ΓΔ: 1417.17 -1.48% Τζίρος: 55.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έγιναν περιζήτητα στη διεθνή αγορά τα καλλυντικά με ελληνική υπογραφή

Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ενισχύθηκαν κατά 20% το 2021, συγκριτικά με το 2022, αγγίζοντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο συγκριτικά με τα μεγέθη προ δεκαετίας. Με ρυθμό 31% η αύξηση το πρώτο δίμηνο του έτους.

Δυναμική πορεία στις διεθνείς αγορές καταγράφουν τα καλλυντικά με ελληνική υπογραφή κατά τους πρώτους μήνες του 2022, σε συνέχεια ενός πολύ θετικού έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επεξεργάστηκε η Enterprise Greece, οι εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών αυξήθηκαν κατά 31,5% το δίμηνο Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου 2022, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 95,65 εκατ. ευρώ, έναντι 72,75 εκατ. ευρώ πέρσι. Στον αντίποδα, η εγχώρια αγορά φαίνεται να προβληματίζει καθώς η αύξηση του κόστους ζωής και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ζήτηση, η οποία χαρακτηρίζεται υποτονική, ειδικά σε ό,τι αφορά εισαγόμενα είδη που καταγράφουν σημαντικές ανατιμήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών, οι κατηγορίες σαπουνιών, προϊόντων καθαρισμού και στιλβώσεως παρουσίασαν την πιο εντυπωσιακή άνοδο, σε ποσοστό 42,5% το φετινό πρώτο δίμηνο συγκριτικά με πέρσι, και συνολική αξία ύψους 38,45 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η κατηγορία των καλλυντικών και καλλωπιστικών παρασκευασμάτων τα οποία ενισχύθηκαν κατά 25,4%, αγγίζοντας τα 54,34 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, τα αιθέρια έλαια κι οι αρωματικές ύλες αύξησαν την αξία των εξαγωγών τους κατά 17,18% τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, στα 2,85 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με πέρσι. 

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ενισχύθηκαν κατά 20% το 2021, συγκριτικά με το 2022, αγγίζοντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο συγκριτικά με μία δεκαετία πίσω. Σημαντικός παράγοντας για την θετική πορεία της ελληνικής παραγωγής καλλυντικών είναι η αξιοποίηση των φυσικών συστατικών που προέρχονται από την ελληνική φύση, στοιχείο που απαντά στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών. Από τα θρεπτικά βότανα της Κρήτης μέχρι την μαστίχα Χίου, η ελληνική βιομηχανία καλλυντικών φαίνεται να έχει βρει τις σωστές βάσεις, αξιοποιώντας αποστάγματα από τα περισσότερα από 1.000 ενδημικά φυτά της χώρας μας, ώστε να απευθυνθεί στον σύγχρονο απαιτητικό πολίτη του κόσμου που αναζητά φυσικά προϊόντα που προωθούν την ευεξία και είναι παράλληλα βιώσιμα και καινοτόμα. 

Σύμφωνα με την Enterprise Greece, η αγορά της Ασίας εμφανίζει αξιόλογη δυναμική για τα ελληνικά καλλυντικά, καταγράφοντας θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση και καλύπτοντας εν μέρει τις απώλειες που εμφάνισε η εγχώρια κατανάλωση, την δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο εκείνη οι περίπου 120 ελληνικές επιχειρήσεις καλλυντικών είδαν τις εγχώριες πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 40%, αγγίζοντας τα 800 εκατ. ευρώ σε αξία το 2016, για να ανακάμψουν ωστόσο σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2021. 

Προβληματισμό προκαλεί πάντως ο αντίκτυπος των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά καλλυντικών, καθώς αρκετές εταιρείες, κυρίως ξένες, καταγράφουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους που κυμαίνονται από 20% έως και 50%. Με δεδομένη την αύξηση του κόστους διαβίωσης, εκπρόσωποι της αγοράς κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον εκ μέρους των καταναλωτών κι εκλογίκευση των αγορών τους στο μέτρο του δυνατού. Είχε προηγηθεί εξάλλου ένα έτος ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης, σε ποσοστό 20% συγκριτικά με το πανδημικό έτος 2020, ωθούμενη και από γενναιόδωρες εκπτώσεις εκ μέρους των εταιρειών, στοιχείο που όμως δεν επαναλαμβάνεται στην παρούσα φάση, καθώς οι εταιρείες πραγματοποιούν πολύ λιγότερες προωθητικές ενέργειες φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλυντικά, Αγορά, Εμπόριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ορόσημο για τα καλλυντικά το 2023 με επιστροφή σε τζίρο προ πανδημίας

Βραδύτεροι ρυθμοί αύξησης πωλήσεων 4% - 7% αναμένονται φέτος. Ο κλάδος στρέφεται στο εξωτερικό, όπου διακρίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ενισχύεται ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Πολωνία οι περισσότερες πωλήσεις του ομίλου Σαράντη το 2024

Κυρίαρχη στον τζίρο η πολωνική Stella Pack το 2024, από την Ελλάδα τα περισσότερα κέρδη. Η Ασία και η Μέση Ανατολή τίθενται στο στόχαστρο του ομίλου. Οικονομικές επιδόσεις ρεκόρ το 2023, με αύξηση κερδών σχεδόν κατά 50%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχη στην εγχώρια αγορά καλλυντικών η Parfums Christian Dior Hellas

Βρίσκεται στην πρώτη θέση της επιλεκτικής αγοράς καλλυντικών στην χώρα μας, προχωρώντας σε ανακαινίσεις σημείων και νέα λανσαρίσματα καινοτόμων προϊόντων. Στο +15% τα έσοδα το 2023, στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση το 2024.