ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΔΕΗ

Πηγές ΔΕΗ: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ το κόστος των σταθερών τιμολογίων

Ο τελικός υπολογισμός των μεγεθών στα οποία θα επιβληθεί το τέλος 90% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σε υψηλά επίπεδα - πάνω από 400 εκατ. Ευρώ - διαμορφώνεται το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που διατίθενται σε επίπεδα κάτω του κόστους, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα.

Αυτό ανέφεραν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της επιχείρησης σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην εξέλιξη των τιμών της αγοράς κατά την περίοδο που χορηγήθηκαν τα σταθερά τιμολόγια. Ωστόσο, ο τελικός υπολογισμός των μεγεθών στα οποία θα επιβληθεί το τέλος 90% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 ήταν 729,91 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 927,44 εκατ. για όλη την αγορά), ποσό από το οποίο αφαιρούνται οι εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ για τους πελάτες της. Το κόστος των εκπτώσεων ήταν 335,99 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι απομένουν 393,92 εκατ.  Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί το κόστος των σταθερών τιμολογίων, το οποίο απομένει να προσδιοριστεί εντός των ημερών.

Σε ό,τι αφορά πάντως το κύριο θέμα, δηλαδή σε ποιο ποσό θα επιβληθεί η εισφορά και πόσα θα εισπράξει τελικά το Δημόσιο, όλα δείχνουν ότι η «συγκομιδή» για το κράτος δεν θα είναι μεγάλη, αλλά θα αντιστοιχεί σε ένα ποσό χαμηλότερο ακόμη και από το 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έχει αναφέρει ότι για τον οριστικό προσδιορισμό του φορολογητέου ποσού μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια και που η ΡΑΕ τις προσδιορίζει σε ένα εύρος από 5% έως 20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης -Τζόρτζια Μελόνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή παρέμβαση Ιταλίας για φθηνότερους λογαριασμούς, αναστάτωση στις αγορές

Οι δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μελόνι για φθηνότερο ρεύμα προκαλούν ανησυχία σε όλη την Ευρώπη για πιέσεις στα κέρδη και στο μοντέλο τιμολόγησης. Καθησυχαστική για την Ελλάδα και τη ΔΕΗ η AXIA.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΑΓΟΡΕΣ

Ανησυχία στην εγχώρια αγορά προκαλεί ο έκτακτος φόρος Μελόνι στην ενέργεια

Οι δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μελόνι στην ιταλική αγορά ενέργειας και πώς επηρεάζουν την Ελλάδα. Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΔΕΗ και οι εκτιμήσεις της AXIA Research - Alpha Finance Research.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά προμήθειας ρεύματος

Με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 50,64% η ΔΕΗ διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά προμήθειας ρεύματος και τον Ιανουάριο. Ποιοι κερδίζουν έδαφος και ποιοι χάνουν. Αναλυτικά τα μερίδια των παρόχων.
Λογαριασμός ρεύματος υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές τα «πράσινα» τιμολόγια παρά την πτώση στη χονδρική

Σχεδόν αμετάβλητα τα τιμολόγια Δεκεμβρίου παρά το περιθώριο των παρόχων μετά τις μειώσεις στη χονδρική. Στα 18,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα η μέση χρέωση. Χάνουν έδαφος τα «πράσινα» τιμολόγια ενώ ενισχύονται τα σταθερά «μπλε».