ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Εξετάζει συμμετοχή στις διασυνδέσεις με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ

Για ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο στη χώρα στο τέλος της δεκαετίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Διαχειριστή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο ΑΔΜΗΕ στο σχήμα της επένδυσης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αλλά και για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ άφησε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum.

Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης έκανε γνωστό ότι εξετάζεται και η μετοχική συμμετοχή του Διαχειριστή τόσο στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όσο και στη διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου, η οποία ωριμάζει με ταχύ ρυθμό «και οι συνομιλίες με τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προχωρούν σε πολύ καλό κλίμα».  Παράλληλα, ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και εκτίμησε ότι το 2030 θα είναι πλήρως λειτουργικές οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις Ελλάδας-Ιταλίας, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι μελετώνται δύο νέες διασυνδέσεις με Τουρκία και Αλβανία, προωθείται η αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με την Βόρεια Μακεδονία και η διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η χώρα θα αποκτήσει ένα πιο πυκνό δίκτυο εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, «προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες στο μέλλον, τόσο μέσω ΑΠΕ όσο και μέσω νέων, εναλλακτικών πηγών ενέργειας». Παράλληλα, θα διαθέτει πιο σύγχρονες και ανθεκτικές ηλεκτρικές υποδομές, θωρακίζοντας το Σύστημα Μεταφοράς από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στη διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία ξεκίνησε όπως είπε, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Επενδύσεις 200 εκατ. για θωράκιση του Συστήματος σε ακραία καιρικά φαινόμενα

«Η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας των υποδομών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θεωρείται δεδομένη στις σύγχρονες κοινωνίες», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην παλαιότητα των υποδομών «τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου τα περισσότερα στοιχεία του Συστήματος κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980» λέγοντας ότι:

  • με το διευρυμένο Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο Διαχειριστής θα αντικαταστήσει το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026 και
  • μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του πλέον κρίσιμου εξοπλισμού Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης.

Τουλάχιστον 25 GW από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030

Περιγράφοντας το ενεργειακό «τοπίο» της Ελλάδας το 2030, ο κ. Μανουσάκης εκτίμησε ότι «με τους ρυθμούς που ακολουθούμε σήμερα, το 2030 θα έχουμε τουλάχιστον 25 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργειακού μίγματος θα είναι πράσινο και καθαρό».

Πρόσθεσε ότι «το ηλεκτρικό Σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό, πολλοί από τους μεγάλους Υποσταθμούς θα έχουν ενσωματώσει τη νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία κλειστού τύπου GIS και θα έχουμε ολοκληρώσει τις υποβρύχιες διασυνδέσεις όλων των μεγάλων νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Manousakis-Manos-ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Σε ενεργειακό σταυροδρόμι της ΝΑ Μεσογείου εξελίσσεται η Κρήτη

Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ κρίθηκε ως καθοριστική για την πρόσβαση του έργου σε ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδότησης καθώς για το έργο θα διατεθούν 657 εκατ. ευρώ από τα 1,037 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ για «πράσινα» ενεργειακά έργα υποδομής.
Aurora
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινά η πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ηράκλειο- Αττική

Οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. τη χρονιά της πλήρους λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.
Manousakis - ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι την τελευταία 4ετία, ο Διαχειριστής χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με Ιταλία - Σλοβενία

Η συζευγμένη λειτουργία της ενδοημερήσιας αγοράς είναι το αποτέλεσμα της εντατικής συνεργασίας ανάμεσα στους Διαχειριστές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας, καθώς και τα χρηματιστήρια ενέργειας των εν λόγω κρατών, σε εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.