ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Apivita: Διψήφια αύξηση πωλήσεων το 2023 με ώθηση από τις εξαγωγές

Η εταιρεία αναμένει σημαντική βελτίωση μεγεθών την εφετινή χρονιά. Αλλαγή του μοντέλου διανομής στην Ευρώπη. Στο στόχαστρο οι αγορές της Ασίας και Λατινικής Αμερικής.

Έτος σημαντικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι το 2023 για την εταιρεία καλλυντικών Apivita, θυγατρικής πλέον του ισπανικού ομίλου Puig, στην βάση τόσο της τόνωσης των εσόδων από την εγχώρια αγορά, όσο και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της διοίκησης της εταιρείας, φέτος αναμένεται να καταγραφεί μέση αύξηση τζίρου κατά 13,5% συγκριτικά με το 2022, καθώς εκτιμάται ότι θα αποδώσουν καρπούς όλες οι ενέργειες βελτιστοποίησης του λειτουργικού και παραγωγικού μοντέλου της εταιρείας.

Η εκτιμώμενη βελτίωση των μεγεθών αναμένεται να προέλθει αφενός από την αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 8%, αφετέρου από την ενίσχυση των εξαγωγών σε ποσοστό 25% συγκριτικά με πέρσι. Χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στο στόχαστρο της Apivita για φέτος, ενισχύοντας το εξαγωγικό της προφίλ, ενώ έμφαση δίνεται και στο ηλεκτρονικό κανάλι της δημοφιλούς εταιρείας καλλυντικών.

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται επίσης στην τόνωση της κερδοφορίας της εταιρείας, μετά την επιβάρυνση που δέχθηκαν την προηγούμενη διετία, εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, η Apivita προχώρησε σε αλλαγή του μοντέλου διανομής των προϊόντων της στην Ευρώπη, ενώ επενδύει και σε νέα φωτοβολταϊκά συστήματα, προκειμένου να περιορίσει κόστη ενέργειας και παραγωγής.

Η δημοφιλής εταιρεία καλλυντικών έκλεισε την χρήση του 2022 καταγράφοντας πωλήσεις αυξημένες κατά 2% συγκριτικά με το 2021, συνολικού ύψους 50,8 εκατ. ευρώ, κι απέδωσε την συντηρητική μεταβολή στις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου του περσινού έτους -κυριότερα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από το σύνολο των πωλήσεων της, τα 33,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις εγχώριες πωλήσεις και τα 17,11 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές, με τις αγορές της Λατινικής Αμερικής να συνεισφέρουν με αύξηση τζίρου κατά 13%.

Η κερδοφορία της ωστόσο μειώθηκε σε 1,9 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, έναντι κερδών ύψους 6,34 εκατ ευρώ το 2021. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα κέρδη του 2021 περιελάμβαναν έκτακτα έσοδα της τάξεως των 912.265 ευρώ, τα οποία προήλθαν από την πώληση της 100% θυγατρικής Apivita Spain SAU, σε άλλη εταιρεία του ομίλου Puig.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Apivita σημειώνει ότι «οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες, παρά την ενεργειακή και οικονομική κρίση που επικράτησε διεθνώς» και εκτιμά ότι η εταιρεία θα αυξήσει τα μερίδια της στην διεθνή αγορά φέτος, ενισχύοντας έσοδα και κέρδη μέσα από τις αυξημένες εξαγωγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγιναν περιζήτητα στη διεθνή αγορά τα καλλυντικά με ελληνική υπογραφή

Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ενισχύθηκαν κατά 20% το 2021, συγκριτικά με το 2022, αγγίζοντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο συγκριτικά με τα μεγέθη προ δεκαετίας. Με ρυθμό 31% η αύξηση το πρώτο δίμηνο του έτους.
cosmetics
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι εξαγωγές καλλυντικών, θα ανέλθουν φέτος σε 600 εκατ.

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,5% προβλέπεται ότι θα κινηθεί η ελληνική αγορά καλλυντικών το 2023, πρωταγωνιστούν στην αύξηση πωλήσεων τα φαρμακεία. Ανατιμήσεις λόγω της αύξησης τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και συνέχιση προσφορών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατακτούν αγορές τα ελληνικά καλλυντικά, άλμα εξαγωγών 26% στο 9μηνο 2022

Τα μηνύματα είναι θετικά και για την εγχώρια αγορά καλλυντικών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2023, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αγκάθι για τον κλάδο αποτελεί το θέμα των ακριβών πρώτων υλών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές πωλήσεις έκλεισαν το έτος τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Ο τζίρος επανήλθε στα επίπεδα του 2019 τη χρονιά που πέρασε, χάρη στην βελτίωση της αγοραστικής κίνησης ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και στην πολύ καλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μπουμ» στις εξαγωγές καλλυντικών με ισχυρή ζήτηση από την Ασία

Αυξάνεται η ζήτηση για ελληνικά καλλυντικά στο εξωτερικό, με σημαντικότερη ώθηση από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Ινδία, Βιετνάμ αλλά και την Κίνα. Η εγχώρια αγορά αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 3% φέτος.