφάσεων που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία τους στον υπουργό Δικαιοσύνης και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο «στοίχημα» των τραπεζών: Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας

Τόκους από υγιή δάνεια χρειάζονται πλέον οι τράπεζες και θέτουν στόχο την αύξηση χορηγήσεων. Μεγάλη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες, με αύξηση έως 37,3% το α' τρίμηνο. Στα ύψη τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Στην τελική ευθεία η αύξηση, ποιοι θα συμμετάσχουν

Έτοιμο για κατάθεση το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ο Μ. Σάλλας και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.