ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Παγκρήτια Τράπεζα

Παγκρήτια Τράπεζα: Στα 2,68 δισ. ευρώ το ενεργητικό της το 2022

Το 1,6 δισ. ευρώ άγγιξαν το 2022 οι καταθέσεις στην τράπεζα και η προ φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 5,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4,1% έναντι του 2021. Οι αλλαγές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε αναπτυξιακή πορεία παραμένει η Παγκρήτια Τράπεζα που επιταχύνει τον μετασχηματισμό της μετά την απορρόφηση των εργασιών της HSBC και τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη μεγέθυνση της τράπεζας τόσο από πλευράς δικτύου όσο και από πλευράς μεγεθών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπου παρουσιάστηκαν οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2022 καθώς και η έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου, το συνολικό ενεργητικό της Παγκρήτιας Τράπεζας ανήλθε στα 2,68 δισ. ευρώ, στο τέλος της χρήσης.

Τα Ίδια Κεφάλαια, κατά την 31.12.2022, ανήλθαν σε περίπου 182,7 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Οι συνολικές Χορηγήσεις, προ προβλέψεων, έφτασαν για το ίδιο διάστημα στα 1,8 δισ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4% περίπου.

Οι συσσωρευμένες προβλέψεις σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 4,3% και ανήλθαν στα 391 εκατ. ευρώ περίπου και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 14,092%, διαμορφώνοντας πλεόνασμα κεφαλαίου ύψους 59,4 εκ. ευρώ, έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού δείκτη 10,320% που έχει ορίσει η ΤτΕ. Η προ φόρων κερδοφορία ανήλθε σε 5,3 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,1% περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Απευθυνόμενος στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αντώνης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά γεγονότα που σηματοδότησαν την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα στην επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 98 εκ. ευρώ, στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού του λειτουργικού μοντέλου της τράπεζας, στην απόλυτα επιτυχημένη απορρόφηση των εργασιών της HSBC και στη συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην επιτυχημένη απορρόφηση της HSBC τόνισε την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, ευχαριστώντας τόσο τα στελέχη και των δύο οργανισμών για τη συντονισμένη και ομαδική εργασία τους, όσο και το στρατηγικό επενδυτή της Τράπεζας την Thrivest Holding Ltd, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία που υπήρξε από την αρχή της συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2022.

«Από τις 31 Ιουλίου ξεκινήσαμε μια νέα Τράπεζα. Δημιουργήσαμε έναν οργανισμό με περισσότερους από 800 εργαζομένους, με Ενεργητικό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και κυρίως με ένα διευρυμένο δίκτυο 60 και πλέον καταστημάτων πανελλαδικά, σημαντικά ενισχυμένο στην Αττική με 15 νέα σημεία, για την εξυπηρέτηση των άνω των 300 χιλιάδων πελατών μας με φυσικό και ψηφιακό τρόπο» τόνισε κατά την ομιλία του.

Στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη μεγέθυνση της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος, τόσο από πλευράς δικτύου όσο και από πλευράς μεγεθών, καθώς το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Παγκρήτιας ενισχύεται με περίπου 250 εκατ. ευρώ και το καταθετικό με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ.

Αλλαγή Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του κ. Δημήτρη Δημόπουλου, Προέδρου Δ.Σ., καθώς και των κκ. Πέτρου Φουρτούνη Αντιπροέδρου Δ.Σ., Κωνσταντίνου Παπαδάκη και Δαμιανού Χαραλαμπίδη, μελών Δ.Σ., οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.

Με ομόφωνη απόφαση η Γενική Συνέλευση απένειμε στον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου στον κ. Δημήτρη Δημόπουλο ως ένδειξη αναγνώρισης της θετικής συμβολής του, κατά τη διάρκεια της θητείας του, στην αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας.

Με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα παραιτηθέντα μέλη αντικαθιστούν οι κκ. Στυλιανός Πιρπινιάς, ως νέος Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Κωνσταντίνος Μακέδος, ως Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Διονυσία Ξηρόκωστα, ως Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος και Υβέτ Κοσμετάτου, ως Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Η θητεία των νέων μελών θα διαρκέσει μέχρι τις 22.07.2024 και θα λήξει ταυτόχρονα με τη θητεία των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Νέα σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου

Κατόπιν τούτου, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μετά τη συγκρότησή του σε Σώμα έχει ως εξής:

 • Στυλιανός Πιρπινιάς – Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Κωσταντίνος Μακέδος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Αντώνης Βαρθολομαίος – Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
 • Γεώργιος Κουρλετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
 • Διονυσία Ξηρόκωστα, , Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Υβέτ Κοσμετάτου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Αντώνης Βασιλάκης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Νικόλαος Βουγιούκας, Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Ιωσήφ Σηφάκης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Ιορδάνης Χατζηκωνσταντίνου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Τα επόμενα βήματα μετά την απορρόφηση της HSBC

Με την εξαγορά της HSBC η Παγκρήτια θα εισέλθει σε νέους τομείς τραπεζικών εργασιών που είχε μέχρι σήμερα πολύ μικρά μερίδια αγοράς ενώ θα επεκταθεί δυναμικά και σε τομείς όπως οι τραπεζοασφάλειες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μείωση των «κόκκινων δανείων»
businessdaily-Pagkritia-Vartholomeos-Antonis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια: Στα 90,8 εκατ. τα κέρδη προ φόρων, 65% πάνω οι καταθέσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, κ. Αντώνης Μ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Η σημαντική κερδοφορία που καταγράψαμε για το 2023 αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση των στρατηγικών επιλογών και του σχεδιασμού μας».