ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

«Καίει» έκτακτα κέρδη η Εθνική για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έκτακτα κέρδη που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019 αναμένεται να αξιοποιήσει η Εθνική για να επιταχύνει την επιτάχυνση πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην αξιοποίηση των σημαντικών έκτακτων κερδών που αποκομίζει την εφετινή χρονιά η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει η διοίκηση της τράπεζας για την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για κέρδη που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019 και προέρχονται κυρίως από χρηματοοικονομικές πράξεις και πωλήσεις θυγατρικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα προκειμένου να απορροφηθούν πρόσθετες ζημιές από την πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων.

Τα κέρδη αυτά προέρχονται από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες και στο εννεάμηνο πλησίασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την αντικατάσταση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), τα 118 εκατ. προέρχονται από την πώληση κρατικών ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο και τα 30 εκατ. ευρώ από την πώληση του ξενοδοχείου Grand Hotel. Επιπλέον η ΕΤΕ έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Πανγαία.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο Bloomberg, ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει την επιτάχυνση τιτλοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2021, με στόχο να ολοκληρωθούν το 2020.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει δεχθεί κριτική ότι το business plan είναι οπισθοβαρές, με τις περισσότερες ενέργειες να κλιμακώνονται το 2021 – 2022. Πρόσθετη πίεση δημιουργούν οι μεγάλες συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προωθούν Eurobank και Alpha Bank, με τις οποίες οι δυο τράπεζες πετυχαίνουν την άμεση δραστική μείωση του υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος της τράπεζας είναι να περιορίσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 σε 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος της εφετινής χρήσης, μια μείωση συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας, σε επίπεδο ομίλου, είναι στην περίοδο 2020 – 2022 να μειώσει τα προβληματικά δάνεια κατά 9,5 δισ. ευρώ και από 11,1 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν στο τέλος της εφετινής χρήσης να συρρικνωθούν στο 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, επίπεδο που θα αντιστοιχεί σε δείκτη NPEs μικρότερο το 5%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» υπογραφές για ομολογιακό δάνειο του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Υποστολή σημαίας στην Αίγυπτο, κλείνει το δίκτυο καταστημάτων

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο τερματίζοντας μια διαδρομή που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αντισταθμίζονται πλήρως οι απώλειες από την τιτλοποίηση Frontier

Με την τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. Σε επίπεδα κάτω του 15% θα περιοριστεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων, με στόχο σύντομα να συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ethniki Trapeza, Eunikh Trapeza, NBG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκατομμύρια «τυφλές» συναλλαγές με κάρτες από δυσλειτουργία στην ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, περισσότερες από 6 εκατ. συναλλαγές, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ δεν καταγράφονταν λόγω δυσλειτουργιών με τα POS της Εθνικής Τράπεζας. Πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.