Φωτο: Shuuterstock

«Καίει» έκτακτα κέρδη η Εθνική για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έκτακτα κέρδη που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019 αναμένεται να αξιοποιήσει η Εθνική για να επιταχύνει την επιτάχυνση πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην αξιοποίηση των σημαντικών έκτακτων κερδών που αποκομίζει την εφετινή χρονιά η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει η διοίκηση της τράπεζας για την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για κέρδη που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019 και προέρχονται κυρίως από χρηματοοικονομικές πράξεις και πωλήσεις θυγατρικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα προκειμένου να απορροφηθούν πρόσθετες ζημιές από την πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων.

Τα κέρδη αυτά προέρχονται από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες και στο εννεάμηνο πλησίασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την αντικατάσταση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), τα 118 εκατ. προέρχονται από την πώληση κρατικών ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο και τα 30 εκατ. ευρώ από την πώληση του ξενοδοχείου Grand Hotel. Επιπλέον η ΕΤΕ έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Πανγαία.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο Bloomberg, ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει την επιτάχυνση τιτλοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2021, με στόχο να ολοκληρωθούν το 2020.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει δεχθεί κριτική ότι το business plan είναι οπισθοβαρές, με τις περισσότερες ενέργειες να κλιμακώνονται το 2021 – 2022. Πρόσθετη πίεση δημιουργούν οι μεγάλες συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προωθούν Eurobank και Alpha Bank, με τις οποίες οι δυο τράπεζες πετυχαίνουν την άμεση δραστική μείωση του υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος της τράπεζας είναι να περιορίσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 σε 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος της εφετινής χρήσης, μια μείωση συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας, σε επίπεδο ομίλου, είναι στην περίοδο 2020 – 2022 να μειώσει τα προβληματικά δάνεια κατά 9,5 δισ. ευρώ και από 11,1 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν στο τέλος της εφετινής χρήσης να συρρικνωθούν στο 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, επίπεδο που θα αντιστοιχεί σε δείκτη NPEs μικρότερο το 5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Εθελούσιες, τέλος»: Προειδοποίηση Μυλωνά στους εργαζομένους της Εθνικής

Την παράταση έως 10 Φεβρουαρίου της εθελούσιας του 2019 ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Προειδοποιεί ότι η επόμενη θα είναι με «αισθητά δυσμενέστερους όρους». Για «εκβιασμό» κάνουν λόγο εργαζόμενοι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Εθνική θα «παρκάρει» 13,5 δισ. σε ομόλογα

Το μεγάλο στρατηγικό πρόβλημα της επόμενης ημέρας, όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα, αλλά ευρύτερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ανέδειξε η χθεσινή παρουσίαση του φιλόδοξου τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου, για την περίοδο 2019 - 2022, από την διοίκηση της τράπεζας στο Λονδίνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα 3 + 1 πλήγματα της επιδημίας στις εγχώριες τράπεζες

Χάνεται η ευκαιρία για σημαντική αύξηση χορηγήσεων, καθυστερούν οι συναλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια, δυσκολεύει η καθημερινή λειτουργία. Στο βάθος, κίνδυνος για νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.