ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
GEK TERNA, Peristeris
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης. Φόρουμ των Δελφών. Πηγή:ΑΠΕ

Τέρνα Ενεργειακή: Επενδύσεις 2,3 δισ. στην 3ετία και EBITDA 700 εκατ. το 2029

«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε στους αναλυτές ο Γ. Περιστέρης.

Mέχρι το 2025 η Τέρνα Ενεργειακή μέσα από επενδύσεις 2,3 δισ. θα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 3 GW ενώ την τριετία 2026 - 2029 θα προσθέσει επιπλέον  εγκατεστημένη ισχύ 3,1MW υλοποιώντας νέες επενδύσεις 3,6 δισ ευρώ δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικής ισχύος 6,4GW.

Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αναλυτών, η εκτιμώμενη εγκατεστημένη ισχύ το 2029 θα είναι σε θέση να παράγει ετήσια EBITDA 700 εκατ. ευρώ  και τζίρο 1,25 δισ. έναντι 162 εκατ. EBITDA το 2021 και τζίρο 405 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. έως το 2025 είναι εξασφαλισμένο με παράλληλη διανομή μερισμάτων 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης επισήμανε πως «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα assets – ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά – αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από Αποθήκευση Ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης»

«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε. 

Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχα την περίοδο 2026 - 2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023. Στα φωτοβολταϊκά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί με το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης. 

Η εταιρεία παρουσιάζει μία συνεπή θετική πορεία τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και ανάπτυξης, με την εγκατεστημένη ισχύ, την παραγόμενη ενέργεια, τα έσοδα και τα EBITDA να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.

Επιπρόσθετα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιστρέφει σταθερά αξία στους μετόχους της παρουσιάζοντας αύξηση στην τιμή της μετοχής της τάξεως του 370% την τελευταία πενταετία και έχοντας διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 είναι όχι απλά διασφαλισμένο, αλλά προβλέπει και την παράλληλη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπεριέχει έργα υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένων τεχνολογιών και εξασφαλισμένων κεφαλαίων, τα οποία παράγουν εγγυημένες ταμειακές ροές και στηρίζονται από μακροχρόνια συμβόλαια. Από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, οι προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα ως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με το στόχο για ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος. Επιπλέον σε ο, τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για Αποθήκευση Ενέργειας (Αντλησιοταμίευση και Μπαταρίες) τοποθετεί το στόχο για το 2030 στα 5 GW.

Και στις γειτονικές χώρες όμως παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υπολογίζει πως υπάρχουν για την εταιρεία περιθώρια ανάπτυξης έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1 GW σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρόκειται για μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με εσωτερικό εργαστήριο ενεργειακών μετρήσεων και ανάπτυξης, εξειδικευμένη μονάδα ρυθμιστικών και αδειοδοτικών θεμάτων, ισχυρό κατασκευαστικό και λειτουργικό βραχίονα, καθώς και τον μεγαλύτερο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), την Optimus Energy, που αποτελεί την πρώτη ενεργειακή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εκπροσώπησης και οικονομικής βελτιστοποίησης σε Παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει διασφαλίσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 50%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν της ηγετικής θέσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ, η εταιρεία έχει σημαντικότατη παρουσία στον αναπτυσσόμενο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχοντας ήδη μακροχρόνιες συμβάσεις (μέσω ΣΔΙΤ) με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, ενώ δραστηριοποιείται και στη Ψηφιακή Μετάβαση με έργα όπως το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις επιβατικές μεταφορές και τα Ευρυζωνικά Δίκτυα Υπερυψηλών Ταχυτήτων με τη χρήση Οπτικών Ινών (UFBB).

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών και επενδυτών, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα assets – ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά – αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από Αποθήκευση Ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης». Επιπρόσθετα ερωτηθείς για ενδεχόμενες ευκαιρίες από τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως «Ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία. Κι είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Terna Energeiaki, APE, Ananeosimes Piges, Evoia, Evia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έτοιμη να διευρύνει το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ

Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο έχοντας υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26, ενώ προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 23,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου, και αναμένεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας στο επόμενο διάστημα. Στα 145,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος του εξαμήνου.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 73,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο 2023

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου είχε αυξηθεί σε 1.141MW μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ προχωρούν τα υπόλοιπα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό που είναι έτοιμα προς κατασκευή. Στα 43,3 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία.
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Περιστέρης: Μονόδρομος η μαζική στροφή στις ΑΠΕ, ανάγκη επιτάχυνσης επενδύσεων

Αύξηση κατά 63% κύκλου εργασιών το 2021 πέτυχε η Τέρνα Ενεργειακή. Πλήγμα στην κερδοφορία λόγω της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ. Σε εξέλιξη επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 5 GW.