ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pagkritia Trapeza
Πηγή: Παγκρήτια Τράπεζα

Τα υποκαταστήματα της HSBC στην Ελλάδα αποκτά η Παγκρήτια Τράπεζα

Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο α' εξάμηνο του 2023, ενώ θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε κατ' αρχήν συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση των ελληνικών υποκαταστημάτων της HSBC Continental Europe, προχώρησε η Παγκρήτια Τράπεζα, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της. 

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής ανταγωνισμού με τους συναλλασσόμενους να εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί στο α' εξάμηνο του 2023.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ότι το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα θα μεταβιβαστούν στην Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε. 

Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται πως το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό της παρουσίας της Παγκρήτιας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά μετά τη συναλλαγή, καθώς και περαιτέρω με τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.  

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η HSBC δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1981. Με ενεργητικό περίπου 2 ευρώ δισεκατομμύρια και 320 εργαζόμενους (31 Δεκεμβρίου 2021), η HSBC στην Ελλάδα εξυπηρετεί πάνω από 90.000 πελάτες λιανικής και περίπου 500 εταιρικούς πελάτες μέσω 15 καταστημάτων.

Όπως είχαν αναφέρει πηγές της Παγκρήτιας Τράεπεζας στο Business Daily το deal συνάδει πλήρως με τον σχεδιασμό της διοίκησης για τη μετεξέλιξή της σε μια υγιή και δυναμική τράπεζα πανελλαδικής εμβέλειας η οποία σκοπεύει να στοχεύσει  στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων. Τα 15 καταστήματα που διατηρεί η HSBC σε premium σημεία στην Αθήνα συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση και ενισχύουν την παρουσία της τράπεζας στην πρωτεύουσα όπου σκοπεύει σταδιακά να μεταφέρει την έδρα της.

Ταυτόχρονα, η υψηλή τεχνογνωσία και το ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό της αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της μη συστημικής τράπεζας. Η συμφωνία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων περιλαμβάνει απορρόφηση του συνόλου του προσωπικού, με εξαίρεση ελάχιστων υψηλόβαθμων στελεχών τα οποία θα παραμείνουν στην HSBC προκειμένου είτε να τοποθετηθούν σε άλλη χώρα όπου δραστηριοποιείται ο χρηματοοικονομικός κολοσσός είτε να αποζημιωθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Στην τελική ευθεία η αύξηση, ποιοι θα συμμετάσχουν

Έτοιμο για κατάθεση το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ο Μ. Σάλλας και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας στο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως δήλωσε ο CEO της τράπεζας κ. Βαρθολομαίος, η χώρα θα έχει στη διάθεσή της πόρους ύψους 31 δισ. από επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. που διαμορφώνουν μια μοναδική εθνική ευκαιρία.