ΓΔ: 786.57 0.88% Τζίρος: 46.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γέμισαν τα ταμεία της Intracom και θα γίνει επενδυτική εταιρεία

Μετά την πώληση της Intrasoft International τα διαθέσιμα του ομίλου ξεπερνούν κατά 48 εκατ. ευρώ τον τραπεζικό δανεισμό. Αλλαγή φυσιογνωμίας εξαγγέλλει η διοίκηση με επίκεντρο την επενδυτική δραστηριότητα.

Θεαματικά βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η Intracom Holdings στις οικονομικές καταστάσεις του 2021, μετά την πώληση της Intrasoft International, καθώς πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν σημαντικά τον τραπεζικό δανεισμό. Έχοντας γεμάτα ταμεία, η εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Κόκκαλη προχωρά στον μετασχηματισμό της σε επενδυτική εταιρεία.

Όπως τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, «η πώληση της INTRASOFT INTERNATIONAL στις 31/10/2021 ήταν μία στρατηγική επιλογή που σηματοδότησε την αλλαγή της φυσιογνωμίας της Εταιρείας και της εξασφάλισε τα μέσα επίτευξης των νέων της στόχων».

Η μεγάλη αλλαγή που έφερε η πώληση μιας από τις σημαντικότερες θυγατρικές του ομίλου αποτυπώνεται στον τραπεζικό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα. Ενώ στον προηγούμενο ισολογισμό ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα 103,2 εκατ. ευρώ, στον ισολογισμό του 2021 η Intracom Holdings εμφανίζει καθαρά διαθέσιμα 48εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγείται, «το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου (δεν έχουν συμπεριληφθεί οι χρηματοδοτικές μισθώσεις) ανέρχεται σε €168,3 εκατ., έναντι €205,9 εκατ. την 31/12/2020. Η μείωση του δανεισμού του Ομίλου προκύπτει από το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα ενοποιημένα στοιχεία ο δανεισμός της Intrasoft International. Η σημαντική αύξηση των διαθεσίμων του Ομίλου σε €216,5 εκατ. έναντι €83 εκατ. την 31/12/2020, οδηγεί τον όμιλο σε καθαρά διαθέσιμα €48 εκατ.».

Με εφαλτήριο τη μεγάλη βελτίωση της οικονομικής θέσης, η διοίκηση του ομίλου στρέφεται σε νέες κατευθύνσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον μετασχηματισμό από εταιρεία συμμετοχών σε επενδυτική εταιρεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η διοίκηση,

  • «Μέσω της επενδυτικής ισχύος που αποκτά από τον συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης,
  • μέσω της αξιοποίησης της εμπειρίας της στους τομείς της εξειδίκευσής της, (τεχνολογία, ενέργεια, κατασκευές, ανάπτυξη ακινήτων) και
  • υιοθετώντας μια διευρυμένη εξωστρεφή και διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση,

η Intracom Holdings θα μετεξελιχθεί σταδιακά σε επενδυτική εταιρεία, η οποία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας θα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεών της».

Αναφερόμενη στην επενδυτική πολιτική, η διοίκηση σημειώνει ότι «οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τη δημιουργία ενός διευρυμένου, αυστηρά επιλεγμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου θα δώσουν αξία στον Όμιλο και τους μετόχους του».

Αύξηση εσόδων, υστέρηση κερδοφορίας λόγω της Intrakat

Σημαντικότερο γεγονός το 2021 για τον όμιλο ήταν η πώληση, της 1η Νοεμβρίου, του συνόλου των μετοχών της Intrasoft International στη Netcompany Group έναντι συνολικού τιμήματος €184,6 εκατ.  H μητρική εταιρεία έλαβε τον Δεκέμβριο ως επιστροφή κεφαλαίου το ποσό των €52,4 εκατ. και ως προμέρισμα το ποσό των €45,6 εκατ..

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του 2021 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €275,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 12,4%. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €6,8 εκατ. έναντι ζημιών €1,6 εκατ. το 2020, καθώς ενισχύθηκε από την κερδοφορία της Intradevelopment.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε ζημιά €16,2 εκατ. έναντι -€21,6 εκατ. το 2020, ενώ η συνολική κερδοφορία προ φόρων από το σύνολο των δραστηριοτήτων ανήλθε σε € 137,5 εκατ. (έναντι -€10,1 εκατ. το 2020).

Η υστέρηση στην κερδοφορία του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, όπως εξηγεί η διοίκηση, προέρχεται κυρίως από τη δραστηριότητα της κατασκευαστικής θυγατρικής Intrakat, της οποίας τόσο οι πωλήσεις όσο και τα αποτελέσματα συνεχίζουν να διαμορφώνονται υπό την επίδραση της πανδημίας, στο βαθμό που αυτή επηρεάζει:

  • α) Την αξία των βασικών υλικών που ενσωματώνονται σε τεχνικά έργα, το κόστος των οποίων αυξήθηκε σε σημαντικό ποσοστό και με απρόβλεπτο τρόπο ειδικά στα τέλη του 2021,
  • β) την παραγωγική δυνατότητα η οποία εμφανίστηκε αισθητά μειωμένη και στη χρήση 2020 αλλά και στη χρήση 2021 με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των πωλήσεων,
  • γ) τον χρόνο ένταξης στην παραγωγή νέων έργων που είχαν προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν και να τεθούν σε φάση υλοποίησης και τα οποία καθυστέρησαν για μεγάλο διάστημα,
  • δ) τα επιπλέον κόστη που απαιτήθηκαν να προκειμένου να διατηρηθούν οι χρονικές δεσμεύσεις παράδοσης σημαντικών έργων όπως αυτό των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Fraport.

Πάντως, για το 2022 οι προοπτικές της κατασκευαστικής θυγατρικής είναι βελτιωμένες καθώς, όπως αναφέρει η διοίκηση, το πρόγραμμα αναθεωρήσεων που ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών αλλά κυρίως η δημοπράτηση των νέων μεγάλων έργων υποδομών, αναμένεται να σηματοδοτήσουν αισθητή βελτίωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Το σχέδιο του 1GW για τις ΑΠΕ και ο στρατηγικός επενδυτής

Η Intrakat δεν θέλει να γίνει προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ένας developer που θα κατασκευάζει μονάδες ΑΠΕ και θα τις μεταβιβάζει. Οι συζητήσεις με επενδυτικό όμιλο και η συμφωνία για υπεράκτια αιολικά πάρκα.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

INTRAKAT: Πώς κατανέμονται τα ποσοστά των βασικών μετόχων μετά την ΑΜΚ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η  Intracom Holdings διαθέτει το 36,79% των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ η εταιρεία ADAMAS Group, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Δημήτριος Κούτρας έχει ποσοστό 8,13%.