ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο» από Κομισιόν ενίσχυσης 6,8 εκατ. ευρώ στην αεροπορική Ellinai

Η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό μέτρο ενίσχυσης 6,8 εκατ. ευρώ που θα δοθεί ως αποζημίωση στην Ellinair για τις ζημιές που υπέστη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το μέτρο ελληνικής βοήθειας, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της Ellinair, είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς η αποζημίωση δεν υπερβαίνει το αναγκαίο για την αποκατάσταση της ζημιάς και θεωρεί ότι η πανδημία αποτέλεσε ένα έκτακτο περιστατικό που είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημιές που υπέστη κατά την περίοδο από 18 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ως αποτέλεσμα, η αεροπορική εταιρεία παρουσίασε απότομη πτώση της κίνησης και της κερδοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης. Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγούν τα κράτη μέλη για την αποζημίωση συγκεκριμένων εταιρειών ή τομέων για τη ζημία που προκαλούνται άμεσα από έκτακτα περιστατικά.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πανδημία του κορονοϊού χαρακτηρίζεται ως ένα τέτοιο έκτακτο περιστατικό, καθώς είναι έκτακτο, απρόβλεπτο γεγονός με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο θα αποζημιώσει ζημία που συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς η αποζημίωση δεν υπερβαίνει το αναγκαίο για την αποκατάσταση της ζημίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αποζημίωσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Aegean διακρίθηκε ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη

Η εταιρεία συνέχισε να βρίσκεται μεταξύ των 10 καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη για το προσωπικό καμπίνας που διαθέτει και την ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρουν στους επιβάτες τους.