ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds_corp
Πηγή: Shutterstock

Καλύφθηκε η έκδοση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αγωνία για το επιτόκιο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με προσφορές κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια καλύφθηκε από χθες η έκδοση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά το επιτόκιο διαμορφωνόταν σε υψηλό επίπεδο και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 6%.

Καλύφθηκε, από χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του ομολόγου ύψους 600 εκατ. ευρώ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση  με το ύψος του επιτοκίου, το οποίο διαμορφωνόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 6%, που είναι και το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου.

Σημειώνεται ότι το guidance που είχαν δώσει οι συντονιστές της έκδοσης ήταν μεταξύ 4% και 8%, με τις πρώτες προσφορές, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Blooomberg, να κινούνται κοντά στο υψηλότερο του εύρους, ενώ το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο επιτόκιο είχε υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα από 6%.

Όσον αφορά την κάλυψη του ομολόγου, αυτή μέχρι αργά το βράδυ προερχόταν κατά 75% από τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ το υπόλοιπο 25% ήταν ελληνικής προέλευσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν μπει στην έκδοση με πακέτα από 50 εκατ. ευρώ ως και 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για το επιτόκιο η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε αναφέρει στις παρουσιάσεις στην αρχή της έκδοσης ότι, ως πρώτη έξοδος στις διεθνείς αγορές, θα ήταν αρκετά υψηλό, πάνω από το 4%. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω της έκδοσης, στόχευε να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του δανεισμού της και να αποδεσμεύσει  σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα ως ενέχυρα τραπεζικού δανεισμού, να απελευθερώσει τις ταμειακές ροές από τους τόκους αλλά και να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, ώστε να αποκτήσει την δυνατότητα να προχωρήσει και σε νέα έκδοση με πιο σταθερές βάσεις, καθώς ο Όμιλος εκτιμάται ότι έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές εγγυήσεις το ομόλογο 600 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ εκδίδεται από νέα θυγατρική, την ELLAKTOR Value Plc, στην οποία μεταφέρονται τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ: παραχωρήσεις, αιολικά και διαχείριση απορριμμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με υψηλό επιτόκιο 6,375% το ομόλογο 600 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Οι προσφορές κεφαλαίων για το ευρωομόλογο ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ και ήταν υπερδιπλάσιες του ζητούμενου ποσού, αλλά το επιτόκιο διαμορφώθηκε υψηλότερα από το μέσο κόστος δανεισμού του κατασκευαστικού ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.