ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

«Τρέχουν» οι χορηγήσεις νέων δανείων χωρίς επιπτώσεις από τον πόλεμο

Μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται ανακοπή της πιστωτικής επέκτασης. Αυξημένες ανάγκες επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης, επιτάχυνση επενδύσεων σε ενέργεια και τουρισμό.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σύμφωνα με τα business plan των τραπεζών, «έτρεξαν» οι χορηγήσεις νέων δανείων τον Μάρτιο, όπως και οι πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, παρά το σοκ που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επίπτωση στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης λόγω της νέας κρίσης. Όπως σημειώνουν, καταγράφεται σημαντική αύξηση χορηγήσεων προς μεγάλες επιχειρήσεις, ικανοποιητικές χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ικανοποιητική είναι η εικόνα των χορηγήσεων και προς νοικοκυριά τόσο στο σκέλος της στεγαστικής πίστης όσο και στα καταναλωτικά δάνεια (αν και οι καθαρές χορηγήσεις παραμένουν αρνητικές λόγω των μεγαλύτερων αποπληρωμών).

Μάλιστα, σημειώνουν ότι η συγκυρία λειτουργεί σε ένα βαθμό θετικά για τις δανειοδοτήσεις καθώς οι μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος όπως και στις πρώτες ύλες δημιουργούν αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης σε πολλές επιχειρήσεις. Επιπλέον η εξαιρετική πορεία του τουρισμού -είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρώτους μήνες του 2022 καταγράφεται αύξηση κατά 300% στις αφίξεις- και οι μεγάλες προσδοκίες για το εφετινό καλοκαίρι επιταχύνουν πολλές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου επίσης η συγκυρία δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιτάχυνση πολλών σχετικών επενδύσεων.

Πάντως, η αισιόδοξη εικόνα που σχηματίζεται πρέπει να προσεγγίζεται με κάποια προσοχή καθώς οι εκταμιεύσεις που βλέπουμε να πραγματοποιούνται τώρα έχουν αποφασιστεί πριν μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια οικονομία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022 παρά τις επιπτώσεις της κρίσης. Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα την φετινή χρονιά στο +3% ενώ το βασικό σενάριο της Moody's για τη χώρα μας βάζει τον πήχη στο +4,5%. Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι μειωμένες λόγω των επιπτώσεων του πολέμου (από 4,5% και 5,3% αντίστοιχα) ωστόσο η περικοπή που πραγματοποίησαν οι δυο οίκοι για την Ελλάδα είναι αισθητά μικρότερη των αντίστοιχων που πραγματοποίησαν για την ευρωζώνη.  

Επιπλέον οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα υποστηρίξουν την υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών.

Επιστροφή σε πιστωτική επέκταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η καθαρή ροή δανείων (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές παλαιών δανείων) προς τον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο ανήλθαν σε 1,03 δις. ευρώ, ροή υπερτριπλάσια σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021. Σημειώνεται ότι ο Ιανουάριος ήταν αρνητικός (καθαρή ροή -993 εκατ. ευρώ), ωστόσο τον Ιανουάριο παραδοσιακά καταγράφεται αρνητική ροή.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 το υπόλοιπο δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε σε 108,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 64,5 δις. ευρώ αφορούσαν δάνεια προς επιχειρήσεις και 39,5 δις. ευρώ δάνεια προς νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι η μέση μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις το 2021 διαμορφώθηκε στα 206 εκατ. ευρώ ή 2,5 δισ. ευρώ έναντι 559 εκατ. ευρώ το 2020 (ή 6,7 δις. ευρώ ετησίως). Το 2020 η μεγάλη αύξηση των νέων πιστώσεων ήταν αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό των προγραμμάτων ενίσχυσης ρευστότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Παρά την προσγείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης το 2021 σε σχέση με το 2020, αυτός παρέμεινε σημαντικά υψηλότερος του ρυθμού του 2019 όταν η μέση μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις είχε διαμορφωθεί στα 110 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο «στοίχημα» των τραπεζών: Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας

Τόκους από υγιή δάνεια χρειάζονται πλέον οι τράπεζες και θέτουν στόχο την αύξηση χορηγήσεων. Μεγάλη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες, με αύξηση έως 37,3% το α' τρίμηνο. Στα ύψη τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρά αντισώματα οι τράπεζες, η κρίση δεν εκτροχιάζει το θετικό σενάριο

Με όπλα την ισχυρή πιστωτική επέκταση, την αύξηση των επιτοκίων και την περαιτέρω μείωση δαπανών, οι τράπεζες περιμένουν υψηλή κερδοφορία – αποδοτικότητα για την επόμενη 5ετία. Απώτερος στόχος, η διανομή μερίσματος στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί μένουν σε «χαμηλή πτήση» τα νέα δάνεια παρά το «άλμα» της οικονομίας

Το παράδοξο της αναιμικής πιστωτικής επέκτασης το 2021 κόντρα στη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και την καλή πορεία των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων. Προσδοκίες για το 2022 και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων και η «ακτινογραφία» των servicers

Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα επιχειρηματικά δάνεια, πόλεμος και ακρίβεια δεν ανακόπτουν επενδύσεις

Ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων στο α' τρίμηνο. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τις τράπεζες Απρίλιο - Μάιο. Δεν ανακόπτουν τις επενδύσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Αισιοδοξία για το 2022.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.