Φώτο: Ellaktor

Με υψηλό επιτόκιο 6,375% το ομόλογο 600 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Οι προσφορές κεφαλαίων για το ευρωομόλογο ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ και ήταν υπερδιπλάσιες του ζητούμενου ποσού, αλλά το επιτόκιο διαμορφώθηκε υψηλότερα από το μέσο κόστος δανεισμού του κατασκευαστικού ομίλου.

Αρκετά πάνω από το 6%, στο 6,375%, διαμορφώθηκε το επιτόκιο δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το ευρωομόλογο των 600 εκατ. ευρώ, για το οποίο συγκεντρώθηκαν περίπου διπλάσιες προσφορές από το ζητούμενο ποσό, καθώς ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές από νωρίς στους χρηματιστηριακούς κύκλους για το υψηλό επιτόκιο της έκδοσης προκάλεσαν πιέσεις στη μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου, που έκλεισε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 3,18%.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το businessdaily, τα 2/3 της προσφοράς κεφαλαίων προήλθαν από ξένα χαρτοφυλάκια.

Η νέα έκδοση δεν θα μειώσει, πάντως, το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Με τη διαμόρφωση του επιτοκίου στο 6,375%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα αναχρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού της από τις ελληνικές τράπεζες με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, ενώ θα έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στη διεθνή αγορά ομολόγων, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να προχωρήσει σε νέα έκδοση.

Επιθυμία της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει στις παρουσιάσεις που έκανε στο πλαίσιο του roadshow, είναι το ομόλογο αυτό να αποτελέσει μία γνήσια διεθνή έκδοση και να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους ξένους επενδυτές, οπότε η εταιρεία είναι διατεθειμένη να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα, εντός των ορίων αντοχής φυσικά του Ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Ισχυρή αύξηση κερδών από ενέργεια και παραχωρήσεις ζημιές στις κατασκευές

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2019 ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελλάκτωρ. Αυξημένη η κερδοφορία κατά 125% στις ΑΠΕ και κατά 57% στις παραχωρήσεις. Ζημιές παρουσίασε ο τομέας των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Μείωση κύκλου εργασιών, περιορισμός ζημιών στο 9μηνο

Αύξηση 65,1% στα καθαρά κέρδη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αύξηση 40,8% στα καθαρά κέρδη των Παραχωρήσεων παρουσιάζονται στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελλάκτωρ.