ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
METRO-nrg-
Φωτο: METRO

Επενδύσεις 250 εκατ. από τον όμιλο Metro σε καταστήματα και logistics

Τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη μείωση του όγκου της κατανάλωσης σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σούπερ μάρκετ, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ δρομολογεί για την επόμενη πενταετία ο όμιλος Metro AEBE (My Market), όπως τόνισε χθες σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Αριστοτέλης Παντελιάδης.  

Ο κ. Παντελιάδης σημείωσε πως αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των κινήσεων ανάπτυξης και επέκτασης την επόμενη πενταετία, όπως το άνοιγμα νέων καταστημάτων εκεί που ο όμιλος δεν έχει ισχυρή παρουσία, τα νέα logistics centers αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των καταστημάτων με στόχο τη μείωση του κόστους αλλά και την επίτευξη του στόχου μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Μάλιστα, όπως είπε, το 25% αυτών των επενδύσεων, ήτοι περίπου 62,5 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων (ψυγεία, φωτισμό, τζάμια, ευρύτερη στροφή στην κυκλική οικονομία κ.λπ.), ενώ 28 εκατ. εξ αυτών αφορούν στα φωτοβολταϊκά και πιο συγκεκριμένα την εγκατάσταση συστημάτων πάνελ στις στέγες των καταστημάτων Μetro και My Market για ιδιόχρηση μέσω του net metering.

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν στο τέλος του επόμενου έτους περίπου το 20% της κατανάλωσης ενέργειας. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, την τελευταία εξαετία ο όμιλος έχει επιτύχει μείωση 37% της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε 129.000 τόνους λιγότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα, κάτι που αντιστοιχεί σε εκπομπές 23.580 νοικοκυριών.

Πολύ αυξημένο το ενεργειακό κόστος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Metro AEBE - My Market, ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το κόστος ενέργειας για τον όμιλο αναμένεται φέτος να είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Παραδέχτηκε βέβαια ότι, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, το κόστος θα ήταν ακόμη και τρεις φορές υψηλότερο. Σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος του ομίλου Metro AEBE - My Market φέτος θα ανέλθει στα 20-22 εκατ. ευρώ –και όλα αυτά μετά τις παρεμβάσεις του κράτους– ενώ πέρυσι ήταν κάτω από 10 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε ότι η εταιρεία αναζητά έκταση στον Ασπρόπυργο ώστε να δημιουργήσει το κεντρικό logistics center της Αττικής ενοποιώντας τα υπόλοιπα μικρότερα, πλην βεβαίως του υπερσύγχρονου Κέντρου Διανομής της εταιρείας στα Οινόφυτα Αττικής –όπου σχεδιάζεται επέκτασή κατά 20.000 τ.μ., αλλά και του Κέντρου Διανομής Μάνδρας που ανήκε στην Βερόπουλος, την οποία απορρόφησε προ πενταετίας ο όμιλος.

Επίσης, ολοκληρώνεται η επέκταση του κέντρου διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μία επένδυση ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα ανεβάσει την επιφάνεια του κέντρου από τα 20.000 τ.μ. σήμερα στα 40.000 τ.μ.
 
Αναφορικά με την πορεία των πωλήσεων, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε ότι οι καταναλωτές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν περιορίσει κατά πολύ το καλάθι τους. Ο Απρίλιος κινήθηκε πτωτικά κατά 7-8% σε όγκους, ενώ λόγω των ανατιμήσεων σε αξία ήταν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Πάντως, σημείωσε ότι η φετινή κερδοφορία θα «ροκανιστεί» από το ενεργειακό κόστος.

Η εταιρεία Metro AEBE - My Market συνεχίζει τη μετάβασή της στη νέα εποχή βελτιώνοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα και μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, καθώς παρέχει ηλεκτρικά οχήματα σε κάποια στελέχη της, ενώ χρησιμοποιεί και κάποια μικρά για τις ανάγκες του delivery. Επίσης έχουν τοποθετηθεί 500 σημεία φόρτισης για αυτοκίνητα σε 250 σημεία ανά την Ελλάδα, ενώ δίνονται ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε εργαζόμενους αλλά και κίνητρα χρήσης ποδηλάτων.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Metro AEBE - My Market παρουσίασε χθες μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου τη δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας «Πόλη με Ποδήλατα-Όμορφη Πόλη». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών, δασκάλων και γονέων σε δεκάδες σχολεία πανελλαδικά, ώστε να εξοικειωθούν με τη χρήση ποδηλάτου, όχι μόνο για αναψυχή ή γυμναστική αλλά και για ουσιαστική χρήση μετακίνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metro-Cash-and-Carry-eshop
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METRO Cash & Carry: Εγκαινίασε νέο eshop αποκλειστικά για επαγγελματίες

Με κύριο όχημα την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση της κάθε επιχείρησης, το νέο eshop σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί άμεσα και γρήγορα προσφέροντας διαρκώς τα κορυφαία προϊόντα και υπηρεσίες στους επαγγελματίες πανελλαδικά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόδι» στην Κρήτη βάζει ο Μασούτης με την εξαγορά του 50% της ΣΥΝΚΑ

Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία που θα «απλώσει» τη Μασούτης και στην Κρήτη, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία με τα ΣΥΝ.ΚΑ.